Tennis

Les set vides de Federer

Tennis. El suís sobreviu a set pilotes de partit contra el nord-americà Sandgren i se les haurà en les semifinals de l’obert d’Austràlia amb Djokovic, que continua intractable i no fa cap concessió a Raonic

“No em mereixia la victòria, però estic content.” Roger Federer amb prou feines va celebrar l’accés a semifinals de l’obert d’Austràlia després de sobreviure a fins a set pilotes de partit contra el nord-americà Tennys Sandgren (6-3, 2-6, 2-6, 7-6 i 6-3). El tennista suís, condicionat per unes molèsties a l’engonal, no va exhibir el seu joc habitual i en el tram final va aprofitar la por escènica del rival a l’hora de rematar el partit. En les semifinals, Federer s’enfrontarà a Novak Djokovic, que ahir va superar Milos Raonic (6-4, 6-3 i 7-6) i continua la seva marxa triomfal per Melbourne Park.

Federer es va apuntar amb relativa facilitat el primer parcial i res no feia pensar que el partit, contra el número 100 de l’ATP, se li pogués complicar. Però Sandgren va trencar tots els pronòstics i amb un doble 6-2 va deixar l’helvètic contra les cordes. Federer ja va haver de salvar tres pilotes de partit en l’últim joc del quart set, amb servei del nord-americà, i tres més en el desempat. El tennista suís, amb evidents problemes físics, no va colpejar la pilota com és habitual i es va limitar a esperar l’errada del rival. Amb set pilotes desaprofitades, Sandgren es va veure sobrepassat per la dimensió de l’escenari, mentre que Federer es va deixar anar i va acabar certificant l’accés a les semifinals d’Austràlia per quinzena vegada en la seva carrera.

En l’altre partit de quarts de final, Raonic no en va tenir prou amb el seu poderós servei (18 aces i mitjanes en el primer de 204 km/h) per tombar el millor restador del circuit, que va fer un partit gairebé perfecte. Djokovic va tenir un inici de partit demolidor i es va apuntar en blanc els seus tres primers jocs amb el servei. Raonic va necessitar mitja hora i fins a 13 pilotes per fer un punt amb la restada. De totes maneres, el canadenc, en la línia de tot el torneig, es mantenia ferm en el servei i salvava amb determinació les pilotes de trencament de l’heptacampió. En la pugna entre el servei d’un i la restada de l’altre, el tennista de Belgrad va poder per fi, a la novena i en el desè joc, anotar-se el primer break i sentenciar el primer parcial en 54 minuts. Djokovic va continuar intractable en el segon set i en el quart joc ja va aconseguir el segon trencament per començar a aplanar el camí de la victòria final. El de Belgrad volava per la Rod Laver Arena, però Raonic, que pel camí havia eliminat Cilic i Tsitsipas, no pensava facilitar-li la feina. El gegant de Podgorica (1,96 m i 98 kg) va apujar el nivell de joc i per primer cop va generar alguns dubtes en el defensor del títol. Amb 4-4 al marcador, Djokovic va al·legar problemes de visió per anar un moment al vestidor a canviar-se les lents de contacte. Per uns instants, a la tornada, se’l va veure incòmode, però en el desempat va recuperar la seva millor versió per sentenciar per un contundent 7-1. Djokovic i Federer, amb set i sis títols a Austràlia, protagonitzaran el 50è duel entre tots dos, amb un balanç lleugerament favorable al balcànic (26-23).

Barty-Kenin, semifinalistes

En el quadre femení, Ashleigh Barty es va revenjar de la txeca Petra Kvitova (7-6 i 6-2), que el curs passat la va superar en aquesta mateixa eliminatòria, i va aconseguir per primer cop el bitllet per a les semifinals de Melbourne. Barty, actual número u en el rànquing de la WTA, està disposada a trencar la sequera local, ja que no s’hi ha vist cap campiona australiana des que ho va aconseguir Chris O’Neil el 1978. El penúltim escull serà la nord-americana Sofia Kenin, que es va imposar a la tunisiana Ons Jabeur, la revelació del torneig, per un doble 6-4.

Rafa Nadal i el número u

Rafa Nadal s’assegurarà el número u mundial si supera l’austríac Dominic Thiem i segella el pas a les semifinals en el partit que tancarà la jornada d’avui (9.30 hora catalana) a Melbourne. El manacorí domina els enfrontaments particulars contra el tennista de Viena (9-4), tot i que la majoria de partits han estat sobre terra batuda. L’únic duel en superfície dura va ser un partit memorable en els quarts de final de l’obert dels Estats Units, també resolt favorablement als interessos de l’illenc, tot i que va necessitar cinc sets (0-6, 6-4, 7-5, 6-7 i 7-6) i 4 hores i 49 minuts de lluita sense treva. Abans del partit, Nadal va tirar floretes al seu rival: “Ens coneixem bé. És un jugador que m’agrada molt, la manera com treballa, com juga i com sempre intenta fer tot el possible. És un partit que serà difícil, però interessant. Vaig en la direcció correcta i cada dia jugo una mica millor.”