Més esport

La Tramun, amb el mundial de marató a l’horitzó

BTT. Les grans figures internacionals de l’especialitat lluitaran diumenge per la victòria en una prova que aspira a ser designada com a campionat del món el 2024

La Tramun , una de les proves de BTT més valorades en les World Series de marató de la UCI, arriba aquest diumenge a la 21a edició, i ho fa amb una participació de luxe i el recorregut ple de corriols que enamora els grans especialistes. Ho fa, a més, mirant cap al futur. La regidora d’Esports de l’Ajuntament de Girona, Eva Maria Palau, va confirmar que la ciutat i els organitzadors de la prova (BTT Fornells) sol·licitaran l’organització del campionat del món de marató BTT del 2024 just quan la prova celebrarà els seus 25 anys. La seu se sabrà el setembre del 2020.

Entre els 700 participants que lluitaran diumenge en la prova reina de 72 km en un circuit entre Girona –la sortida i arribada estaran situades a Fontajau– i la Garrotxa destaca aquesta vegada la presència d’algunes de les principals campiones dels seus països de l’especialitat, fet que convertirà la categoria femenina en un petit campionat del món. Hi seran les campiones nacionals Blaza Pintaric (Eslovènia) –líder del rànquing mundial–, Esther Süss (Suïssa), Samara Sheppard (Nova Zelanda), Michalina Ziolkowska (Polònia) i Clàudia Galícia (Catalunya), així com la mundialista Txell Figueras, que corre a casa.

El campió, favorit

El favorit per ser el més ràpid de tots torna a ser el campió belga Sébastien Carabin, que ja ha guanyat la Tramun dues vegades i que a l’arribada del 2018 va reflectir el pensament majoritari de molts corredors europeus: “La millor cursa de BTT que he fet en la meva vida.” La principal promoció de la prova l’han realitzat, de fet, molts corredors parlant amb els companys d’aventures i fatigues en la copa del món.

El seu principal rival diumenge serà el reus Alexei Medvedev, campió d’Europa el 2018 i bronze en el mundial de marató. Entre els catalans, els que més coneixen la prova, Francesc Guerra i Ismael Ventura, també aspiren a tornar al podi.

“Volem exportar al món la nostra filosofia i també ensenyar el que estem fent a més gent perquè el potencial que té el BTT a Girona i el seu entorn és més gran fins i tot que el de carretera”, va dir el director de la prova, Francesc Ferragutcasas, l’ideòleg de la Tramun juntament amb Fidel Freixes, l’“artesà” que cada temporada fa la recerca dels millors corriols que hi ha anant cap a la Garrotxa posant especial èmfasi en la zona de les Serres. “Cada vegada costa més obrir-ne de nous, però la diferència de la nostra prova amb tota la resta que es fan a l’Estat és que el nostre recorregut és el més treballat de tots. Tothom que ve el gaudeix perquè és molt tècnic, però també molt net”, explica Freixes.

LA DADA

72
KM.
És la distància de la prova reina. N’hi ha una altra menys exigent de 33 km i 873 m de desnivell.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)