Ciclisme

Geoghegan Hart fa història

Ciclisme. El londinenc és el primer corredor nascut a les illes Britàniques en guanyar el Giro, després de desfer l’empat amb Jai Hindley per 39 segons i completant el gran botí de l’Ineos

Tao Geoghegan Hart (Ineos) és el vencedor de la 103a edició del Giro, resolta en la darrera contrarellotge a Milà i en què el londinenc (1995) partia segon empatat amb l’australià del Sunweb Jai Hindley. El britànic s’endú el triomf amb un marge de 39 segons en la general, els que li treia al seu rival en 15,7 km després que pràcticament clavessin el ritme els primers 3 quilòmetres. A mig recorregut, l’avantatge ja era de 10 segons, que anirien creixent fins al desenllaç. “M’han dit que estava guanyant segons. Després, quan m’han demanat no arriscar en el tram final, entenia que era a prop de la victòria” explicava Tao.

Menys emoció va tenir conèixer el vencedor de l’etapa, el campió del món de l’especialitat, Filippo Ganna amb 17:16. És el seu quart triomf d’etapa, la setena per a l’Ineos –Geoghegan Hart 2 i Narváez 1– que, malgrat perdre Geriant Thomas, el seu cap de files, en la tercera etapa per una fatal caiguda en la sortida neutralitzada –va topar amb un bidó d’aigua que un altre corredor va perdre–, acaba com a gran vencedor després de veure com en el Tour la seva aposta, Egan Bernal, abandonava.

Geoghegan Hart guanya la cursa, també la classificació de millor jove, sense haver dut cap dia el rosa, que Hindley es posava per primer cop dissabte després que Wilco Kelderman (Sunweb), tercer, cedís havent-lo dut dos dies. El londinenc és el primer corredor nascut a les illes Britàniques que guanya el Giro. Chris Froome –nascut a Kenya de pares britànics– trencava el malefici de l’estructura de Dave Brailsford en el Giro, iniciat quan Bradley Wiggins va intentar guanyar la prova el 2013, l’any després de guanyar a París (va abandonar). L’Ineos té, de fet, encara en les seves files els vencedors de les tres últimes edicions: Richard Carapaz, líder en la Vuelta, la va guanyar el 2019 amb el Movistar.

“Es increïble. Mai no hauria imaginat que guanyaria el Giro quan sortíem de Sicília. Durant tota la meva carrera, somniava arribar entre els deu primers en una cursa com aquesta”, reconeixia el londinenc. Joao Almeida (Deceuninck), el corredor que va dur més dies el rosa, acabaria superant Pello Bilbao (Bahrain) per acabar quart.

LA DADA

7
etapes
(4 Ganna) ha guanyat l’Ineos en el Giro, la general i el millor jove (Tao Geoghegan Hart).