Tennis

Un tribunal decidirà dilluns si deporta Novak Djokovic

Tennis. El president serbi diu que Nole és víctima d’“assetjament” i el seu pare denuncia que “és l’escàndol esportiu diplomàtic més gran de la història”

Un tribunal australià decidirà dilluns sobre la deportació del tennista serbi Novak Djokovic, que està retingut en un hotel de Melbourne després que les autoritats d’Austràlia li revoquessin el visat per incomplir les mesures contra la covid-19, una decisió que ha desfermat les crítiques de Belgrad.

El número u del món i nou cops campió de l’obert d’Austràlia, va arribar dimecres a la nit a Austràlia amb una exempció mèdica que li permetia defensar el seu títol tot i no estar vacunat, però, poc després, les autoritats frontereres li van cancel·lar el visat i el van traslladar a un hotel de Melbourne. Els advocats han recorregut contra la decisió i el Tribunal del Circuit Federal ha programat una vista per a dilluns per decidir si Djokovic és deportat, segons la cadena pública australiana ABC. La defensa de Djokovic assenyala que caldria una resposta definitiva abans de dimarts per motius de programació de l’obert d’Austràlia, que se celebra del 17 al 30 de gener.

El primer ministre australià, Scott Morrison, que afronta una crisi pel repunt de la covid, va subratllar: “No hi ha casos especials. Les regles són les regles.” El mandatari, que aspira a la reelecció, va sintonitzar amb la indignació de la societat d’Austràlia, on més del 90% de la població més gran de 16 anys està vacunada i ha patit una de les polítiques de confinament més dures del món. “No és apropiat veure l’historial mèdic del senyor Djokovic. Però tot el que puc dir és que la prova d’exempció mèdica s’ha considerat insuficient”, manifesta Morrison: “Les regles són clares i no discriminatòries.”

Segons el diari The Age, Djokovic va argumentar que va contraure la covid-19 fa sis mesos, un dels motius pels quals es pot sol·licitar una exempció. El permís va ser atorgat per Tennis Austràlia i el govern de Victòria, malgrat les advertències de les autoritats australianes.

Conflicte diplomàtic

La decisió ha causat la ira de Sdran Djokovic, que va qualificar la vigília el seu fill com el “símbol i líder del món lliure” que no “tolera la injustícia, el colonialisme ni la hipocresia”. “El tenen pres i lluitarem per ell. És la lluita per llibertat, no només per Novak. És l’escàndol esportiu diplomàtic més gran de la història”, sentencia el pare del jugador. Mentrestant, el president de Sèrbia, Aleksandar Vucic, assegura, ras i curt, que el seu govern treballa per posar fi a “l’assetjament”. El primer ministre australià nega cap assetjament i recorda a Belgrad que “Austràlia té regles clares sobre les seves fronteres que no són discriminatòries”. Djokovic ha demanat que el traslladin a una casa, ara és en un hotel, i la maquinària sèrbia ho gestiona.

La batalla legal pot establir precedent. Si Djokovic no es vacuna, podria tenir problemes a Roland Garros. No en va, el president francès, Emmanuel Macron, diu que vol “fastiguejar” els no vacunats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)