Wimbledon descafeïnat?
El tercer gran eslam de l’any no suma ni punts ATP ni WTA per haver exclòs els russos, tot i que manté l’essència
L’absència de Medvédev, Zverev i Federer no ajuda però la reaparició de Serena Williams és estimulant
Sense Medvédev, perquè és rus. Sense Zverev, perquè es va estimbar contra Nadal a Roland Garros i es va trencar. Sense Federer, perquè fa gairebé un any que no juga. I sense punts, perquè l’exclusió de jugadors i jugadores russos i bielorussos ha provocat que el torneig, el tercer dels quatre grans eslams del curs, no pugui repartir punts ni ATP ni WTA. No hi ha dubte que, a pesar de la tradició centenària i del fet que sempre és i serà un gran esdeveniment d’ordre mundial, el Wimbledon d’enguany, amb tots els respectes, és una mica més descafeïnat o, si més no, perd alguna de les seves propietats essencials. Tot i això, manté la tradició, el prestigi, un bon cartell i els sucosos premis en metàl·lic, estímuls de pes més enllà dels punts. El retorn de la gran Serena Williams, que amb 40 anys busca el seu 24è gran eslam després d’un any absent, és, sens dubte, un dels grans al·licients mediàtics. Williams –7 cops campiona– ha tornat a les pistes jugant els dobles d’Eastbourne al costat de la tunisiana Ons Jabeur. Es van retirar abans de disputar la semifinal. La seva primera pedra de toc serà la francesa Harmony Tan (113a).
Els favorits, clars
Això sí, els màxims favorits estan més que clars. Tant el sis cops campió Novak Djokovic (1), que defensa el títol i debuta avui contra el coreà Soon-woo Kwon (75è) –l’asiàtic li va guanyar un set a Alcaraz a Barcelona–, com la polonesa i campiona a París Iga Swiatek (1), que està abassega i acumula 35 victòries consecutives, surten amb el cartell de màxims pretendents per aixecar la copa vestits de blanc com marca la tradició al selecte i tocat i posat All England Club de Londres. El nou tractament al peu sembla haver revitalitzat les il·lusions de Rafa Nadal (2), que debuta demà contra l’argentí Francisco Cerúndolo (42è). Sense ser un especialista en herba, ha guanyat dos títols (2008 i 2010) i és el campió dels dos primers grans del curs, arguments pels quals mai no se’l pot descartar. Una de les grans alternatives és l’italià Matteo Berrettini, finalista el 2021 contra Novak Djokovic i que ja ha guanyat quatre tornejos d’herba en la seva carrera. El darrer fa pocs dies a Queen’s, on ja va vèncer el 2021, el torneig de la maledicció en què sempre es deia que el campió mai no ho era a Wimbledon. Un bon servei, una dreta poderosa i el revés tallat que tant incomoda en aquesta superfície el configuren com un tennista molt solvent. De Carlos Alcaraz (5) es pot esperar qualsevol cosa. De moment, el jove murcià ja ha dit que aspira al títol. Surt molt més alliberat de pressió que quan va irrompre a so de bombo i platerets a Roland Garros, i això el pot beneficiar. Ha jugat ben pocs partits sobre herba i aquest és un hàndicap.
Ramos busca la sorpresa
Albert Ramos, l’únic català en el quadre masculí, viurà debut avui contra el noruec Casper Ruud (3), finalista a Roland Garros. El català (41è), especialista en terra, ha arribat dos cops a la tercera eliminatòria (2016 i 2017) com a millor resultat.
RAMOS
El català debuta avui contra Casper Ruud (3), recent finalista a Roland GarrosEL TAPAT
Poc se’n parla, de Berrettini, finalista el 2021 i bon especialista en la superfícieEL GRAN RETORN
Un any després, Serena Williams torna a les pistes per buscar el seu 24è gran eslamPaula Badosa, amb l’objectiu de millorar els vuitens
Paula Badosa (4) –a la imatge– té el repte de progressar en un torneig tradicionalment esquerp per al tennis català. La de Begur va arribar el curs passat fins a la segona setmana i va perdre en els vuitens contra Karolína Muchová, la seva millor actuació. Ara arriba tocada per la seva eliminació prematura a Eastbourne contra la desconeguda Burrage. Debutarà demà contra la nord-americana de 26 anys Louisa Chirico (236a), contra la qual mai no ha jugat. També ha accedit al quadre Rebeka Masarova (146a), que se les haurà amb l’anglesa Harriet Dart (94a). El millor resultat català van ser les dues finals que va perdre la barcelonina Arantxa Sánchez Vicario contra Steffi Graf els anys 1995 i 1996. Garbiñe Muguruza, veneçolana formada en el tennis català i pertanyent al CT Barcino, en va ser campiona el 2017 superant Venus Williams i va caure en la final del 2015 contra la seva germana Serena Williams.