Ciclisme

‘Loulou’ ja va de debò

Alaphilippe amplia a dos minuts el marge en la general respecte a Thomas en el primer final d’alta muntanya i afronta la tercera setmana amb el mallot groc

Thibaut Pinot guanya al port més mític dels Pirineus seguit del líder

El Tormalet és el port de muntanya més prestigiós del Pirineu i, ahir, el ciclisme francès hi va viure una de les jornades més memorables de l’era moderna. Thibaut Pinot va ser el primer de creuar la línia d’arribada a 2.115 m i Julian Alaphilippe (Deceuninck), segon en el primer dels tres finals per sobre els dos mil –queden Tignes (2.089) divendres que ve i Val Thorens (2.365) l’endemà.

Loulou va ser segon però no va disputar el final al cap de files del Groupama, que va rebentar el que quedava dels favorits a menys de nou quilòmetres del final. El mallot groc va resistir els canvis de ritme l’endemà de guanyar la contrarellotge a Pau i, si avui no té una davallada clamorosa es planta a la tercera setmana del Tour amb un marge considerable i, sobretot, el gros dels favorits a una heroïcitat de quedar fora de la lluita pel mallot que compleix cent anys en aquest 106è Tour.

Geraint Thomas es va despenjar a un quilòmetre pel final, Mikel Landa, perjudicat en l’etapa amb els talls pel vent –Alaphilippe hi va tenir un paper important, en l’estratègia– encara no treu el cap entre els deu primers i a Nairo Quintana li va caure la careta, ahir. El balear Enric Mas, l’home de la general del Deceuninck per haver pujat al podi en la darrera Vuelta, també va cedir i ara ja haurà de treballar per a Loulou i, només el Jumbo, sembla tenir un pla amb cara i ulls. Kruijswijk. Queda el pla B de l’Ineos, és clar. Bernal. I el G, de Geraint Thomas, fiable el 2018 per rellevar Chris Froome al palmarès i fins ahir, final a la Planche des Belles Filles inclòs. Que mig equip (Kwiatkowski, Moscon, Van Baarle i Rowe) es quedés al primer port de primera obliga l’equip britànic a fer el que no ha fet fins ara. Atacar. O esperar que Loulou no vagi de debò...

Pota negra

Vincenzo Nibali i Peter Sagan van donar entitat a l’escapada del dia, de 17 homes en una etapa la sortida real de la qual, des de Tarbes (neutralitzada) es va veure endarrerida més de sis quilòmetres per la protesta dels ramaders locals per la instal·lació d’un projecte industrial del sector porcí per criar sis mil caps de bestiar a l’any.

El Movistar va agafar les regnes de la cursa al quilòmetre 60, al Solour amb Andrey Amador i Marc Soler seleccionant el grup. Élie Gesbert (Arkéa) va ser el darrer supervivent de l’escapada, fins gairebé mig Tormalet. Movistar duia mig equip al davant del grup de favorits que anava perdent candidats a la general però quan Nairo Quintana es va afegir a la llista d’il·lustres que cedia al ritme del conjunt navarrès Marc Soler, que acabava de rellevar Amador, va haver d’aixecar el peu i anar a treballar per al colombià, que l’any que ve ja no serà a l’equip i que cediria 3:24 a l’arribada.

Alaphilippe només veia la roda de Thomas i, quan Jumbo va fer que el gal·lès cedís, a un quilòmetre per acabar, el mallot groc es va centrar en Bernal i, al final, no va voler ensorrar la tasca del Groupama i va ser segon.

14a etapa (117,5 km)
1r Thibaut Pinot (Groupama) 3h10:20
2nJ. Alaphilippe (Deceuninck) a 0:06
3r Steven Kruijswijk (Jumbo) m.t.
4t Emanuel Buchmann (Bora) a 0:08
5è Ega Bernal (Ineos) m.t.
6è Mikel Landa (Movistar) a 0:14
7è Rigoberto Uran (EF) a 0:30
8è Geraint Thomas (Ineos) a 0:36
9è Warren Barguil (Arkéa) a 0:38
10è Jakob Fuglsang (Astana) a 0:53
26è Marc Soler (Movistar) a 7:12
General (2.319,3 km)
1r J. Alaphilippe (Deceun.) 56h11:29
2n Geraint Thomas (Ineos) a 2:02
3r Steven Kruijswijk (Jumbo) a 2:14
4t Egan Bernal (Ineos) a 3:00
5è Emanuel Buchmann (Bora) a 3:12
6è Thibaut Pinot (Groupama) m.t.
7è Rigoberto Uran (EF) a 4:24
8è Jakob Fuglsang (Astana) a 5:22
9è Alej. Valverde (Movistar) a 5:27
10è Enric Mas (Deceuninck) a 5:38
33è Marc Soler (Movistar) a 36:50
Muntanya
1r Tim Wellens (Lotto) 64 punts
2n Thibaut Pinot (Groupama) 42
3r Thomas De Gendt (Lotto) 37
Regularitat
1r Peter Sagan (Bora) 284 punts
2n Sonny Colbrelli (Bahrain) 191
3r Elia Viviani (Deceuninck) 184
Joves
1r Egan Bernal (Ineos) 56h14:29
2n Enric Mas (Deceuninck) a 2:38
3r David Gaudu (Groupama) a 8:00
Equips
1r Movistar Team 169h02:15
2n Trek - Segafredo a 11:05
3r Bora - Hansgrohe a 25:10
Lluito contra mi mateix i els meus límits. Com més ens acostem a París més em preguntaran si puc guanyar
Gaudeixo de cada dia amb el mallot groc. Veure que homes importants es quedaven m’ha motivat
Julian Alaphilippe
deceun.
Crec que he estat el més fort. El proper objectiu és pujar al podi de París, però s’ha de ser humil
Thibaut Pinot
groupama
Des del principi no m’he trobat bé. He mirat de dur el meu ritme i no respondre els atacs per si perdia més temps
Geraint Thomas
ineos

Nairo Quintana confon el Movistar

En el 209è aniversari de la independència de Colòmbia, Egan Bernal (Ineos), Nairo Quintana (Movistar) i Rigoberto Urán (EF) sortien cinquè, vuitè i novè de la general. El guanyador del Giro 2014 –va pispar el triomf a Rigo en l’etapa amb neu al Val Martello, quan tothom va decidir parar ell no va fer cas i es va llançar sol fins a l’arribada– va cedir 3:24 respecte a Pinot i és catorzè a 7:19 d’Alaphilippe. Romain Bardet (Ag2r), Adam Yates (Mitchelton), Daniel Martin (UAE) o Richie Porte (Trek) també van fer figa, però els seus equips no tenien un pla com el que estava executant el Movistar. “No he tingut un bon dia; ara ajudaré Landa i Valverde”, va manifestar Quintana. “Teníem la cursa controlada i ho hem provat, però no estava bé i no ho sabíem perquè no ha dit res”, va dir el mallot irisat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)