Tendència alcista confirmada
Voleibol. La federació catalana supera la xifra de 700 equips (735) –un increment del 10 per cent– malgrat una xifra estable de clubs i tancarà el curs per damunt de les 11.000 llicències
Un cop tancades bona part de les inscripcions a les diferents categories del voleibol català, la Federació Catalana de Voleibol ha tingut, de nou, un creixement excepcional que segueix la línia ascendent dels darrers anys. En total s’han inscrit més de 700 equips a les competicions catalanes, als quals cal sumar els equips de competició estatal. El que s’ha estabilitzat és el nombre de clubs. El voleibol català ha experimentat un increment de més del 350% en el nombre de llicències en la darrera dècada, durant el mandat de la presidenta Maribel Zamora. Dels 2.899 jugadors i jugadores del 2008, s’ha passat als més d’11.000 d’enguany, amb un predomini històric de les noies, una tendència reconfirmada.
Actualment hi ha en competició catalana 709 equips, 297 més que la temporada 2014/2015, quan només n’hi havia 412, i 69 conjunts més que la temporada 2018/2019. Això suposa un creixement d’un 10,36% respecte a l’any passat, i d’un 72,09% respecte a la temporada 2014/2015. En total, però, són 735 equips els equips catalans, si es tenen en compte els que militen a divisions estatals, que són 26 –dos, el CVB Barça i el Sant Cugat, en la màxima categoria femenina–, una xifra engrescadora malgrat les dificultats endèmiques de patrocini que ha tingut sempre aquest esport a Catalunya. Totes les categories igualen o augmenten el nombre d’inscripcions respecte a l’any passat, excepte la lliga preferent cadet femenina, que té quatre equips menys. Un descens no destacable si es té en compte que la tercera divisió cadet-juvenil femenina ha arribat a la xifra de 150 equips, 24 més que l’any passat, i és la categoria amb més creixement un any més. També destaca el creixement de la categoria de segona divisió infantil femenina, que tanca les inscripcions amb 100 equips, nou més que l’any passat, el mateix increment que la segona divisió sènior femenina, fruit de la reestructuració de la competició. També augmenta en vuit equips, i ara en té 30, la segona divisió sènior masculina.
En categoria masculina també s’ha de celebrar el continu creixement de les divisions de menors i l’estabilitat de la categoria infantil, que continua amb 12 equips inscrits. D’altra banda, tant els cadets com els juvenils han sumat cinc equips nous a la competició cada un, i han tancat amb 25 i 32 equips respectivament, cosa que suposa un creixement de més del 100% respecte a l’any 2014, quan només hi havia 10 equips en categoria cadet i 14 en la juvenil.
L’augment del nombre d’equips inscrits, lògicament, és directament proporcional a l’augment del nombre llicències, que, per segon any, se situarà per sobre de les 10.000. De fet, l’estimació és que superin les 11.000 per primera vegada en la història. Enguany, el creixement d’equips no va lligat a la formació de nous clubs. Destaca el creixement que estan tenint els clubs ja existents i la bona feina de divulgació i captació.
El perquè de tot plegat
Entre els factors que expliquen aquesta efervescència, hi ha la feinada que fan els clubs, la promoció a les escoles, la creació de la categoria alevina, la implantació d’una lliga màster que permet reenganxar-se als veterans i la desestacionalització del vòlei platja amb la creació d’una lliga d’hivern. La consolidació del circuit Vichy Catalan Voley Tour de vòlei platja i les transmissions d’Esport3, així com la repercussió que va tenir la lliga mundial que es va fer a la Vall d’Hebron (2017), són factors que també ajuden a explicar el moment dolç del voleibol català, que entre el 2015 i el 2019 ha experimentat un creixement meteòric, fins a doblar el nombre de llicències.
LA DADA
Fa tan sols una dècada només hi havia poc més de 3.000 federats a CatalunyaNotícies
Dissabte,23 novembre 2024