Hoquei sobre herba

CAMPIONAT D'EUROPA DE MONCHENGLADBACH

Doctorat entre tulipes

Santi Freixa va tancar l'etapa al millor campionat del món amb el títol de lliga holandès. La temporada que ve defensarà els interessos del seu club de tota la vida, amb qui jugarà la copa d'Europa

El vallesà tindrà més facilitats per entrenar amb la selecció espanyola, amb qui aspira a disputar els tercers Jocs

“L'hoquei m'ha permès estudiar un màster,aprendre un idioma i integrar-me en la societat holandesa”

Al setembre comença un nou curs i molts esportistes l'encaren amb els cinc anells olímpics a l'horitzó. Quadren la seva agenda de compromisos i d'entrenaments per intentar presentar-se el juliol de l'any que ve a Londres en el millor estat de forma possible. Els Jocs és la màxima competició en la qual opten a participar i hi dipositen tots els esforços i il·lusions. Són moments d'invertir en sacrifici.

Santi Freixa va decidir abandonar la lliga més potent del planeta i tornar a l'Atlètic de Terrassa per estar més a prop dels seus companys de la selecció i preparar millor la cita londinenca. “L'any olímpic és complicat pel que fa a entrenaments. Ara em podré preparar tranquil·lament al CAR i no hauré d'agafar un avió cada dos per tres”, reconeix el vallesà. Tanmateix, no és l'únic argument que l'ha condicionat a l'hora de deixar l'Amsterdam, el club en el qual ha jugat les últimes quatre temporades. “També tinc moltes ganes de tornar a jugar amb el meu equip de sempre, amb el qual tindré l'oportunitat de jugar la copa d'Europa, i de gaudir d'una mica de tranquil·litat després de molt temps d'anar amunt i avall. Fa cinc anys que volto pel món entre l'Argentina, l'Índia i Holanda.” Ara només té un dubte: “ A veure com m'adapto a la meva ciutat, la meva gent, el dia a dia...”

Un botí més que esportiu

L'estada de Freixa a la terra de les tulipes ha obeït un guió hollywoodià. La primera i la segona temporades es va quedar molt a prop de celebrar el títol de lliga i després una lesió al genoll el va tenir gairebé tot l'any en blanc. “Va ser un moment complicat perquè no podia jugar i tenia la vida muntada a Amsterdam, però m'havia de recuperar a Catalunya. Per sort, la gent va confiar en mi, em van tractar molt bé i això em va ajudar molt. Fins i tot, quan els vaig comunicar que marxava ho van entendre bé”, recorda el jugador. El maig passat la malastrugança es va esvair com la grisor que desapareix cada primavera després de mesos estancada al cel de la capital holandesa. L'Amsterdam de Freixa va guanyar la lliga i va trencar una sequera de set anys. “La premsa va comparar la nostra victòria amb la de l'Ajax perquè també feia set temporades que no guanyava el campionat. Són els dos clubs més grans d'Amsterdam i els últims anys no havien donat alegries als seus aficionats”, explica. Per tant, no és estrany que el jugador, amb companys de vestidor, passés tres dies celebrant l'anhelat títol amb els aficionats i passejant pels canals de la ciutat.

A Holanda, el terrassenc no es va limitar íntegrament a l'hoquei herba sinó que encara va tenir temps per completar els seus estudis en econòmiques amb una tesi. “Jo tenia un contracte professional, però a l'equip hi havia jugadors amateurs. Ens entrenàvem al vespre així que durant el dia encara tenia temps per estudiar.”

Ara que ha empaquetat quatre anys de la seva vida i ha tancat el pis d'Amsterdam per tornar a casa toca fer balanç. “He après molt de l'hoquei holandès. Qualsevol esport canvia en un context cultural diferent. La gent és molt més directa, et diu les coses a la cara, no és tan diplomàtica com els catalans, va més al gra i t'has d'adaptar a aquest estil de fer. Encara que l'hoquei es jugui igual a tot arreu, amb un estic i una pilota, col·lectivament, de comunicació, hi ha diferències pròpies de cada zona a les quals t'has d'adaptar”, reconeix i afegeix que està satisfet de la seva adaptació.

La valoració, però, també va més enllà del rectangle de joc. Freixa recorre a la frase de la samarreta que portaven els jugadors del Barça quan va guanyar la lliga: “El futbol et torna el que li dónes.” “Aquest lema es pot extrapolar a la resta d'esports, però s'ha de matisar que no tot són resultats. A mi, l'hoquei herba m'ha donat la possibilitat de viure quatre anys a Holanda, estudiar un màster, aprendre un nou idioma, integrar-me en una societat com l'holandesa..., m'ha donat moltes coses i no només títols; casualment, aquest ha arribat en l'última temporada, és paradoxal”, analitza el jugador català.

Un bitllet olímpic a Alemanya

“És una tornada. No sé el que faré més enllà”, respon Freixa quan se li pregunta si acceptaria una oferta futura per viure una nova experiència a l'estranger. A hores d'ara la seva prioritat és contribuir a ampliar el palmarès de l'Atlètic, amb qui ja ha guanyat tres lligues i tres copes del rei. Abans, però haurà de posar tot el seu talent a disposició de la selecció espanyola per intentar aconseguir un dels bitllets en joc en el campionat d'Europa de Monchengladbach (Alemanya), que comença el 20 d'agost.

Palmarès
El vallesà (28 anys) pot millorar una bona carrera on destaquen:
4
lligues.
Tres a l'Atlètic de Terrassa i una a l'Amsterdam.
3
Jocs Olímpics.
Freixa ha estat present a Atenes i Pequín i aspira a no fallar a Londres 2012.
1
plata.
La medalla de subcampió olímpic a la Xina.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)