Ciclisme

La treva dels Pirineus

Simon Yates aprofita el ritme letàrgic dels favorits per imposar-se en l’estrena pirinenca i afegir-se al club de corredors amb victòries en les tres grans proves per etapes

Avui, 27,2 km contra el cronòmetre a Pau

Simon Yates (Scott) va aprofitar la treva entre els favorits, conscients de la duresa de les jornades d’avui i demà, per imposar-se en la dotzena etapa del Tour de França i afegir-se al club dels corredors amb victòries en les tres grans proves per etapes. El ciclista britànic va guanyar l’esprint al basc Pello Bilbao (Astana) i a l’austríac Gregor Mühlberger (Bora), amb els quals s’havia escapat al coll de l’Hourquette d’Ancizan, a 30 km de la meta.

L’estrena pirinenca no va excitar els ànims entre els principals pretendents a la victòria als Camps Elisis. La contrarellotge individual d’avui i l’arribada al Tormalet de demà ja suposaran prou desgast per a les cames. Prendre més riscos del compte en una jornada com la d’ahir, amb l’última dificultat massa lluny de meta per provar fortuna, quedava poc justificat, atès que els beneficis a reportar eren minsos.

El ritme letàrgic del pilot el va aprofitar un grup d’una quarantena de corredors per llançar-se a l’aventura. En l’ascensió al coll de Pèira Sorda, el primer mur pirinenc (13,2 m al 7 per cent), el líder de la muntanya, Tim Wellens (Lotto), va prendre en l’últim moment els punts a a Lilian Calmejane (Total). El grup d’escapats es va esquerdar en diversos bocins durant la pujada. Simon Clarke (Education First) va assumir el cap de la cursa tot sol en les primeres rampes a l’Hourquette d’Ancizan (9,9 km al 7,5 per cent). Poc després s’hi va afegir Matteo Trentin (Scott), però Clarke no va ser capaç de seguir-li el ritme i va sucumbir. Yates, seguit de Mühlberger, va poder connectar amb el seu company d’equip a 5 km de cim, on Trentin ja va arribar despenjat. Pocs metres després del descens s’afegia a la festa Bilbao, mentre que el primer grup perseguidor feia cim gairebé amb un minut de retard.

Durant el descens, els tres corredors van poder ampliar la diferència, que en algun moment va acostar-se als dos minuts. Acostant-se a Banhèras de Bigòrra ja es veia que la victòria se l’enduria un dels tres escapats. En teoria, Mühlberger era el corredor més ràpid, però en l’últim quilòmetre tots es vigilaven de prop i ningú es decidia a atacar. Finalment, a 200 m de la meta, Yates va saltar, va passar primer l’última corba i va guanyar uns metres d’avantatge, amb els quals es va assegurar la victòria.

El Tour arriba avui a Pau, on es disputarà la contrarellotge individual de 27,2 km. La primera part consta de rampes, ideal per als escaladors, però la part final és favorable als especialistes.

LES REACCIONS

Al final estava molt nerviós, ens miràvem tots però he guanyat jo. Estic orgullós d’haver guanyat en les tres grans
Simon Yates
No rematar en el Tour és una pena. Podria ser més ràpid que Yates, però no tenia cames per a un esprint llarg
Pello Bilbao
12a etapa (209,5 km)
1r Simon Yates (Scott) 4h57:53
2n Pello Bilbao (Astana) m.t.
3r Gregor Mühlberger (Bora) m.t.
4t Tiesj Benoot (Lotto) a 1:28
5è Fabio Felline (Trek) m.t.
6è Matteo Trentin (Scott) m.t.
7è Oliver Naesen (AG2R) m.t.
8è Rui Costa (Team Emirates) m.t.
9è Simon Clarke (EF) m.t.
10è Jasper Stuyven (Trek) m.t.
30è Marc Soler (Movistar) a 9:35
General
1r Julian Alaphilippe (Deceun.) 52h26:09
2n Geraint Thomas (Ineos) a 1:12
3r Egan Bernal (Ineos) a 1:16
4t Steven Kruijswijk (Jumbo) a 1:27
5è Emanuel Buchmann (Bora) a 1:45
6è Enric Mas (Deceuninck) a 1:46
7è Adam Yates (Mitchelton) a 1:47
8è Nairo Quintana (Movistar) a 2:04
9è Daniel Martin (Team Emirates) a 2:09
10è Thibaut Pinot (Groupama) a 2:33
41è Marc Soler (Movistar) a 25:10
Punts
1r Peter Sagan (Bora) 277
2n Sonny Colbrelli (Bahrain) 191
Muntanya
1r Tim Wellens (Lotto) 54
2n Thomas de Gendt (Lotto) 37
Jove
1r Egan Bernal (Ineos) 47h19:57
2n Enric Mas (Quick-Step) a 0:30
Cada dia que passo de groc és un premi. Crec que puc defensar el mallot en la contrarellotge de Pau
Julian Alaphilippe
Faré tots els possibles per guanyar la contrarellotge. Seria fantàstic, però el meu favorit és Van Aert
Geraint Thomas
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)