Ciclisme

Jonas Vingegaard lliga el seu primer triomf al Tour

El 109è Tour de França ja té vencedor virtual: Jonas Vingegaard (Jumbo). El danès, segon l’any passat, ha guanyat en solitari la 18a etapa del Tour, de 143,2 quilòmetres amb sortida a Lorda i final a l’Hautacam, el segon Hors Categorie de la jornada després de l’Aubisca, que es coronava a 66,5 km. El Coll de les Spandelles, inèdit en la cursa perquè fins fa dos anys era una pista sense asfaltar, era el que hi havia entre els dos i el lloc en què Pogacar començava els seus atacs a Vingegaard. En el descens, el mallot groc tenia un ensurt i, el blanc, acabava caient provocant la imatge d’aquesta edició del Tour, amb el danès esperant l’eslovè i els dos picant-se la ma en un gran gest d’esportivitat.

És la segona victòria d’etapa per al corredor que du tres anys com a professional, la segona després de la que s’acabava a Granon als Alps quan Pogacar li cedia el lideratge.

Hiperactiu

Wout van Aert (Jumbo) obria el foc quan el jutge feia anar la bandera per marcar l’inici d’una etapa que començava amb una pujada que no impedia recórrer 49,6 km en la primera hora, amb molts intents i una primera selecció amb 33 unitats que aconseguien mig minut respecte el pilot, que estirava el Quick-Step. Vingegaard els demanava explicacions a 90 quilòmetres, amb el mallot verd i Pidcock al davant.

Van Aert era el primer en passar per l’esprint de Laruns, al quilòmetre 58,5 i abans d’encarar l’Aubisca, en el quart quilòmetre d’ascensió del qual els Jumbo frenaven el pilot i els escapats, ja superarien numèricament el pilot (40-25). Giulio Ciccone (Trek) coronava primer i es situava a tres punts de Simon Geschke (Cofidis) en la classificació de la muntanya.

Ofensives

La diferència del cap de cursa respecte el pilot a 60 quilòmetres era 3:45 i de seguida superant els 4 minuts fins que Brandon McNulty (UAE) enduria el ritme al darrere i van Aert al davant, on quedaven una quinzena d’unitats a l’inici de les Spandelles. Pogacar a 7 quilometres atacava amb el mallot groc seguint-lo i, Sepp Kuss (Jumbo), enllaçant amb ells al cap de poc. L’eslovè hi insistia per partida doble a 4 per coronar i aleshores era Geraint Thomas (Ineos) el que superava els dos primers de la general. El quart intent de Pogi era el que en un primer moment deixava Vingegaard a uns metres, si bé el danès aconseguia agafar la roda al cap de poc.

A terra

Van Aert coronava primer amb els dos candidats al groc a 1:40. L’eslovè feia un nou canvi per creuar la pancarta del port, en el descens del qual el mallot groc tenia un ensurt i havia de treure un peu del pedal en un revolt a l’esquerra quan perdia el control de la roda del darrera. Pogacar sí acabava caient quan sortia una mica de la carretera i passava per la sorra i, Vingegaard, l’esperava, amb els dos donant-se la ma quan el mallot blanc contactava amb el danès.

Daniel Felipe Martínez (Ineos) ja era l’únic que seguia el ritme de van Aert, amb Pinot fent la goma en el descens i el grup de Thomas, amb Tiesj Benoot i Sepp Kuss (Jumbo), atrapant Pgacar i Vingegaard.

Els tres mallots

Pinot marcava el ritme a l’inici de l’Hautacam, amb la diferència respecte els favorits en 2:30. Van Aert marxava sol a 9 quilòmetres i el colombià de l’Ineos el seguia, mentre Kuss aconseguia dur Vingegaard i Pogacar fins el mallot verd a 5,2 km per acabar. El nord-americà i Martínez s’apartaven i el mallot verd, el groc i el blanc encaraven el desenllaç amb Thomas a un minut. Pogacar a 4,4 es despenjava amb van Aert fent l’últim esforç –si guanyava es situava líder de la muntanya. Els últims 3,7 eren per al mallot groc, que treia 1:03 a Pogacar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)