Més esport

El calendari 2021, un joc de tetris

L’ajornament dels Jocs de Tòquio obligarà a encaixar altres competicions en un any farcit de grans cites esportives

Es podrien calcar les dates previstes per aquest estiu, però el COI no descarta avançar-les a la primavera

L’ajornament dels Jocs Olímpics de Tòquio, del 2020 al 2021, era la solució més plausible i va ser molt ben rebuda per totes les federacions. Ara, però, vindrà un autèntic galimaties per encaixar tots els grans esdeveniments esportius programats per al 2021. La idea és no coincidir amb un altre gran campionat i, per tant, no es disputaran segur entre l’11 de juny i l’11 de juliol, les dates previstes tant per a l’Eurocopa com la copa Amèrica de futbol. Les dues cites futbolístiques ja van saltar fa una setmana del calendari del 2020 per culpa de la pandèmia del coronavirus. El president del Comitè Olímpic Internacional, Thomas Bach, va recordar ahir que organitzar els Jocs a l’estiu –inicialment s’havien de fer del 24 de juliol al 9 d’agost– era només una de les solucions possibles. En aquest sentit, el 20 de setembre, el dia que marca el final de l’estiu a l’hemisferi nord, fixaria la data límit. Una altra alternativa abasta entre els mesos de març i abril, coincidint amb l’època de floració dels cirerers a Tòquio, tot un símbol de renaixement en uns Jocs marcats per l’infortuni. En tot cas, Bach va insistir que abans de prendre cap decisió s’haurà de consultar amb les 33 federacions implicades en els Jocs.

Pel que fa al calendari, les dues federacions olímpiques més importants, la d’atletisme i la de natació, s’hi van posar bé i des del primer moment van mostrar la màxima col·laboració amb el Comitè Olímpic Internacional per arribar als millors acords. Totes dues federacions tenien programats campionats del món durant el 2021. De fet, la d’atletisme té previst organitzar el mundial de pista coberta a Nanjing (del 19 al 21 de març), que ja ha saltat d’aquest any per culpa del coronavirus, i el de l’aire lliure, que es disputa a Eugene (Estats Units), del 6 al 15 d’agost. En aquest sentit, els dirigents de la World Athletics (denominació actual de la Federació Internacional d’Atletisme) ja estan buscant altres dates alternatives i no descarten ajornar-los al 2022. La Federació Internacional de Natació (FINA) també s’ha mostrat flexible a modificar, si cal, el mundial de Fukuoka, programat per a la segona quinzena de juliol (del 16 a l’1 d’agost).

Un altre trencaclosques

De fet, totes dues federacions ja tenen prou maldecaps per salvar aquest curs de la millor manera possible. La World Athletics va anunciar que quan es pugui tornar a competir es crearà una temporada a l’aire lliure de reunions d’un dia, començant i acabant més tard del que és habitual. També van especificar que revisarien l’actual sistema de classificació olímpica en cooperació amb el COI. La FINA, al seu torn, haurà de recol·locar els preolímpics dels diferents esports aquàtics (waterpolo i natació artística, bàsicament) i manté la incògnita sobre el futur del mundial en piscina curta, programat al desembre (del 15 al 20) a Abu Dhabi.

Altres preolímpics que estaven pendents de disputar-se són els de bàsquet i handbol. La Federació Internacional d’Handbol (IHF) va anunciar ahir que els tornejos de classificació, que ja s’havien ajornat al juny, quedaven altre cop posposats, fins a nou avís. La selecció de Carlos Viver havia de jugar a Llíria (Camp de Túria) contra els combinats de Suècia, el Senegal i l’Argentina, i ara haurà d’estar pendent de les noves dates. Ahir també es va saber la cancel·lació de l’europeu de gimnàstica rítmica, que s’havia de disputar a Kíev entre el 21 i el 24 de maig. La federació europea buscarà noves dates. Aquest era un dels escenaris on la terrassenca Natàlia García Timofeeva (CGR Sant Cugat) podia segellar el bitllet olímpic.

Les federacions internacionals han assegurat que cap esportista ja classificat per als Jocs perdrà la seva plaça. De totes maneres, en molts esports les places no són nominals, sinó per la federació que ho aconsegueix. Així, els millors del 2020 no han de ser necessàriament els més ben preparats per al 2021 i, per tant, la decisió final quedarà en mans de cada federació.

ATLETISME
Mundial en pista coberta de Nanjing (Xina)
Del 19 al 21 de març
Mundial a l’aire lliure d’Eugene (Estats Units)
Del 6 al 15 d’agost
NATACIÓ
Mundial de Fukuoka (Japó)
Del 16 de juliol a l’1 d’agost
FUTBOL
Eurocopa (diverses seus)
De l’11 de juny a l’11 de juliol
Copa Amèrica
De l’11 de juny a l’11 de juliol
HANDBOL
Mundial d’Egipte (masculí)
Del 14 al 31 de gener
Mundial (Catalunya/País Valencià)
Del 2 al 19 de desembre
GIMNÀSTICA
Mundial de Copenhaguen (Dinamarca)
Del 18 al 24 d’octubre

El dilema de la Vila Olímpica

Els pisos de la Vila Olímpica tindran un ús privat després dels Jocs. En una primera fase ja s’havien venut gairebé un miler dels 5.600 habitatges. La nova etapa de vendes, prevista per aquest mes, s’ha paralitzat. Als promotors se’ls planteja ara la possibilitat de no poder fer el lliurament quan estava acordat. I als organitzadors dels Jocs, l’obligació d’haver de buscar alternatives si no hi ha acord amb els propietaris. El president del COI, Thomas Bach, va expressar ahir el seu desig que Tòquio 2020 continuï tenint el 2021 “una Vila Olímpica tradicional”, en la qual convisquin els 11.000 esportistes sota un mateix sostre. “És el que fa únics uns Jocs”, va destacar.

El cost de l’ajornament podria pujar a uns 2.500 milions d’euros

El cost d’ajornar els Jocs de Tòquio durant un any serà d’uns 300.000 milions de iens (2.490 milions d’euros), segons el càlcul aproximat del diari Nikkei. Els esforços ingents dels organitzadors per estalviar despeses, encoratjats pel COI i a costa d’aprofitar instal·lacions ja existents encara que estiguessin allunyades de la badia de Tòquio, es veuran ara descompensats per un desemborsament inesperat. S’estima que les despeses de manteniment només de l’Estadi Olímpic, inaugurat al mes de desembre, pugen a uns 2.400 milions de iens anuals (uns 20 milions d’euros). El COI, el govern japonès i la ciutat de Tòquio hauran de negociar qui es fa càrrec d’aquestes quantitats. Els Jocs posaran a disposició del públic uns 9 milions d’entrades, de les quals la meitat ja estan venudes. De moment, ningú ha parlat d’un reemborsament. “Analitzarem com garantir els drets dels que ja hagin comprat els bitllets”, va dir dimarts el CEO de Tòquio 2020, Toshiro Muto. Pel que fa als hotels, el sector esperava ocupar 46.000 habitacions per dia durant els Jocs. Totes quedaran cancel·lades pel 2020, igual que els passatges aeris i altres paquets turístics. Òbviament, l’ajornament dels Jocs de Tòquio són ara la prioritat, però el COI tampoc pot perdre de vista els Jocs d’hivern de Pequín 2022 i els Jocs de la Joventut de Dakar, els primers que es disputaran en terres africanes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)