Ciclisme

MARC SOLER

CICLISTA DEL MOVISTAR

“El Tour s’ha de fer, encara que sigui sense públic”

El ciclista admet que, sense Quintana i Carapaz, ell ha d’assumir aquest any mateix una part del lideratge de l’equip

A Andorra durant moltes setmanes s’ha quedat tancat a casa perquè el ciclisme s’ha considerat un esport de risc

La Volta em feia molta il·lusió, perquè era l’edició del centenari i és la cursa de casa, però va ser lògica la suspensió
Fa ràbia que tota la feina que he fet al Movistar quedi marcada per la protesta als Cortals d’Encamp

El corredor de Vilanova Marc Soler (1993) és des de la retirada de Joaquim Rodríguez la gran referència del ciclisme català. Va començar la temporada en plena forma guanyant una de les cites de la Challenge a Mallorca, però tot es va esfondrar com un castell de sorra per la pandèmia. Des de llavors prepara des del seu domicili d’Escaldes (Andorra) l’assalt a una edició extraordinària del Tour. Si és que s’acaba disputant.

A Andorra hi ha ciclistes de tot el món. Heu tingut més facilitats per entrenar-vos que els esportistes que són a Catalunya?
La major part del temps no ens ha quedat més remei que quedar-nos a casa. Quan van veure que hi havia perill de col·lapse als hospitals van considerar que el ciclisme era un esport de risc i no vam poder sortir. La prioritat aquí era evitar una saturació perquè és un país petit. Tot just dimecres passat ens van deixar sortir amb la bicicleta sense limitacions. Abans ho havíem pogut fer en un horari limitat i només en un tram de carretera. Hi havia dos punts de sortida per no coincidir tothom i allà ens trobàvem. Finalment tenim la llibertat total de triar l’horari que ens convé i sortir amb més tranquil·litat.
Durant moltes setmanes, doncs, us heu hagut de posar en forma a casa?
Sí, per força. Més que mantenir la forma, que no pots, has de mirar de no perdre massa la que tenies. Cada dia tocava estar amb el rodet una estona perquè no pots estar parat totes les hores. Afortunadament, en el confinament no estic sol. Tinc la meva parella i la gossa, que també m’ha permès sortir algunes estones a passejar.
Com afecta psicològicament la incertesa absoluta que ha envoltat fins fa poc el calendari internacional?
Al final el que volem sobretot és córrer i el que desitjava era que se solucionés tot d’alguna manera. Si aquesta temporada al final no es pogués fer cap prova o molt poques, la majoria d’equips ho tindrien molt complicat per continuar. El que volem és competir per mantenir viu el grup de ciclistes que hi ha ara en el pilot professional. Si no, serà complicat.
És una bogeria encabir totes les grans voltes i clàssiques en pocs mesos entre l’estiu i la tardor?
Amb el temps que hi ha, s’ha de mirar de fer la majoria de curses possible. És el que s’ha intentat dins el marge que hi havia; està força ben pensat.
Al març ens vam quedar sense la Volta del centenari. La tenia marcada en el calendari?
Sí. Era un dels objectius que tenia aquest any i em feia molta il·lusió, pel centenari i perquè és la cursa de casa. Amb tot, va ser una bona decisió anul·lar-la, perquè si una prova com aquesta no la pots fer al cent per cent, amb totes les garanties, és millor fer-la el 2021. Estic convençut que serà una gran festa.
Amb la revolució que s’ha fet en el calendari, té al cap quines voltes li tocaran?
La idea principal és fer un altre cop el Tour (29 d’agost-20 de setembre) i després encadenar amb la Vuelta (20 d’octubre-8 de novembre), però hem de mirar encara algunes curses que no són del World Tour i que encara no estan col·locades en el calendari oficial i acabar-ho de valorar tot. El Giro, lògicament, està descartat, perquè queda entremig, i l’equip el que vol, sobretot, és estar al màxim nivell en el Tour i la Vuelta. Farem un bloc d’entre deu i dotze corredors que ens repartirem entre les dues proves. A veure si podem obtenir bons resultats.
Com valora la marxa de Nairo Quintana i l’arribada d’Enric Mas al Movistar?
Confiem molt en tots els corredors i també en l’Enric. Ja ha demostrat que és un gran ciclista. Per a mi és una llàstima que aquesta temporada que ja havia de liderar l’equip i ser el cap de files en algunes proves hagi passat precisament tot això. Tornarem a començar a l’estiu, però les garanties de com anirà la cosa ja no són les mateixes.
El 2019 va ser un any d’alts i baixos?
Fent-ne una anàlisi global, estic molt content de com va anar. Va ser una temporada en què vaig poder córrer i acabar dues grans voltes i ho vaig fer a un gran nivell en totes dues. Sí que al final no va acabar com m’hauria agradat, o com ens hauria agradat a l’equip, però el nivell en el qual vaig estar i les sensacions que vaig tenir sí que van ser bons. Ara em veig preparat per ser un dels líders del Movistar.
Amb tot, la imatge que va quedar de la Vuelta, i potser de la temporada, va ser quan l’equip el va parar als Cortals d’Encamp per esperar Quintana i es va queixar ostentosament. Un episodi difícil d’oblidar?
És una llàstima que tota la feina que he anat fent aquests últims anys a l’equip quedi marcada per aquell moment i això és el que em fa més ràbia. Després de treballar tant de temps i donar la cara per l’equip, que només quedi aquesta escena tampoc m’agrada, això és evident.
L’Ineos, si no passa res, amenaça d’alinear plegats en el Tour Bernal, Thomas i Froome. Es pot lluitar contra això o és una cosa que pot anar contra ells?
És un equip que s’ha repartit els últims cinc Tours i hauran d’aprendre a conviure amb la pressió que suposa no només tenir tres líders a l’equip, sinó tres vencedors de Tour.
Entén que un company com Carapaz, vencedor del Giro, i que podria ser el vostre líder en el Tour, faci el salt a Ineos?
Carapaz era un gran company a l’equip, però ell ho deu haver valorat tot. Entenc que l’Ineos deu haver-li proposat quins objectius concrets té per a ell i l’ha sabut convèncer. Segur que tindrà l’oportunitat de disputar curses també per guanyar-les. Un guanyador del Giro el que vol és tenir possibilitats de continuar guanyant i estar sempre al màxim nivell, i suposo que li deuen haver donat garanties que ho podrà fer i per això ha fet el canvi.
Abans de renovar pel Movistar el 2018, va tenir també una oferta per anar a l’Ineos (llavors era Sky)?
Hi havia l’interès de diversos equips, però l’oferta més rellevant que vaig tenir no va ser precisament d’ells.
Deia que el Tour s’ha de córrer, però se l’imagina sense públic?
El Tour s’ha de fer, com sigui. Hi ha molts llocs de treball en joc. Si no es disputa, hi haurà molta gent que ho passarà malament.
Les rebaixes de salaris també han arribat al ciclisme professional?
A nosaltres tant Movistar com tots els patrocinadors ens estan respectant els acords que tenim i és lògic que sigui així. En cap moment hem deixat d’entrenar-nos i de cuidar-nos per tornar al màxim nivell. En el ciclisme no pots deixar mai de treballar, perquè, si no ho fas així, costa molt de recuperar la forma. Hi ha altres equips, però, que sí que han rebaixat els sous dels ciclistes per anar sobrevivint.
Al final, si la gent no pot anar a les curses, us haurà de salvar la televisió?
Sabem que sempre hi ha molta gent veient el Tour a peu de carretera, però la majoria d’aficionats arreu del món des de sempre el segueixen per la televisió. El futbol també arrencarà sense públic. En una situació així, ens hem de reinventar i buscar el millor per a cada esport i sobreviure, perquè al final els drets televisius són el que generen la major part dels ingressos tant per als patrocinadors com per a les mateixes curses.
Parlant de televisió, què li ha semblat el documental de Netflix ‘El día menos pensado’, sobre el Movistar el 2019?
M’ha agradat. És molt realista. Es mostra tot, o gairebé tot. S’hi veuen coses d’un equip que mai s’havien mostrat fins ara, sobretot afers interns que passen dins d’un equip professional. Fins i tot es podria mostrar molt més.
Hi ha molts canvis aquest any a l’equip. Quins corredors us poden ajudar més?
Han arribat ciclistes molt joves i de gran qualitat, que hauran d’aprendre l’ofici, però destacaria els dos italians que hem fitxat, tant Cataldo com Villella, perquè poden fer una gran feina, sobretot per la seva experiència.
A banda del Tour i la Vuelta, té alguna altra cursa al cap?
De moment vull veure com acaba tot aquest any i després ja analitzaré el 2021 tranquil·lament, quin calendari hi ha, quines curses i també en quines condicions es fan. La Volta sempre serà un objectiu i, després, una de les tres grans.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)