Pàdel

Embolica que fa fort

El nou circuit instituït per la FIP i organitzat pel fons d’inversió del president del PSG, Nasser al-Khelaïfi, que arrenca a Qatar, ha provocat una demanda milionària de WPT als jugadors inscrits per incompliment d’exclusivitat

De res no serviria l’aixopluc de la federació internacional (FIP) que invoquen els jugadors per trencar unilateralment el contracte d’exclusivitat que tenen signat fins al desembre del 2023 amb World Padel Tour (WPT), el circuit que ha fet créixer el pàdel en els últims anys a partir d’una bona gestió que ha inclòs l’aposta decidida per la internacionalització, si no hi hagués al darrere sucosos i legítims interessos econòmics que els han enlluernat, amb l’horitzó d’una major globalització i professionalització. El veritable motiu pel qual els millors jugadors masculins, units en una associació que presideix el número 1, el madrileny Alejandro Galán, han decidit estripar les cartes no és altre que la teòrica substancial millora econòmica que els ofereix el nou circuit Premier Padel que arrenca aquesta setmana a Doha i que organitza el fons d’inversió Qatar Sports Investments que presideix Nasser al-Khelaïfi, el xeic propietari del París Saint-Germain. Setpoint Events, l’empresa que gestiona el WPT, els va advertir de l’exigència d’exclusivitat i ara els ha demandat per incompliment de contracte. Demana una indemnització global de 25 milions d’euros, 12,5 als 20 primers del rànquing mundial i 12,5 a partir del 21è i fins al 71è. Els jugadors, que s’han inscrit en massa en el primer torneig aquesta setmana a Qatar, també han denunciat Setpoint a la Comissió Europea perquè consideren que la seva exclusivitat vulnera la llei de la competència.

Les jugadores, per la seva banda, han apel·lat a la prudència. Veuen amb molt bons ulls el nou circuit, que no ha inclòs quadre femení en aquest primer torneig, però es mantenen a l’expectativa fins al venciment del lligam contractual. Tant ells com elles van quedar encantats de la vida pel trace rebut i per l’organització en el mundial disputat a Qatar el 2021 i organitzat pels fons d’inversió sota el paraigua de la FIP. Es va jugar al Khalifa International Tennis and Squash, el mateix escenari en què es disputa aquesta setmana el torneig, que s’ha situat estratègicament en el calendari sense interferir en cap torneig de WPT però que ha obert igualment la caixa dels trons. Dos jugadors de primera fila, Agustín Tapia i Miguel Lamperti, no obstant això, no han viatjat, diuen que aconsellats per la marca de pala que els patrocina.

Sigui com vulgui, el torneig de Doha, el primer dels 10 que s’han de jugar el 2022 –el calendari repetiria amb 10 cites el 2023 i s’ampliaria a 25 tornejos arreu del món el 2024–, repartirà 525.000 euros, una xifra molt superior a l’habitual. El nou Premier Padel, que serà l’únic oficial, es presenta en societat amb un acord cridaner amb cadenes de televisió d’àmbit global com ESPN a Sud-amèrica o Sky a Europa, entre altres. Aquí es veurà per YouTube. El pàdel ha calat tant a Catalunya com a l’Estat espanyol i fa camí en altres països, però no és el tennis i els guanys són molt inferiors. Per exemple, un campió del Master de WPT, la major cita –112.000 euros en premis–, s’endú 11.000 euros.

10
tornejos
hi ha previstos en el nou circuit, que encara no ha publicat el calendari. Aquesta setmana es juga l’Ooredoo Qatar Major, de categoria 1, amb 123 parelles inscrites
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)