Simbiosi amb Barcelona
La pista instal·lada en el front marítim, la cursa de 100 m al passeig de Gràcia i la marató per la diagonal acostaran la disciplina al gran públic
Hi participaran els júnior Nil Llop, Rafa Heredia i Luisa Maria González
nil llop
rafa heredia
LUISA González
Onze clubs i 296 federats practiquen el patinatge de velocitat a Catalunya, una modalitat minoritària i precària que durant els Wolrd Roller Games tindrà un aparell mediàtic per captar adeptes a través de la seva espectacularitat. La modalitat viurà una simbiosi especial amb el gran públic gràcies a la proximitat amb la gent. La majoria de curses és correran en una pista instal·lada expressament en el front marítim amb 200 metres de corda i que serà un dels grans llegats dels WRG perquè quan s’acabin els jocs s’instal·larà al CAR de Sant Cugat. També es correran proves al passeig de Gràcia, concretament el dissabte 13 s’hi farà a la cursa de 100 metres, que aplegarà una gernació, i la diagonal, que viurà una marató multitudinària el dia de la cloenda. “És un esport tant desconegut com espectacular i els WRG haurien de servir per promocionar-lo, però necessitem equipaments. Disposem d’una pista de 150 metres que no està peraltada i que rellisca el Prat de Llobregat i d’un circuit que compartim amb l’equip de ciclisme a Sant Boi”, explica Sandra Gómez, expatinadora i tècnica del programa d’alt rendiment de la Federació Catalana de Patinatge. El miracle dels darrers bons resultats de la nova fornada és el fruit “del treball i l’esforç dels patinadors, el pares i els tècnics.”
Des del diumenge 7 fins al dimecres 12, l’activitat se centrarà en la pista construïda expressament i el circuit dels voltants. Els abonaments per a totes les jornades van quedar exhaurits amb rapidesa i ara hi ha pendents entrades per les esssions individuals.
Els tres catalans convocats aspiren a pujar al podi. Nil Llop, que és júnior de primer any i tindrà l’oportunitat de competir en el mundial de colòmbia l’any vinent encara en la categoria, va triomfar en el campionat d’Espanya de velocitat en circuit fa poques setmanes a Pamplona amb quatre medalles –2 ors, una plata i un bronze–tot just un any després de patir un greu accident quan s’entrenava en el circuit de Sant Boi i va xocar contra un arbre. El júnior d’últim any Rafa Heredia, que ha fitxat pel Pilar Marianistas de Vitòria, per la seva banda, va fer història l’any passat quan va competir en el mundial a Holanda posant fi a un període de deu anys sense cap patinador català convocat en la selecció estatal. També hi prendrà part la patinadora nascuda a Cali i establerta a Catalunya des que tenia 7 anys Luisa Maria González. Va començar a patinar en les prestigioses escoles del seu país, un dels més destacats mundialment. Encara és juvenil i té dos mundials júnior i un gran futur per davant.
Les nou medalles que van aconseguir els catalans en els europeus d’Ostende (Bèlgica) del 2018 van representar un pas més en la revifada d’aquest esport després de molts anys sense tenir gent de casa en les seleccions espanyoles ni aconseguir resultats internacionals. Luisa María González va ser l’estrella i en la categoria juvenil va guanyar cinc ors i un bronze. Rafa Heredia va guanyar una medalla de plata i una de bronze. L’últim títol europeu que havia guanyat un català datava de l’any 2002 i el va aconseguir en els 1.500 m de la categoria sènior precisament Sandra Gómez. Els anys següents els catalans van guanyar alguna medalla en diferents ocasions fins que l’any 2008 es va acabar tot. No va ser fins l’europeu del 2017 que Teresa Moreno va obtenir tres medalles de bronze juvenils i va encetar una nova època.
CP Cobra
Velocista. Té 15 anys i encara és juvenil. Va guanyar cinc ors i un bronze en l’europeu juvenil (2018).Correrà els 200, els 500, els 1000 m i la volta en el circuit.CP Cobra
Velocista. Va guanyar quatre medalles en l’estatal. ”Serà emocionant competir a Barcelona. ho donaré tot.” Farà els 200, els 500 i els 1000 m i la volta en el circuit.Marianistas
Més de 500 patinadors i molts campions del món
Més de 500 esportistes de 56 països lluitaran per les medalles a les 42 proves(22 sènior i 20 júnior) que conformen els respectius campionats del món de l’especialitat. França, sobretot Colòmbia i Itàlia són els països que tindran una major presència en la disciplina de velocitat. A les proves de fons, el belga Bart Swings, pluricampió mundial, serà una de les grans atraccions entre els molts medallistes que competiran en els World Roller Games 2019. El vitorià Patxi Peula, campió del món de 10.000 metres, així com l’italià Fabio Francolini, que retorna a les pistes, i el nova-zelandès Michael Peter, també amb diversos ors mundials en el seu palmarès, són altres atletes cridats a brillar en la competició. El mateix que l’alemany Felix Rijhnen –vencedor al Mundial de Marató 2018– i els francesos Nolan Beddiaf i Timothy Loubinead. En noies, la italiana Francesca Lollobrigida brilla amb els seus 12 títols mundials i 24 europeus. Al seu costat, destaquen la belga Sandrin Tas i la colombiana Jhoana Viveros. En velocitat, el navarrès Joseba Fernández, que des de 2012 no baixa del podi, i malgrat la lesió soferta fa menys d’un mes, lluitarà per ampliar el seu ampli palmarès a Barcelona, on hi haurà més medallistes mundials, com l’alemany Simon Albrecht i el francès Gwendal Lepivert.
Enllaços relacionats
Publicat a
Notícies
Dissabte,23 novembre 2024