Quadrant les agendes
Més esport. Els grans esdeveniments que lluiten per sobreviure a la pitjor crisi des de la Segona Guerra Mundial busquen lloc en un calendari cada vegada més atapeït
El calendari esportiu dels grans esdeveniments a partir de l’estiu comença a prendre forma, però encara trigarà a consolidar-se, perquè hi ha moltes federacions internacionals i organitzadors privats que encara han de prendre decisions rellevants que podrien convertir la tardor vinent en la més calenta dels últims anys. Una de les grans decisions que encara s’han de prendre és què passa amb tots els grans premis de fórmula 1 i MotoGP que no s’han anat cancel·lant des del març, perquè una cosa és que es donin per perduts i una altra, que trobin un forat en un calendari cada vegada més farcit a partir del setembre. La Federació Internacional d’Atletisme també busca data en l’agenda per a les cinc primeres proves de la Diamond League i per a les que hi ha programades al juny i al juliol, encara no ajornades oficialment.
Més enllà dels campionats i tornejos que han trobat data provisional en el calendari del 2020, n’hi ha d’altres que encara mouen cel i terra per no perdre un any i una bona part dels ingressos econòmics. L’ajornament dels Jocs Olímpics ha donat oxigen, però la majoria d’organitzadors han apostat pel setembre i l’octubre com els primers mesos en què la pandèmia podria començar a estar sota control. Així, a França encadenaran, entre el 29 d’agost i el 4 d’octubre, el Tour i el Roland Garros, els seus dos estendards, arran de la decisió que ha pres el govern de prohibir fins a l’agost espectacles amb públic. A Anglaterra han estat molt més radicals i han pres decisions molt més dràstiques. Monuments centenaris com Wimbledon i l’obert britànic, que s’havien mantingut en peu contra vent i marea des de la Segona Guerra Mundial, han caigut contra la Covid-19 i no tornaran fins al 2021.
Als Estats Units, on la pandèmia sembla descontrolada, han canviat les dates d’emblemes com les 500 Milles d’Indianapolis, el Masters d’Augusta i la marató de Boston, que es faran en dies insospitats fa pocs mesos.
Maratons
La de Boston no és l’única marató que es va suspendre fa uns mesos per la pandèmia. En poques setmanes de diferència, la de Roma va ser cancel·lada, i París, Londres, Madrid, Amsterdam i Barcelona, quan ja ho tenien tot a punt, van apostar per la tardor, mirant de mantenir el màxim nombre d’inscrits, sobretot els internacionals. L’atletisme manté, de moment, l’europeu de finals d’agost a París, però ha estat l’esport més castigat, perquè els Jocs Olímpics són el seu moment de glòria. A principis d’any ja va quedar sense mundial en pista coberta, la Diamond League està mig en l’aire i el mundial del 2020 en pista coberta, que s’havia de fer a la Xina quan va esclatar el brot de Wuhan, també es va ajornar al 2021.
Un cas semblant és el que viu la natació. L’europeu de Budapest s’ha mogut a finals d’agost, però els Jocs havien de ser el momentum dels nedadors, que són els que més pateixen el confinament, sense possibilitats de practicar en l’hàbitat natural.
DATES CLAU
La F-1, fins a finals de novembre
El campionat de F-1 havia de començar el 15 de març a Austràlia, però des de llavors no s’ha pogut disputar encara cap prova. Els organitzadors consideren cancel·lat el gran premi australià i també el que s’havia de fer a Mònaco (24 de maig), mentre que la resta (Bahrain, Vietnam, Xina, Holanda, Catalunya, Azerbaidjan i Quebec) s’han ajornat a unes dates que s’anunciaran més endavant. En el seu últim comunicat, la F-1 confirma que el campionat s’allargarà probablement fins al 29 de novembre, fet que confirma que durant el setembre, l’octubre i el novembre hi haurà –si la situació sanitària ho permet– grans premis pràcticament cada cap de setmana. El GP de França no està suspès oficialment (28 de juny), però el govern de Macron ja ha dit que no es pot disputar. En el mundial de MotoGP hi ha també cinc grans premis, entre els quals el de Catalunya, que busquen noves dates a partir del mes de setembre.
Els Jocs del 2021 tampoc estan garantits
El professor Devi Sridhar, expert en salut global a la Universitat d’Edimburg, considera que els Jocs Olímpics de Tòquio tampoc es podran fer el 2021 si abans no s’ha descobert una vacuna prou efectiva contra la Covid-19. “Pel que expliquen els científics, en un any podríem tenir una vacuna eficient, i llavors celebrar els Jocs és factible, però si no és així ho veig difícil”, ha declarat Sridhar a la BBC. D’altra banda, John Coates, membre de la comissió de coordinació del COI, ha admès també que la pandèmia podria tenir afectació en els Jocs tot i que s’hagin traslladat finalment a l’estiu del 2021. “No sabem si podrem fer tests a tots els atletes ni si es permetran grans trobades de gent; ens guiarem pel que digui l’Organització Mundial de la Salut.”
Notícies
Dissabte,23 novembre 2024