Atletisme

‘Fast and furious’

Christian Coleman no decep i guanya els 100 m del mundial amb la sisena millor marca de tots els temps (9.76) davant del campió Gatlin (9.89) en una jornada amb Tajay Gayle (8,69 en llargada) com a convidat sorpresa

El jove prodigi d’Atlanta Christian Coleman (23 anys) tenia ahir més ganes que ningú de proclamar-se nou rei de la velocitat mundial –amb permís de Noah Lyles– després d’un 2019 en què ha viscut al caire de l’abisme i amb l’amenaça d’una sanció de dos anys que hauria posat en entredit la seva carrera. Els seus advocats van evitar el desastre amb un recurs a temps per l’acusació d’haver-se saltat tres controls i ell va fer ahir la resta, volar sobre el tartà de Doha i quedar campió amb una marca digna de l’ocasió: 9.76.

Fins ahir la recta més veloç de Coleman havia estat la del memorial Van Damme el 31 d’agost del 2018 (9.79). El nou registre el situa com el sisè home més ràpid de la història rere Bolt (9.58), Gay (9.69), Blake (9.69), Powell (9.72) i Gatlin (9.74). Precisament Gatlin (37 anys) va demostrar que no el retiraran tan fàcilment i trepitjant els talons del campió es va penjar la plata amb una altra marca sensacional (9.89). El canadenc De Grasse va ser tercer amb la seva millor marca (9.90) en una final amb gran desplegament tecnològic a l’estadi però amb les grades mig buides, una mala imatge per als responsables de la IAAF.

Coleman va ser subcampió del món a Londres, precisament rere Gatlin, i campió del món en pista coberta (60 m) l’any passat a Birmingham. La propera estació, doncs, els Jocs Olímpics de Tòquio.

Jamaica, com el 2017, es va quedar sense l’or en els 100 m però ho va compensar sobradament amb el salt a la fama de Tajay Gayle, un jove de 23 anys que va volar fins als 8,69 –millor marca de l’any– i desena de tots els temps. Gayle, que havia arribat a Doha amb només 8,32 de marca personal, va deixar els favorits sense resposta, sobretot l’ambiciós cubà Juan Miguel Echevarría (8,34), finalment tercer rere el campió olímpic Jeff Henderson (8,39).

Sola contra el món

Sifa Hassan, cridada a ser una de les figures del mundial, no va decebre en la seva primera aparició. Les africanes van decidir endurir els 10.000 m per rebentar l’holandesa, molt més ràpida. Les kenyanes Tirop, Wanjiru i Obiri van rellevar-se al capdavant accelerant la velocitat a mesura que s’acostaven les últimes voltes. Amb tot, qui va trencar la cursa va ser l’etíop Letesenbet Gidey a 1.500 m de l’arribada. Per un moment va semblar que volava cap a l’or però Hassan va deixar enrere les kenyanes i va anar retallant metre a metre la diferència fins que a mil metres de l’arribada s’hi va enganxar abans de canviar de ritme i marxar en solitari cap a la victòria, millorant de més d’un minut la seva millor marca (30:17.62). La fondista, nascuda a Etiòpia i que va arribar com a refugiada a Holanda amb quinze anys, també competirà en els 5.000 m per fer un doblet que coronaria una temporada excepcional en la qual també ha batut, entre d’altres, el rècord del món de la milla.

En l’altra final femenina de l’estadi, el concurs de martell, DeAnne Price (EUA, 26 anys), sense cap medalla en competicions internacionals, va sorprendre tothom amb un llançament de 77,54. La polonesa Joanna Fiodorow, plata, també s’ho esperava i totes dues van acabar la competició amb una gran abraçada.

En les eliminatòries de perxa va caure una de les llegendes de la modalitat, Renaud Lavillenie (33 anys), recordista indoor (6,16 m). Ha pujat al podi en cinc mundials, però mai per recollir l’or.

LA XIFRA

0.128
mil·lèsimes
és el temps que va trigar Coleman a arrencar dels tacs de sortida
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)