Rugbi

El planeta ovalat

Les tres grans potències europees –Irlanda, Gal·les i Anglaterra– i Sud-àfrica aspiren a frenar l’imperi dels All Blacks en els darrers vuit anys.

El campionat es disputa per primer cop en un país sense tradició

La novena edició de la copa del món o mundial de rugbi començarà demà amb un duel entre el Japó –la selecció local– i Rússia (12:45 h), partit que hauria pogut ser perfectament un Japó-Espanya si els espanyols no haguessin fet “trampes” en una de les alineacions en la fase de classificació. Tot el que no sigui una victòria en la final del 2 de novembre dels All Blacks serà una veritable sorpresa. Ara bé, els Kiwis, tot i una profunditat de plantilla inigualable, no semblen l’exèrcit devastador de les dues darreres edicions. Va donar símptomes de debilitat en els Quatre Nacions –derrota contra Austràlia–i van perdre per primer cop en una dècada el primer lloc del rànquing mundial, que va anar a parar a Gal·les i que ara pertany a Irlanda, després que el XV del Trèbol superés els gal·lesos 22-17 el passat 31 d’agost.

Qui va cobrar la factura per la pèrdua del número 1 mundial va ser Tonga, cruixida per la davantera dels All Blacks (92-7) en el partit següent. Així doncs, el favorit està clar tot i que la competència és aquesta vegada formidable. Irlanda, tot i que és la número 1 del món, no arriba en les millors condicions al Japó. El meravellós obertura Johnny Sexton, millor jugador del món el 2018, ha lluitat tot l’any contra diverses lesions i la davantera de l’equip sembla ja veterana, sobretot el capità Rory Best (37).

Sud-àfrica, enquadrat en el grup de la mort amb Nova Zelanda, viu els millors moments dels últims deu anys sota la direcció de Rassie Erasmus i tot just fa un any va conquerir Wellington (34-36) en un partit per recordar. El nou líder natural de la selecció és el flanker Siya Kolisi, primer jugador negre capità de la selecció del seu país. Itàlia, tot i el talent de Sergio Parisse i companyia, sembla condemnada a l’eliminació davant les dues potències del sud.

Anglaterra, com Sud-àfrica, també arriba a la copa del món en un gran moment, tot i que ningú parla de repetir el títol del 2003. En tot cas, difícilment repetirà el ridícul de fa quatre anys a casa quan no va passar ni la primera fase després d’una humiliant derrota contra Gal·les (25-28). Owen Farrell, escollit com a capità, és un dels aspirants a ser el millor jugador del campionat. Juga tant de centre com de mig obertura i en els dos casos ho fa a un nivell sovint sobrenatural.

Guirado, capità

A França, on es manté el català Guirado com a capità, encara no s’han recuperat del 62-13 contra els All Blacks de fa quatre anys. El llegendari Guy Novès (2015-17) no va canviar el destí d’un equip que no guanya el Sis Nacions des del 2010. Ningú dubta que Jacques Brunel –que fa deu anys va fer la USAP campió del Top 14–és un bon entrenador, però el XV del Gall sembla una selecció maleïda i en el mateix grup hi té Argentina, semifinalista fa quatre anys que aspira un altre cop a fer-la grossa.

En el grup D Gal·les, brillants vencedors del Sis Nacions, i Austràlia, revitalitzada per l’última victòria contra els All Blacks, s’haurien de jugar la primera fase però la presència de Fiji –campiona olímpica de rugbi a 7–dona emoció i interès a la lluita per aquestes dues places. Per Fiji el drama és la fugida de les principals figures a seleccions rivals: Reece (Nova Zelanda), Koroibete (Austràlia), Cokanasiga (Anglaterra) i Raka (France), entre d’altre.

El Japó i la Xina, rivalitat a l’Extrem Orient

La “vella” Europa i els EUA s’han quedat enrere aquests últims anys en la lluita pels grans esdeveniments esportius. Japó, on el rugbi encara és un esport lluny de l’impacte del beisbol o el futbol, ha aconseguit “treure” la copa del món per primer cop fora del seu hàbitat natural en una operació de màrqueting. La gran competició de rugbi arriba tot just un any abans que els Jocs Olímpics de Tòquio, fet que demostra que ni tan sols la greu crisi que va provocar el terratrèmol i el tsunami del 2011 han pogut frenar l’ímpetu del país. El mundial de natació del 2021 es farà a Fukuoka i el de bàsquet del 2023 també al Japó, entre d’altres seus.. La Xina tampoc s’ha quedat enrere. Aquest any s’hi ha fet el mundial de bàsquet i els Jocs d’Hivern del 2022 es faran a Pequín.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)