Atletisme

Kipchoge fa caure el mur de les dues hores a Viena

Atletisme.

El kenyà Eliud Kipchoge, que té el rècord mundial de marató, ha fet caure aquest matí a Viena el llegendari mur de les dues hores sobre la distància amb un temps de 1h59:40, una marca que no obstant això no serà oficial per les ajudes externes que va rebre.

El maratonià més ràpid de la història ha rebentat el cronòmetre corrent els 42.195 metres a una velocitat mitjana més pròpia d’un esprint, amb una mitjana de 17 segons per cada 100 metres, 2 minuts i 50 segons per quilòmetres. Kipchoge va realitzar els últims metres en solitari i va entrar a la meta somrient, després de dinamitar una de les fronteres llegendàries de l’atletisme de manera molt folgada.

El fondista, rècord mundial de marató (2h01: 39), ha estat el protagonista en solitari d’una carrera feta a la seva mida, “Ineos 1.59”, en què ha comptat amb ajudes externes no permeses per la Federació Internacional d’Atletisme (IAAF ) i, per tant, la seva marca no serà homologada.

La cursa ha començat a les 08.15 hora local (06.15 GMT) amb condicions climàtiques una mica pitjors al que inicialment s’esperava, amb boira i una humitat del 90%, el que augmentava el desgast.

Kipchoge, que ha clavat els temps de forma constant, ha corregut darrere d’un vehicle que li anava marcant el ritme per batre el llegendari mur de les dues hores i envoltat per set llebres, en formació de fletxa per protegir-lo del vent. Aquests set corredors formaven part d’un equip de 41 atletes de primer nivell que es van anar fent torns al llarg de tota la carrera per donar-li suport. Les llebres eren una selecció d’atletes de primer rang, com els tres germans noruecs Ingebrigtsen -Henrik, Filip i Jakob- l’etíop Selemon Barega, recent subcampió del món dels 5.000 metres, o els nord-americans Bernard Lagat i Paul Chelimo.

També ha comptat amb un avituallament en moviment i un circuit completament pla i adaptat, fins i tot amb parts recentment asfaltats per evitar irregularitats. Milers de persones han matinat per animar l’atleta en una prova que celebrada al parc vienès del Prater, en un circuit completament pla d’9,6 quilòmetres, del que la immensa majoria del recorregut és recte i al resguard dels arbres.

Han estat 4,3 quilòmetres d’anada i altres tants de tornada. A ambdós extrems hi ha dues àmplies rotondes que han estat adaptades per a evitar qualsevol desnivell.

Tot i que es tracta d’una marató de laboratori, en què tot va estar calculat fins el més mínim detall per batre el rècord, córrer a un ritme tan brutal i fer miques el mur de les dues hores permet a Kipchoge entrar a l’olimp de les deïtats de l’esport.

L’atleta africà ha assegurat que aquesta carrera, malgrat no ser oficial, és més important que el rècord que va aconseguir l’any passat a Berlín perquè trencar una de les fronteres mítiques de l’esport li permetrà entrar en la història i inspirar a tota una generació. El ritme trepidant de la cursa va polvoritzar la millor marca anterior de la història, els 2h00: 25 que el mateix Kipchoge va fer al circuit de Monza (Itàlia) en l’anterior desafiament per baixar de les dues hores, i en el qual va fracassar per 26 segons. L’atleta, que només ha estat derrotat en una ocasió d’un total de 12 maratons -un segon lloc a Berlín 2013-, ha vençut aquest dissabte fins i tot al seu únic rival a la pista: el cronòmetre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)