Més esport

RAMON TERRASSA

DIRECTOR DEL CENTRE D’ALT RENDIMENT DE SANT CUGAT DEL VALLÈS

“Ho tenim tot preparat per quan ens permetin obrir”

“És una decisió sanitària i si no hi ha canvis hem d’esperar que la nostra zona accedeixi a la fase 1”

“Fer encaixar els entrenaments i les mesures de seguretat és un sudoku”

Als centres d’alt rendiment sí que deixen obrir les piscines des del moment que s’accedeix a la fase 1

Ramon Terrassa (Barcelona, 1971), director del Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat, té la instal·lació a punt per quan les autoritats sanitàries donin llum verd per reprendre mínimament l’activitat. Admet que la situació és complexa i que caldrà fer autèntics sudokus per encaixar els entrenaments dels esportistes amb totes les variables i mesures de seguretat.

Dilluns podran obrir les portes del CAR?
Ja m’agradaria saber-ho. És una decisió sanitària. Tal com va sortir en el Pla de Transició cap a la Nova Normalitat, els centres d’alt rendiment estem en el lot de la fase 1 i en el moment que la regió sanitària on estem hi accedeixi podrem obrir les portes. Si no, hauria de ser que la normativa de l’Estat canviés i que ens diguessin que no cal esperar a la fase 1.
La consellera Alba Vergés diu que en la fase 0 avançada podrien reprendre l’activitat.
Efectivament, però hem d’esperar la publicació de l’ordre de Madrid i veure què hi diu. En tot cas, agraeixo que pensin en nosaltres.
De totes maneres, la instal·lació està preparada?
Sí, com que no sabíem si dilluns passat podríem obrir fins que divendres ens van dir que aquesta regió sanitària [Sant Cugat pertany a l’Àrea Metropolitana Nord] no entrava a la fase 1, ja ho vam deixar a punt, amb tots els protocols de com s’ha de funcionar. Això, si no apareixen noves normes. És una situació d’inestabilitat normativa. Divendres deien unes coses i dissabte va sortir una ordre en el BOE que en deia unes altres. Ho hem d’anar adaptant tot a mesura que va apareixent.
Qui podrà accedir al CAR en aquesta primera fase?
L’ordre diu que hi poden accedir els esportistes d’alt nivell (DAN), els d’alt rendiment (DAR) i els d’interès nacional (IN), estrictament aquests. A banda d’això, hi ha el tema d’on estiguin ubicats territorialment, una ordre respecte a la mobilitat del mateix territori. Nosaltres hem de prioritzar els esportistes que tinguem becats al centre i els de més nivell, però també hi ha el condicionant de l’afluència i el coneixement mèdic de l’esportista. Hi ha un conjunt de condicionats que fa que el més fàcil és que vinguin els que ja són habitualment del CAR.
De quants esportistes estaríem parlant?
N’hem d’acabar de parlar amb les federacions, perquè han hagut de canviar les normes a partir de l’ordre de dissabte. Sumats, potser serien un centenar, però no seran en cap cas de cop, perquè els entrenaments han de ser per torns. Simultàniament no hi seran mai tots. Tot plegat és com un sudoku. És molt complicat perquè cada dia serà diferent. Has de respectar les normes i que els esportistes no es trobin, que no comparteixin sales, que hi hagi temps de netejar pel mig; hi ha diverses variables a tenir en compte.
I pel que fa al personal del CAR?
El personal serà mínim perquè no podem donar serveis més enllà de l’entrenament. Només hi haurà els serveis mèdics d’urgència i revisions, o personal de manteniment. La resta, la gran majoria, continuarà treballant telemàticament des de casa, com ha estat en aquests dos darrers mesos.
De moment, en la fase 1 no es poden obrir les piscines. El CAR és una excepció en aquest sentit?
Sí, això no ens afecta. És un altre article. Nosaltres estem regulats per l’article 38 i els centres esportius, si no m’equivoco, ho estan pel 41, que regula un altre tipus d’instal·lacions. Nosaltres sí que podrem obrir les piscines.
Els més neguitosos per l’obertura del CAR sembla que són els especialistes d’esports aquàtics.
Han sortit més als mitjans, però a mi també m’ho diuen d’altres esportistes. N’hi ha molts que surten a fer esport en les franges horàries de la gent normal i corrent, però que estarien molt més protegits amb totes aquestes mesures d’hiperseguretat del CAR. En tot cas, els esportistes són conscients que la prioritat és salvar la pell com a col·lectiu, com a societat, i que no se segueixi morint tanta gent. Potser hi ha coses que costin d’entendre, per què uns poden fer unes coses i d’altres no, però crec que no ens toca ni comparar ni jutjar. Ningú en sap prou, del que està passant i de com s’hauria de fer.
Si es tornés a detectar un positiu, es tornaria a haver de tancar la instal·lació?
El protocol de Sanitat, a instàncies del CSD, demana una autovigilància. Primer hi haurà les revisions inicials, els qüestionaris simptomatològics i si algú tingués símptomes se li hauria de fer el test, i si donés situació de risc, doncs ja no entraria al CAR. Si no hi ha simptomatologia, ve a entrenar i se’n va cap a casa, i no ha estat en contacte amb ningú, no hauria d’haver massa problemes. Si s’han respectat les normes, no hi ha d’haver contacte estret amb ningú i d’entrada es prendrien mesures d’aïllament amb els que haguessin pogut compartir sala. Per aquest motiu, als gimnasos del CAR no hi haurà grups simultàniament, només n’hi haurà un, encara que pugui ser de només dues persones en una sala molt gran. No ens podem arriscar. En definitiva, hi ha tot un protocol muntat perquè si algú dona positiu i ha estat en el CAR, no tingui una afectació més enllà del seu mínim grup d’entrenament. En aquest sentit, no hi ha serveis de restauració, ni de residència. Es tracta d’entrenar-se i marxar cap a casa.
Econòmicament, com està afectant l’aturada la instal·lació?
La instal·lació està sense donar serveis, però no tancada perquè sempre hi hagut personal de manteniment. El CAR és un servei públic, finançat per la Generalitat i l’Estat espanyol, i hi ha una tercera via de finançament que són les concentracions internacionals. Per tant, el que es perd és això últim, que representa un 30% del total. El que haurem de fer és replantejar l’economia del centre i reduir despeses sabent que no tindrem aquests diners almenys durant el 2020.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)