‘Déjà vu’ a Colònia

El Barça Lassa marxa del Lanxess Arena amb una sensació amarga, la d’haver desaprofitat una gran oportunitat de lluitar per la desena lliga de campions

Més enllà de l’arbitratge, des del vestidor blaugrana es fa autocrítica

El Barça Lassa marxarà de Colònia amb una sensació de déjà vu. D’haver desaprofitat una gran oportunitat per tornar a cantar victòria o, si més no, lluitar en la final per assolir l’anhelada desena copa d’Europa. El tècnic blaugrana Xavi Pascual arribava al Lanxess Arena amb l’obsessió que el seu equip oferís la versió de tot el curs, amb un joc ràpid i directe que ha desballestat la gran majoria de rivals. A l’hora de la veritat, però, només ho va poder fer durant 40 minuts de la semifinal. Va donar vida al Vardar, acostumat a sobreviure en situacions límit com va demostrar també en la final, i amb el vent a favor va treure tota la competitivitat dels conjunts balcànics per consumar la remuntada (del 16-9 del descans al 27-29 del final). Segur que les decisions arbitrals van perjudicar el Barça en el tram final, però l’equip hauria d’haver evitat arribar a aquest punt.

Des del vestidor blaugrana no va faltar autocrítica. El porter Gonzalo Pérez de Vargas, que en la segona part no va poder repetir els bons números del primer temps (7 aturades i un 44% d’encert), feia aquesta reflexió: “No puc explicar com ha pogut passar, però per a nosaltres no és la primera vegada. Hauríem de ser capaços de gestionar millor el nostre avantatge quan manem en el marcador. Segurament, ens vam sentir guanyadors abans d’hora.” I hi va afegir: “Hem perdut el control del partit en la segona part. És un dia complicat perquè, després de tot el treball, tot se’n va en orris, però no tot és culpa nostra [en referència a l’arbitratge].” Segurament, la part més dolorosa de la desfeta és que l’equip blaugrana va perdre els signes d’identitat en el tram final i va oferir la pitjor versió de la temporada en el moment més inoportú, quan tocava posar la cirereta per arrodonir una temporada perfecta. El trajecte durant la fase de grups (líder, amb dotze victòries i únicament dues derrotes) i la solvència en els quarts de final contra el Nantes, més enllà del joc desplegat, situaven el Barça com a màxim candidat en totes les travesses. De fet, l’equip blaugrana va ser el líder en un grup en què els quatre primers són els equips que s’han classificat per a la final a quatre.

Xavi Pascual, molt contundent contra l’actuació arbitral en un primer moment, també va exposar una altra de les claus de la derrota: “Vam rebre 20 gols del Vardar en la segona part i això no ens ho han fet en tota la temporada; a vegades, ni en el còmput de tot un partit. No hem recuperat pilotes i això no ens ha permès córrer, i ens ha anat minvant l’impuls que portàvem de la primera part.” Amb tot, el preparador barceloní es va tornar a referir a la parella arbitral: “Hem comès l’errada d’estar pensant en els àrbitres en comptes d’estar centrats i recuperar el pla de partit i ens han tret de polleguera. Ha estat una errada important en l’aspecte psicològic.”

Víctor Tomàs, que va demanar perdó públicament als culers [uns 500 aficionats es van desplaçar amb l’equip a Colònia] a través del seu compte de Twitter, tampoc va eludir la responsabilitat de l’equip. “En la segona part, se’ns han fos els ploms i no ens sortia res. El Vardar ha canviat la defensa 5-1; amb un 4-2 una mica estrany, tornaven a pujar, i a baixar. A més, l’arbitratge ens ha tret de polleguera i ha passat el que ningú no volia que passés. Hem de ser autocrítics, hem fet moltes coses malament. La primera i la segona part han estat com la nit i el dia”, va sentenciar.

Una altra de les circumstàncies que va influir en el desenllaç del partit és que Ludovic Fàbregas, un dels referents de l’equip aquest curs, no ha arribat a Colònia en plenitud per culpa d’uns problemes de lumbàlgia. En definitiva, un cúmul de factors que van tornar a deixar els anhels blaugrana a la vora del Rin, al penúltim graó abans de la glòria.

LES FRASES

No vam estar a l’altura. Ens va faltar caràcter tant en defensa com en atac; s’ha d’assumir.
Víctor Tomàs
Capità del barça lassa
No és la primera vegada que ens passa. Vam perdre el control del partit i tot se’n va anar en orris