Hoquei sobre herba

Ambaixadora a l'Argentina

Londres 2012. L'argentina Sofia Maccari, exjugadora de l'Atlètic Terrassa, va celebrar la medalla de plata d'hoquei sobre herba amb una estelada que va demanar a un aficionat

La jugadora d'hoquei argentina Sofia Maccari va protagonitzar divendres passat un gest que, si l'hagués fet un esportista català, hauria estat considerat una alta traïció i un motiu per linxar un altre català: després de guanyar la medalla da plata (l'Argentina va perdre contra Holanda) i mentre les seves companyes enarboraven banderes de l'Argentina, ella es va lligar una estelada a la cintura.

El gest té una explicació. Maccari va jugar a l'Atlètic de Terrassa (entre el 2002 i el 2009), on va arribar quan tenia 18 anys. Aquella etapa li va servir primer per descobrir i després per viure activament la realitat d'un país de nom Catalunya. Durant la final li va cridar l'atenció veure a la grada una estelada, tot i que la selecció espanyola –amb setze catalans– no jugava fins l'endemà. Al final del partit, tot i la derrota, no va voler deixar passar l'oportunitat de fer el que els catalans no poden fer sense risc vital. Va demanar l'estelada i la va passejar.

El mundial la va fer tornar a l'Argentina

Maccari va arribar a Catalunya l'estiu del 2002. L'atreia marxar de l'Argentina, on es vivien temps difícils i, a més, la família del seu germà també s'hi traslladava. Va venir per un any i se n'hi va quedar set. Aquí va descobrir que hi havia gent que parlava un idioma diferent i es va proposar aprendre'l, cosa que va aconseguir. De fet, parla català amb fluïdesa. Va implicar-se en el club –va arribar a ser responsable d'alguns equips de base– i va crear un cercle d'amistats entre els jugadors catalans que a Londres –ni que sigui per moments– ha pogut retrobar. Eren temps amb gran presència de jugadores argentines en els clubs catalans. A Terrassa Maccari va coincidir amb les seves compatriotes Rosario Luchetti, Ayelén Stepnik i Jorgelina Rimoldi i en el Polo hi va jugar Luciana Aymar, considerada la millor jugadora argentina de la història i abanderada en la inauguració de Londres.

Si Maccari va tornar al seu país va ser per l'exigència de la federació argentina, que organitzava el mundial del 2010 i volia que totes les aspirants a ser convocades juguessin allà. Per això va tornar al San Fernando, un club de Buenos Aires en el qual s'havia format. Maccari va anar passant els diversos talls i va formar part de l'equip que va guanyar el mundial. Maccari ha estat posteriorment una de les fixes del seleccionador, i no els ha anat malament. Subcampiones de la Champions Trophy el 2011, campiones aquest any i plata a Londres. Amb 28 anys, els que la coneixen dels anys a l'Atlètic aposten perquè tard o d'hora iniciarà una nova etapa lluny de l'Argentina. I sap que enlloc estarà millor que a Catalunya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)