Atletisme

‘Black power’ contra Trump

Atletisme. La campiona de martell Gwen Berry s'endú tot el protagonisme de l’equip dels EUA als Jocs Panamericans repetint el gest de Smith i Carlos del 1968 mentre sonava l’himne

El 16 d’octubre del 1968 Tommie Smith i John Carlos van protagonitzar un dia per a la història a l’estadi olímpic de Mèxic fent la salutació del black power. La seva icònica imatge amb el puny aixecat, mentre sonava l’himne dels Estats Units, i descalços per protestar contra el racisme al qual estava sotmesa la població afroamericana va traslladar el combat pels drets civils a l’àmbit esportiu.

La setmana passada a Lima (Perú) una altra atleta afroamericana d’elit, Gwen Berry (1989, Missouri), va aconseguir un triomf a l’Amèrica Llatina, la medalla d’or en el llançament de martell dels Jocs Panamericans. Mentre sonava l’himne del seu país i davant la sorpresa de molts –no de tots els que la coneixien–va repetir el gest de Smith i Carlos. El comitè olímpic del seu país podria sancionar-la i estudia prohibir, de fet, definitivament gestos de protesta a tots els seus atletes en les competicions oficials. El dia abans, l’atleta blanc Race Imboden –bronze en esgrima– va agenollar-se sobre els seus genolls per protestar per la situació política del país. També s’enfronta a una possible sanció.

Berry va justificar el seu puny alçat per l’“extrema” injustícia que es viu als Estats Units. “Algú ha de parlar de coses de les quals no ens agrada parlar. Algú s’ha de posar al davant de totes les injustícies que estan passant al nostre país i d’un president que fa que tot vagi pitjor”, va dir l’atleta al USA Today. “Alguna cosa hem de fer i hem de dir perquè si no fem res i no diem res no canviarà res.”

Imboden, per la seva banda, va expressar els seus sentiments respecte el que es viu ara mateix als Estats Units. “Hem de cridar al canvi. És un honor representar als Estats Units, però el meu orgull és cada vegada menor pel que estem vivint i ho dic des del meu cor: “racisme, no hi ha control de les armes, maltractament dels immigrants i un president que escampa odi estan al capdamunt de la llista.” “He escollit –hi va afegir– sacrificar el meu moment sobre el podi per cridar l’atenció sobre qüestions que han de ser resoltes. Animo a tots els esportistes d’elit que facin servir aquesta plataforma per promoure un canvi.”

El comitè olímpic dels Estats Units, contrariat per les protestes de dos dels seus atletes, té previst sancionar-los: “Els nostres atletes no poden fer manifestacions de naturalesa política, ho accepten en el moment de ser convocats, i això no va (sic) contra la seva llibertat d’expressió.”

Imboden ja havia protetat per la política de Trump en una cita de la copa del món del 2017, seguint l’exemple del jugador de futbol americà Colin Kaepernick, que el 2016 es va agenollar en un partit de la NFL durant l’himne del país per protestar contra la brutalitat policial, un gest que va ser seguit d’una enorme polèmica ja que el jugador es va trobar el 2017 sense cap equip que el volgués contractar.

NO HO VA FER SOLA

Race Imboden (esgrima) es va agenollar al podi en un gest contra el president
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)