Ciclisme

El Tour de França també està en perill

Ciclisme. La “guerra contra el coronavirus” anunciada per Macron podria provocar la suspensió de la prova, defensada per Bernard Hinault

El calendari ciclista, com el de molts altres esports, ha viscut un daltabaix formidable, però encara resisteix sobre el paper la gran cita de l’any, el Tour de França, que ha de començar el 29 de juny a Niça, gairebé un mes abans que els Jocs de Tòquio. Amb tot, a mesura que la situació s’agreuja pel coronavirus a Europa, cada vegada hi ha més veus que demanen la suspensió o un ajornament, si és que això fos possible, de l’edició d’enguany. L’ASO, l’empresa organitzadora i col·laborada de la Volta, ja ha suspès en les últimes setmanes la París-Roubaix (12 d’abril), la Fletxa Valona (22) i la Lieja-Bastogne-Lieja (25). Del calendari també han saltat, entre d’altres, l’Amstel Gold Race (19 d’abril), la Volta al País Basc (6-11 d’abril), la Volta a Romandia (28 d’abril-4 de maig) i, sobretot, el Giro d’Itàlia (9-31 de maig).

Pel que fa al Tour, n’ha parlat aquesta setmana el cinc vegades vencedor Bernard Hinault a Le Parisien: “L’esport és fabulós i el Tour és una festa fantàstica, però la vida és molt més important que això. Estem parlant de posar en risc la vida de la gent. En casos com aquest, francament el ciclisme és el que menys importa.” “Si el Tour ha de ser cancel·lat –hi afegeix–, millor no dubtar a l’hora de prendre la decisió; estem lluitant contra una malaltia molt greu”, hi va afegir.

A la París-Niça, que es va fer sense públic i amb una etapa menys, el director del Tour, Christian Prudhomme, va parlar també sobre una hipotètica suspensió del Tour, que provocaria, és clar, unes pèrdues econòmiques difícils de calcular: “Només dues guerres mundials han pogut aturar el Tour.” Hinault, en certa manera, li dona la raó usant les paraules d’Emmanuel Macron: “Això també és una guerra, una guerra contra un virus.”

El Tour es va deixar de fer entre el 1940 i el 1946 i, abans, entre el 1915 i el 1918. L’exciclista, que aquests dies està confinat en una granja de la seva propietat a Anglaterra, va treballar per a l’ASO com a ambaixador del Tour i coneix perfectament la quantitat de gent que hi ha amunt i avall en una organització tan gegantina.

La possibilitat de fer el Tour més endavant durant el 2020 tindria un impacte directe en el calendari, probablement en la Vuelta a Espanya, també organitzada per l’ASO, i en el Giro, que busca dates per poder-lo fer abans de la tardor. Moltes de les clàssiques de primavera que s’han ajornat també aspiren a trobar una data al setembre o a l’octubre per evitar que es perdi una edició aquest any. Fins i tot la Volta aspira a fer la cursa del centenari el 2020.

PROTAGONISTA

L’esport és fabulós i el Tour, una gran festa. Però la vida és molt més important que tot això
Bernard Hinault
Exciclista
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)