Handbol

KABA GASSAMA CISSOKHO

JUGADORA DEL KH-7 BM GRANOLLERS

“Aquí no ens maten, però també hi ha racisme”

“Jo no tinc les possibilitats econòmiques d’en Keita Baldé, però sí que puc fer més visible el problema a través de les xarxes”

“M’he format al planter i estic encantada de ser un dels referents de l’equip i del club”

La jove capitana del KH-7 BM Granollers Kaba Gassama Cissokho (1997) és tot un referent de l’equip vallesà, dins i fora de la pista. Formada de ben petita al planter granollerí, ja figura en l’òrbita de la selecció espanyola que dirigeix Carlos Viver. Nascuda a la capital vallesana, de pares senegalesos, Kaba s’ha mostrat els últims dies molt activa a les xarxes i en manifestacions per fer visible que, més enllà dels atacs contra la comunitat negra als Estats Units, a Catalunya també hi ha un racisme latent.

Últimament se l’ha vist molt activa a les xarxes i en manifestacions contra el racisme.
A part del que està passant als Estats Units, és per fer visible que a Espanya i a Catalunya també hi ha racisme. Aquí no ens maten com als Estats Units, però hi ha racisme institucional.
Sempre ha estat activa o és ara que ha fet un pas endavant arran de tota la polseguera que ha aixecat l’homicidi de George Floyd a Minnesota?
Potser no estava tan activa com ara, però intentava estar ben informada. De fet, he aprofitat el confinament per documentar-me i després ha coincidit tot amb l’escàndol de Minnesota.
Forma part d’alguna organització contra el racisme?
Fa uns mesos uns quants joves de Granollers, de Manresa, de Canovelles i de les Franqueses vam crear la Unió de Joves Afrodescendents. I tot just comencem a fer coses juntament amb l’associació de senegalesos que hi ha aquí, que la formen els nostres pares. Tot va començar per un problema que hi va haver entre un professor i un alumne negre en una escola de Granollers. El pare no sabia què fer i va contactar amb alguns joves, entre els quals hi era jo. A partir d’aquí, va començar tot aquest grup. El vam ajudar i vam decidir continuar en aquest projecte, i anem fent de mica en mica.
Si més no tot aquest moviment mundial ha servit perquè surtin a la llum alguns casos que també hi ha a casa nostra.
Sí, és un tema que quan en parles molta gent diu que aquí no hi ha racisme perquè molts no el pateixen. Ara aprofitem que en parlen tots els mitjans per dir “sí als Estats Units passa, però aquí també”. Ja s’han pogut escoltar aquests àudios de Banyoles i Manresa en què els Mossos d’Esquadra els feien de tot. Simplement pel fet de ser negres, et diuen que tu no ets d’aquí, i jo soc nascuda a Granollers i soc catalana. Quan vaig pel carrer, si preguntes a la majoria de persones et dirien que no soc d’aquí, i sí que ho soc.
D’altra banda, també es poden veure mostres de solidaritat com ara la del futbolista Keita Baldé, que està ajudant a pagar l’allotjament als temporers de Lleida.
El Keita està ajudant, i bastant. Penso que els esportistes amb possibilitats d’accedir a molta gent a través de les xarxes socials podem fer veure que si estem junts tot és possible. Jo no tinc les possibilitats econòmiques d’en Keita, però si puc ajudar a fer més visible el problema, doncs perfecte.
Algú de la seva família ha patit atacs racistes?
El meu pare, quan va arribar a Catalunya fa 30 anys, va tenir problemes amb la policia. Treballava al camp, i la policia el volia fer fora perquè li deien que treia la feina als blancs.
Els quatre germans practiquen esport: Mamadou (27 anys), handbol; Sekou (25), futbol; Oundo (14), handbol, i vostè mateixa. Han patit atacs en el terreny esportiu?
En el meu cas, que jo hagi sentit, no. El Sekou sí, però ja se sap que el futbol és a vegades molt passional. I a la meva germana petita l’any passat hi havia uns pares de l’equip rival que li deien coses. Sort que en Mamadou i jo érem allà, i aleshores van parar, però ningú més, ni l’àrbitre, va dir res.
A través de la Fundació Balonmano Granollers cada any es juga el Torneig de l’Amistat a Kédougou, al Senegal. Segur que és una bona iniciativa per establir vincles entre les dues comunitats.
Jo el 2018 no hi vaig poder anar perquè era a finals de desembre i nosaltres teníem partit, però penso que està molt bé perquè a Granollers hi ha molts senegalesos d’aquella zona. Fa molta il·lusió d’anar-hi i així es pot veure una altra manera de jugar i de viure. La idea és que després l’equip senegalès vingui aquí a jugar la Granollers Cup.
En l’àmbit de la selecció espanyola, el curs vinent es presenta molt estimulant; amb l’europeu a finals d’any, el preolímpic, els Jocs de Tòquio, si es classifiquen, i el mundial de Granollers a finals del 2021.
A mi ja em va bé que hi hagi moltes concentracions seguides perquè així tindré més possibilitats de ser-hi. Jo seguiré treballant amb moltes ganes per poder entrar en les convocatòries.
I al Granollers, com pinta el nou projecte?
Ara estem pendents a veure si ens donen una plaça per a la competició europea per al curs vinent. Penso que els quatre equips que vam arribar a les semifinals de la Challenge Cup ens mereixem ser-hi. Cada any incorporem jugadores joves perquè puguin aportar el seu granet de sorra i es vagin formant.
S’ha convertit en un dels referents de l’equip.
Sí, el fet d’haver estat formada a la base, arribar al primer equip i ara anar a convocatòries de la selecció espanyola fa que les joves et tinguin com un referent. A més, soc la capitana. Jo estic encantada de ser un referent dins l’equip i del club.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)