Atletisme

Chumo i Bekere, llançats

Mitja marató de Barcelona. Rècord de participació en la 30a edició, amb 23.000 corredors inscrits i 18.850 a la sortida. El vent allunya els guanyadors dels rècords de la prova

El kenyà Victor Chumo i l’etíop Ashete Bereke van ser ahir els grans triomfadors en la 30a eDreams Mitja Marató de Barcelona, que va batre el rècord de participació amb 23.000 corredors inscrits (7.200 femenins, on s’ha crescut més en percentatge) i amb 18.850 (6.008) en la línia de sortida. Cap dels dos guanyadors va batre el rècord de la prova i l’etíop Roza Dereje, quarta i campiona el 2019, va quedar lluny del seu propòsit d’atacar la millor marca mundial. El vent lateral a la ronda litoral no va ajudar gens ni mica.

Ja des de l’inici de la cursa, aquesta va estar liderada per un grup de 13 corredors africans, amb tots els atletes favorits i algunes llebres. Eren al davant els kenyans Victor Chumo, Moses Koech i Noah Kipkemboi, i els ugandesos Victor Kiplangat, Mani Bushendich i Stephen Kissa.

Al pas del quilòmetre 5, el grup va fer un temps de 14:18, sis segons per sota del rècord de la prova, 14:24, en poder de l’etíop Male Washiun, rècord de la cursa amb 59:44, fa dos anys. Al pas pel quilòmetre 10, el grup es va reduir a nou corredors, es van mantenir els kenyans Victor Chumo, Boniface Kibiwot i Moses Koech, i tirant aquests amb un temps de pas de 28:04, 33 segons per sota del rècord de la prova (28:33). Al quilòmetre 20, els atletes capdavanters van passar amb un temps de 57:02, ja 14 segons per sobre del rècord, per culpa del vent. Als últims 500 metres, el kenyà Victor Chumo, de 32 anys i amb una millor marca personal d’1h.00:30 el 2018, va llançar un fort atac per imposar-se en l’esprint amb un temps final de 59:58, 14 segons per sobre del rècord de Washiun. Chumo es va convertir amb aquest triomf en el segon corredor a baixar de l’hora en la prova barcelonina. La segona posició va ser per a l’ugandès Stephen Kissa, debutant en la mitja marató, i la tercera, per al kenyà Moses Koech, tots dos amb el mateix temps d’1h.00:00. El mític Martin Fiz, de 56 anys, campió mundial i europeu de marató, va fer un temps d’1h.27:25.

Dereje s’enfonsa

En categoria femenina, Roza Dereje va liderar el pas pel quilòmetre 5 amb 15:51, 13 segons per sobre de la seva marca de l’any passat (15:38) i 53 del rècord mundial (14:53) de Joyciline Jepkosgei. Amb ella corrien les seves compatriotes Anahkesh Awoke i Ashete Bekere, i la kenyana Dorcas Kimeli. Aquest grup va passar pel quilòmetre 10 amb 31:32, 1:25 per sobre del rècord del món i 21 del rècord de la prova.

El grup va passar pel quilòmetre 15 amb 47:23. Dereje va abaixar el ritme, amb algun problema estomacal, i abans del quilòmetre 20 va ser superada per diverses corredores. Awoke va prendre el comandament. I en l’últim quilòmetre, amb una remuntada i atac demolidors, Bekere es va imposar amb un 1h.06:37, un minut per sobre del rècord de la prova del 2015.

EL PROTAGONISTA

Vaig córrer a Barcelona el 2017 i només vaig poder fer 10 quilòmetres. Avui he pogut acabar