Més esport

Només un títol desert

La lliga femenina de bàsquet és l’única sense campió a Espanya, però encara falten federacions per resoldre els seus campionats, com ara les de voleibol i hoquei sobre herba. Tres lligues volen acabar la competició

Les lligues de les màximes categories dels principals esports d’equip van decidint el seu final prematur a causa de la pandèmia del coronavirus, i de moment només n’ha quedat deserta una: la lliga femenina de bàsquet. La majoria de federacions espanyoles han declarat campions en les seves competicions, amb l’excepció de l’ACB i l’hoquei sobre gel, que volen resoldre els campionats. Encara no hi ha cap decisió esportiva pel que fa a les lligues de futbol sala, futbol americà, hoquei sobre herba i voleibol. En la majoria de les lligues que s’han donat per acabades no hi haurà descensos, però sí ascensos, fet que forçarà ampliacions sovint poc desitjades.

La lliga femenina de bàsquet, l’excepció de la regla, s’ha declarat deserta quatre jornades abans del final de la fase regular i amb només una victòria de diferència entre el líder, el Perfumerías Avenida, i el segon, l’Spar Citylift Girona. Quedava pendent, això sí, el play-off pel títol. L’ACB manté, en canvi, la intenció que el campió es decideixi sobre el parquet i ja té planificada una fase final dels dotze primers en una seu única. S’enfrontaran en dos grups i es jugarà una semifinal i una final. No està decidida la seu ni les dates, però els equips tornaran la setmana que ve als entrenaments.

Exàmens de setembre

En les lligues d’hoquei sobre gel, masculina i femenina, es buscarà un campió en l’inici de la temporada vinent, al setembre. En la categoria femenina s’havia disputat el primer partit de la final del play-off entre el Majadahonda i el Valdemoro, amb victòria del Majadahonda (1-2). En la masculina, el CG Puigcerdà i el Txuri-Urdin ja estaven classificats per a la final que es jugarà al millor de tres partits.

En quatre esports encara no hi ha una decisió presa sobre si hi haurà campió o no, ni sobre si s’intentarà reprendre la competició: el futbol sala, el futbol americà, l’hoquei sobre herba i el voleibol. En el cas del futbol sala, el paraigua és la federació de futbol.

La federació d’handbol ha estat l’última a proclamar els campions: el FC Barcelona a l’Asobal i el Bera Bera a la divisió d’honor femenina. En els dos casos, els equips eren els líders de la classificació en el moment de l’aturada de la competició. En el rugbi, primer van ser els clubs els que van decidir de manera unilateral suspendre la lliga quan es va decretar l’estat d’alarma abans que la federació decidís què calia fer. Ara la federació ja ha anunciat com a campió el VRAC de Valladolid, líder de la classificació quan es va aturar tot, i ha fet baixar l’Hernani, el cuer. En la lliga femenina, la federació espanyola va dir que es lluitaria pel títol a l’inici de la propera campanya amb la semifinal i la final, però ara ha donat el títol a l’Universidad de Sevilla, líder de la fase regular. El Salvador ha baixat perquè la fase regular havia acabat en el moment de l’aturada.

En l’hoquei sobre patins i en el waterpolo, el títol s’havia de decidir en un play-off, i les federacions respectives han donat un campió mirant els resultats de la fase regular. En l’OK Lliga, el FC Barcelona s’ha emportat el títol, ja que era el millor en el moment de l’aturada, i equips com ara el Liceo gallec i el Reus Deportiu –que va demanar que es declarés nul·la la competició– s’hi han mostrat en desacord. En l’OK Lliga femenina, el campió ha estat el Magic Studio Manlleu, i s’ha decidit per la classificació al final de la primera volta. En les divisions d’honor masculina i femenina de waterpolo, la junta de la federació espanyola ha determinat que el campió serà el líder de la classificació en el moment en què es va aturar la lliga, el Zodiac Atlètic Barceloneta i el CN Mataró, respectivament. Aquesta decisió ha de ser confirmada per la comissió delegada. El CN Sabadell hi està en contra.

Líder sense títol

La resolució del campió en la superdivisió femenina de tennis de taula ha estat si més no sorprenent. L’UCAM Cartagena ha estat el campió, amb menys punts sumats i menys partits disputats que el Girbau Vic, que ocupava el lideratge quan es va aturar la competició. Un canvi de normativa, aprovat abans de la reunió de la comissió delegada per decidir què passava amb la competició, va determinar que el criteri per establir la nova classificació era el quocient entre partits guanyats i partits perduts, i el conjunt murcià ha ocupat el primer lloc de la taula i s’ha emportat el títol. El conjunt osonenc ha mostrat el seu desacord amb la decisió i la seva indignació. En la masculina, el Cajasur Priego era el líder i ha estat el campió.

Suport a les comissions delegades

El Consell Superior d’Esports ha donat suport a la competència de les comissions delegades de les federacions estatals per decidir si les lligues no professionals s’han de donar per acabades o s’han de continuar jugant i, en aquest cas, quan s’han de reiniciar i en quin format. Si la competició no es reprèn, les comissions delegades poden determinar l’ordre de la classificació, els campions, els descensos i els ascensos per a la temporada vinent. El CSD diu que les decisions s’acordaran tenint en compte criteris d’objectivitat, integritat, justícia esportiva i resultats competitius.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)