Natació

Una campiona compulsiva

Natació. Katie Ledecky, la nedadora amb més ors en els campionats del món, aspira a guanyar un altre cop cinc títols tot i que la competència en els 200 m l’obligarà a un gran sobreesforç

El debat sobre qui serà probablement la gran figura del mundial genera pocs dubtes. La nedadora de Washington Katie Ledecky (22 anys) acumula 14 títols mundials des del 2013, només superada per Michael Phelps (26) i Ryan Lochte (18). Si repeteix l’actuació de fa dos anys a Budapest (cinc ors i una plata) deixarà enrere en el rànquing de tots els temps Lochte i al davant només tindrà Phelps, l’Aquaman de la natació moderna. Ledecky no s’està de res i ho nedarà pràcticament tot a Gwangju, 200, 400, 800, 1.500 i 4x200 m lliure.

Aquesta és una operació de risc perquè si bé la seva superioritat en les proves de fons és incontestable –al maig va batre el rècord mundial dels 1.500 m– en els 200 i els 400 m cada vegada té més rivals que juguen, és clar, la carta del desgast de la nord-americana. En l’àmbit internacional Ledecky no ha perdut mai una cursa dels 800 m però en els 200 m va ser subcampiona en el mundial del 2017 i tercera –un resultat inaudit per a ella– en els campionats Pan Pacífic. Aquest 2019 s’ha reservat gairebé exclusivament per al mundial, però serà molt difícil que pugui batre precisament en els 200 m la jove australiana de divuit anys Ariarne Titmus, que ha fet la sisena millor marca de tots els temps, o la més ràpida de l’any, la campiona europea Sarah Sjoestroem. En els 400 m –la primera final que haurà de disputar avui (13h33) –Ledecky té els 12 millors temps de la història i la millor marca de la temporada (3:59.28), però Titmus ha baixat aquest 2019 dues vegades dels quatre minuts i aspira legítimament a prendre-li un títol.

En les llargues distàncies no hi ha color. La seva marca dels 800 aquest any és quatre segons més ràpida que la de qualsevol altre i en els 1.500 m del campionat Pan Pacífic de l’any passat, tot i no trobar-se en el seu millor moment, va guanyar amb 21 segons d’avantatge. Ledecky, tot i a competència que es troba en els 200 m o la solitud dels 1.500 m, no té preferències. Ho deia en una recent entrevista al Washington Post: “M’agraden totes dues, són proves que afronto de manera diferent. Continuaré nedant-les i entrenar-les per afrontar tots els reptes que em venen al davant, encara que sé que les rivals estan ultramotivades per la meva presència.”

Tot i el domini que manté Ledecky en les proves de crol certament la nord-americana no ha repetit cap actuació com la dels Jocs de Rio, quan va batre els rècords del món dels 400 i els 800 –els 1.500 m no són olímpics – i va fer la seva millor marca en els 200 m. Ho digui o no, el seu cap pensa també en Tòquio 2020.

14
medalles
ha guanyat Katie Ledecky en els campionats del món des del seu debut el 2013

Vall i Zamorano entren en acció

Després d’una primera jornada avui on Mireia Belmonte haurà disputat (de matinada) les sèries dels 200 m estils i dels 400 m lliure, en la segona jornada s’estrenaran en les sèries le nedadores del CN Sant Andreu Àfrica Zamorano en els 100 m esquena –3 h, hora catalana– i posteriorment Jessica Vall en els 100 m braça. Les semifinals tindran lloc demà a partir de les 13 h i les finals, dimarts. Aquesta mateixa tarda Belmonte disputarà –si ha passat les eliminatòries–la final dels 400 m lliures a les 13.33 h– probablement al costat de Ledecky–i just abans, a les 13.02 h, la dels 200 m estils. Sense temps per descansar, dilluns haurà d’afrontar les sèries dels 1.500 m.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)