Més esport

Sapporo també aposta pels Jocs d’hivern del 2030

Olimpisme. El Comitè Olímpic Japonès aprova la candidatura de la ciutat perquè competeixi contra els Pirineus i Barcelona en una elecció que s’hauria de dur a terme el 2023

Sapporo, seu dels Jocs d’hivern del 1972, s’ha convertit en les darreres setmanes en una de les capitals de l’olimpisme mundial. El Comitè Olímpic Internacional (COI) va decidir traslladar la marató i les proves de marxa del calendari d’atletisme dels Jocs de Tòquio a la prefectura de Hokkaido, al nord del país, per evitar les altes temperatures i la humitat que van haver de suportar els atletes que van disputar el darrer campionat del món a Qatar. Divendres, el Comitè Olímpic del Japó va acceptar presentar la candidatura de la ciutat als Jocs Olímpics d’hivern del 2030, els mateixos als quals aspiren els Pirineus i Barcelona.

Sapporo ja va considerar de presentar-se als Jocs del 2026 –que van ser concedits a Milà i Cortina d’Ampezzo–però va decidir ajornar el projecte perquè hi ha inversions pendents de gran abast a la zona, com ara el tren d’alta velocitat que arribarà a l’estació de Sapporo el 2026. La regió, a més, encara està superant els efectes del darrer terratrèmol.

La principal dificultat de la candidatura japonesa és precisament que els Jocs d’estiu de l’any vinent es facin precisament al Japó i una dècada és un marge relativament curt de temps en termes olímpics. El president del COI, Thomas Bach, ja va confirmar l’estiu passat que estava “preparat” per parlar amb Sapporo del nou projecte olímpic. L’estació de Niseko, uns cent quilòmetres de la ciutat, seria la seu de les principals proves d’esquí.

A banda de la candidatura japonesa i la proposta catalana, els Jocs del 2030 tenen altres candidats amb gran potencial, començant per Salt Lake City –seu dels Jocs del 2002–, que ja treballa en la proposta després de rebre el vistiplau del comitè del seu país. La ciutat noruega de Lillehammer, un altra antiga seu dels Jocs d’hivern (1994), també aspira a recuperar la flama olímpica després de retirar-se de la lluita pel 2026 . Tot i que la proposta inicial és la del 2030 en mitjans noruecs veuen més probabilitats el 2034 per la coneguda norma no oficial de la rotació de continents.

Un altre país que oficialment també ha expressat la seva voluntat d’apostar pels Jocs del 2030 és Geòrgia. La ciutat de Gudauri, al Caucas, ha començat a ser l’escenari de competicions internacionals d’esquí , com a pas previ a formalitzar la candidatura. L’antiga república soviètica busca, d’aquesta manera, ressò a partir d’un gran esdeveniment internacional.

D’aquí a tres anys

El COI té previst anunciar la seu dels Jocs el 2023 en la seva sessió anual, una trobada que encara no té seu oficial. La ciutat índia de Bombai ha sol·licitat ser l’escenari d’una trobada que sempre es vesteix d’una gran solemnitat, però els dirigents olímpics encara no s’han pronunciat. L’Índia, de fet, no amaga que les seves intencions futures són les d’acollir uns Jocs d’estiu.

PETIT ASSAIG

L’estiu vinent la ciutat japonesa serà l’escenari de la marató dels Jocs de Tòquio

El dossier de les candidatures, el 2021

La candidatura Pirineus-Barcelona treballa amb la intenció de presentar el dossier informatiu –una de les seves grans “armes” electorals– el 2021. Abans, però, hi ha d’haver el clima de “diàleg i entesa” necessaris entre les diferents administracions per continuar endavant la cursa olímpica, segons el president del COE, Alejandro Blanco. L’ombra d’una altra aposta, la d’uns Jocs d’estiu a Madrid el 2032, continua vigent.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)