Tennis

El rei de Melbourne

Djokovic reneix serrant les dents quan Thiem el tenia contra les cordes i obté el seu dissetè títol de Grand Slam en un duel de quirats

Ha guanyat les vuit finals que ha jugat en el torneig i recupera el número 1

Una remuntada èpica reservada als elegits quan estava mig noquejat va enlairar ahir Novak Djokovic (2) en la final espectacular de l’obert d’Austràlia davant del potent Dominic Thiem (5) en un duel èpic de quatre hores –6-4, 4-6, 2-6, 6-3 i 6-4– que reafirma la tendència de statu quo però que alhora avisa d’un canvi imminent. El cert és, però, que, de moment, el big-three segueix dominant el món. El serbi va celebrar el seu vuitè títol en vuit finals a Melbourne a pesar d’estar contra les cordes completant un exercici de mentalitat guanyadora i suma el seu dissetè Grand Slam en 26 finals, empaitant Rafa Nadal (19) i Roger Federer (20). Recupera, a més, el número 1 en detriment de Rafa Nadal. Thiem va perdre la seva tercera final d’alta graduació davant del rei de Melbourne Park i continua sense estrenar-se tot i haver jugat a un nivell excels.

Djokovic va sortir com una piconadora (3-0) i va trencar el servei de Thiem en el segon joc (1/1). Amb 4-1 a favor, el serbi només havia perdut tres punts en el seus tres torns de servei. La velocitat dels seus cops i els paral·lels de revés van resultar inassumibles d’entrada per a l’austríac. El de Viena va reaccionar esmicolant el servei aprofitant també la seva primera oportunitat de trencament (4-3). Pletòric, va trobar el ritme idoni variant altures i alternant el revés tallat per evitar el cos a cos que tan bé li havia anat al serbi. Es va sobreposar a una pilota de break en contra i va igualar el partit (4-4). En el nou escenari, Djokovic es va avançar per 5-4 i va tenir pilota de set restant, però la seva dreta paral·lela va marxar llarga. Finalment va segellar el primer set per 6-4 en la segona oportunitat quan Thiem va cometre doble falta, un final trist per a un parcial de tant de nivell.

El de Belgrad va establir l’1-0 del segon acte en blanc, amb un revés paral·lel que va fer aixecar el públic dels seients. Però Thiem va perseverar i va trencar en el tercer joc. El serbi va salvar les dues primeres pilotes però va cometre doble falta en la tercera (1-2), en plena crisi existencial. Tots dos van superar els seus serveis (2-3). Thiem va salvar pilota de trencament en el sisè joc (2-4) però va claudicar en el vuitè (4-4) davant l’ombra cada cop més allargada d’un revitalitzat Nole. Però la festa va ser esporàdica. L’austríac va consumar el seu segon break del set (4-5) en un joc en què Djokovic va rebre dues advertències per haver servit fora de temps. En la segona ocasió, tal com marca el reglament, va haver de jugar amb segon servei per sanció tot just amb 15-40 i va perdre el punt. Thiem va seguir trencant la bola i va tancar el set sense titubejos (4-6).

El de Belgrad es va adreçar al jutge de cadira de males maneres –fins i tot colpejant-li el peu tres cops, jugant-se un warning –i va iniciar el tercer acte descentrat, amb una doble falta en un joc fatídic en què el de Viena, molt entonat, va consumar un altre trencament. A continuació, va superar una pilota de break (2-0). Davant d’un rival desorientat, va furgar a la ferida (3-0), i ja no va deixar escapar el parcial, segellat en la quarta pilota (6-2). El serbi va rebre tractament del fisioterapeuta.

Sigui com sigui, Nole va sobreviure a una nova oportunitat de trencament en el tercer joc del quart acte i es va posar al davant (2-1). De fet, va seguir enganxat al partit (3-3, 4-3) millorant a poc a poc el seu joc. Fins al punt que va aprofitar el primer símptoma de debilitat de l’austríac per saltar-li a la jugular amb un break i un joc en blanc al servei que van redimensionar la situació (6-3).

L’estocada definitiva

La fluïdesa del joc de Thiem anava de baixa, amb més errors amb la fins llavors segura dreta. Djokovic, sòlid com una roca, va guanyar el seu servei en blanc, va trencar en el tercer joc i va confirmar la ruptura salvant dues pilotes de break (3-1). Va consumar el 4-2 en blanc cada cop més a prop del títol. Aferrat a la pista, Thiem va evitar que el desenllaç s’escurcés (4-3). Nole va resoldre un 15-30 amb dos bons serveis (5-3), però l’austríac va seguir a roda esperant la més mínima flaquesa (5-4). Amb fermesa, però, Djokovic va en la primera pilota de partit.

ELS PROTAGONISTES

Tret, potser, que hauria hagut de dur la iniciativa en el quart set. Els petits detalls han decidit
Dominic Thiem
Ha fet un joc fantàstic, amb molta força, i ha estat millor. He recuperat energia en el quart set
Novak Djokovic
Estic segur que Thiem guanyarà més d’un títol de Grand Slam aviat. Ha estat molt a prop. Tot el respecte del món per ell i la seva família
He estat molt a prop davant d’un dels tres grans tennistes de la història i no em penedeixo de res del que he fet
2020 Novak Djokovic
2019 Novak Djokovic
2018 Roger Federer
2017 Roger Federer
2016 Novak Djokovic
2015 Novak Djokovic
2014 Stan Wawrinka
2013 Novak Djokovic
2012 Novak Djokovic
2011 Novak Djokovic
2010 Roger Federer
2009 Rafa Nadal
2008 Novak Djokovic
2007 Roger Federer
2006 Roger Federer
2005 Marat Safin
2004 Roger Federer
2003 André Agassi
2002 Thomas Johansson
2001 André Agassi
2000 André Agassi
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)