Més esport

Pessigolles a Putin

La UEFA treu la final de la Champions de Rússia i la porta a París; la F-1 cancel·la el GP de Sotxi, i l’Eurolliga no jugarà més partits a les pistes del CSKA, el Zenit i l’Unics, però els equips russos continuaran jugant en totes les competicions

Els grans organismes esportius han començat la seva pròpia campanya de rentat d’imatge aplicant les primeres “sancions” a Rússia amb unes decisions que en cap cas ataquen de veritat el règim de Putin d’una manera que hagi de preocupar el president rus o els seus aliats dins i fora del país.

Al matí es va saber que la UEFA va decidir que Sant Petersburg no sigui l’escenari de la propera final de la Champions el 28 de maig. El partit es jugarà a París a l’estadi de Saint-Denis, un acord que beneficia un altre dels grans oligopolis del futbol internacional, Qatar, propietari del PSG. Com era esperable, el comitè executiu també va decidir que els clubs russos i ucraïnesos i les seleccions dels dos països hauran de jugar en camps neutrals fins a nou avís. Ara bé, la selecció russa i tots els clubs del país es mantenen vius en totes les competicions. Gazprom, l’empresa del sector energètic rus més rellevant, és un dels principals patrocinadors de la Champions. La UEFA ja va prohibir que el senyal televisiu mostrés a Nàpols la foto que es van fer els jugadors de l’equip local i el Barça amb una pancarta contra la guerra. La FIFA també descarta que Rússia sigui desqualificada del play-off per al mundial de Qatar. La lliga ucraïnesa ja va quedar suspesa ahir al matí.

El CSKA-Barça, suspès

L’Eurolliga, malgrat un comunicat en què condemna la violència i la guerra, va pel mateix camí. Els tres equips russos –CSKA, Zenit i Unics– no podran jugar els seus partits a casa, però en cap cas seran expulsats de la competició. El Barça, que ahir havia de jugar a Sant Petersburg contra el Zenit, tampoc jugarà demà contra el CSKA a Moscou. El partit ha estat ajornat i es jugarà en un país neutral. A l’Eurocup, els equips russos també hauran de jugar en pista neutral. Així, el Joventut es podria jugar el primer lloc del grup el 6 d’abril contra el Lokomotiv Kuban, que no podrà jugar a casa.

La fórmula 1, per la seva banda, ha cancel·lat el Gran Premi de Rússia, que s’havia de disputar al circuit de Sotxi del 23 al 25 de setembre. Sebastian Vettel ja havia dit dijous que no hi competiria fos quina fos la decisió del campionat. La notícia de la cancel·lació va arribar durant els tests de les escuderies al Circuit de Catalunya. El campionat començarà el 20 de març a Bahrain.

El Comitè Olímpic Internacional, que dijous va lamentar que es trenqués la treva olímpica –com si ja trobés bé la guerra en altres èpoques–, va fer un pas endavant i va instar totes les federacions esportives internacionals a traslladar o cancel·lar tots els esdeveniments que estiguin planificats a Rússia o Bielorússia, el primer aliat de Putin. També demana que no s’exhibeixi cap bandera nacional russa ni es toqui el seu himne en cap esdeveniment.

Rublev, contundent

El tennista Andrei Rublev, un dels esportistes russos més coneguts, s’està convertint aquests dies en un dels opositors més ferms a la política de Putin. Dijous ja va penjar missatges contra la guerra, i ahir, després de classificar-se per a la final del torneig de Dubai, va agafar un retolador i va escriure sobre la càmera un missatge clar: “No war, please” (‘no a la guerra, si us plau’).

També es va manifestar contra l’agressió russa i apostant per sancions l’Associació Europea d’Atletes, amb 25.000 membres a tot el continent. “Un país que viola descaradament aquests valors fonamentals no ha de ser acceptat en la comunitat esportiva internacional i ha d’afrontar les conseqüències dels seus actes”, assenyala l’organització en un comunicat.

També la federació europea de rugbi ha publicat un comunicat en què suspèn tota la seva activitat al país, ja siguin esdeveniments, tornejos o partits.

La Champions d’handbol manté els partits del Zaporojie, del grup del Barça, a Presov (Eslovàquia). El partit dels ucraïnesos contra el PSG ha quedat ajornat.

LES DADES

3
equips
russos juguen l’Eurolliga de bàsquet i mantenen la plaça tot i la guerra.
28
de maig.
La final de la Champions canvia de seu i passa de Sant Petersburg a París.

Lluís Cortés, a Lviv

L’exentrenador del Barça femení Lluís Cortés, actual seleccionador d’Ucraïna, va arribar ahir a Lviv, prop de la frontera de Polònia, després d’un viatge d’unes 15 hores des de Kíev, on va quedar atrapat quan va començar la invasió russa dijous. Cortés, com tants altres, intenta creuar la frontera i ell mateix està explicant en primera persona en el seu perfil de Twitter @Llcortes14 totes les peripècies que està vivint per mirar d’arribar a Polònia. La majoria de gent que s’ha trobat el tècnic a Lviv, un dels centres culturals d’Ucraïna i de moment sense forces d’ocupació, són estrangers que busquen també refugi mentre esperen el torn per creuar una frontera atapeïda.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)