Ciclisme

Landa, al podi per un dia?

Ciclisme. El basc del Movistar puja al tercer lloc de la general i avui té 23 segons sobre Roglic. Bilbao guanya l’etapa i Carapaz no pateix pel rosa

Richard Carapaz aixecarà avui el Senza Fine, el trofeu que reben els vencedors del Giro d’Itàlia. L’equatorià del Movistar no va veure perillar en cap moment el mallot rosa, tampoc ahir en la darrera etapa en línia de la 102 edició de la cursa, que es tanca avui amb una contrarellotge individual a Verona en què l’atenció estarà centrada en la lluita pel tercer lloc en la general.

Mikel Landa (Movistar), segon en l’etapa, va treure 54 segons a la línia d’arribada a Primoz Roglic. Una diferència que permetia al basc superar l’eslovè a la general amb un marge que, després de la sanció del jurat per l’empenta d’un aficionat al llarg de la darrera ascensió de l’etapa i bonificacions per l’etapa, queda en 23 segons. Un marge que, en una contrarellotge de 17 quilòmetres, deixa oberta la lluita per ser tercer en una especialitat en què l’exsaltador de trampolí és molt superior a Landa –fora de qualsevol opció en la general en la primera cronometrada.

Bilbao, dos

Pello Bilbao va assolir el seu segon triomf parcial en aquesta edició del Giro. Degudament filtrat en l’escapada del dia, amb el seu cap de files Superman López animant l’etapa a la Cima Coppi un cop anul·lat el pas pel Gavia pel risc d’allaus dimarts –el pas Manghen, a 117 quilòmetres del final– el basc va poder disputar finalment el triomf d’etapa. El cap de files de l’equip del Kazakhstan va anar a terra en la darrera pujada, per culpa d’un espectador a qui López va colpejar després perquè la gràcia el deixava sense opcions de pujar al cinquè lloc a la general, l’objectiu pel qual havia atacat divendres i ahir.

Aquesta desafortunada acció, que sortirà en molts resums de l’any fins a l’eternitat amb la gorra de color blau de l’espontani al mig de la carretera, va arribar quan Nibali, Carapaz i Landa estaven a punt de neutralitzar els supervivents de l’escapada, que havien disposat de més de tres minuts de marge.

López va posar a les cordes Nibali i Roglic al segon dels quatre ports d’entitat que tenia la considerada etapa reina del Giro. Perquè Carapaz i Landa el van seguir i el colombià tenia Bilbao al davant en un moviment tàctic de manual. Però el segon i tercer de la general van poder tornar al davant en la baixada del Manghen.

Antonio Pedrero i Andrey Amador van eixugar la diferència respecte a l’escapada a 1:40 quan quedaven 32 quilòmetres i dues ascensions entrellaçades per una petita baixada de quatre quilòmetres. A quinze quilòmetres, Superman va tornar-hi amb un doble atac. El primer el va respondre Pozzovivo per Nibali (Bahrain). I en el segon va ser Landa el que va marxar i va deixar Roglic en evidència, despenjat darrere els favorits.

Nibali va tornar a exhibir-se baixant abans del darrer esforç i, amb Carapaz a roda –no va patir en cap moment– va atrapar Landa. Amb López eliminat, els dos primers de la general van neutralitzar els escapats a 3 del final. Roglic va acabar cedint 47 segons i, en el darrer quilòmetre, Bilbao i Landa es van jugar la victòria.

20 a etapa (194 km)
1r P. Bilbao (Astana) 5h46:02
2n M. Landa (Movistar) m.t.
3r G. Ciccone (Trek) a 0:02
4t R. Carapaz (Movistar) a 0:04
5è V. Nibali (Bahrain) m.t.
14è P. Roglic (Jumbo) a 0:54
18è. M. Á. López (Astana) a 1:49
29è A. Pedrero (Movistar) a 11:36
General
1r R. Carapaz (Movistar) 89h38:28
2n V. Nibali (Bahrain) a 1:54
3r M. Landa (Movistar) a 2:53
4t P. Roglic (Jumbo) a 3:16
5è B. Mollema (Trek) a 5:51
6è. M. Á. López (Astana) a 7:18
45è A. Pedrero (Movistar) a 1h53:57
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)