Rugbi

PAUL GOZE

PRESIDENT DE LA USAP

“Volem ser el referent dels catalans del nord i del sud”

“Sabem que elevar el nivell del rugbi al sud és un procés lent i a llarg termini, però la USAP hi serà”

“Els jugadors catalans de la USAP jugarien amb molt de gust en una selecció catalana reconeguda”

En primera línia
Amb Paul Goze (Perpinyà, 1951), la Unió Esportiva Arlequins de Perpinyà (USAP) ha recuperat l'esplendor que havia tingut en la primera meitat del segle passat. El títol del Top 14 del 2009 i la posterior semifinal de la copa d'Europa en són la mostra més rellevant. Ara, Goze –president des del 2007– i la seva junta han hagut d'emprendre el camí de la renovació de l'equip, amb l'inevitable condicionant econòmic.
Espanya farà el que sigui per impedir el reconeixement de la federació catalana. És una qüestió política, i punt

El partit entre la USAP i l'ST Tolosa és el plat fort de la jornada de la gran festa del rugbi català demà a l'estadi olímpic Lluís Companys. El president de la USAP, Paul Goze, parla d'esport i de la realitat sociopolítica que l'envolta.

Per segon any consecutiu jugaran a Montjuïc. Per què aquesta dèria de jugar a Barcelona?
El nom ja ho diu tot: és la Festa del Rugbi Català. Del nord i del sud. Des de fa 110 anys, la USAP és el vector de la catalanitat al nord dels Països Catalans. L'ambició és esdevenir el club de rugbi de tots els catalans, a banda i banda dels Pirineus.
Com és que un club esportiu és el vector de la catalanitat?
Ha estat així des de l'origen de la USAP. Era un fet natural. Un club català, fet per catalans i amb jugadors catalans. Amb el temps, el rugbi i més concretament la USAP han esdevingut un dels pocs motius genuïns d'orgull de ser català al nord dels Pirineus. Fa més d'un segle que anem per França i per Europa com a catalans, sense complexos, i tothom ens reconeix com a tal.
No és un problema anar per França dient que sou catalans?
Mai no ens ho hem ni plantejat. La llengua catalana i la catalanitat han reculat en tots els àmbits de la vida pública aquí al nord, excepte a la USAP. La nostra retolació, la megafonia i el web són bilingües, l'himne és en català (L'estaca,) i tenim domini .cat. Fem classes de català per als nostres jugadors, col·laborem amb totes les iniciatives vinculades a la cultura catalana... Al nord hi ha un cop a l'any una manifestació pel català, tothom s'hi apunta i l'endemà tothom se n'oblida. A la USAP, la catalanitat s'hi viu tot l'any.
Però això ho entenen a França?
Fa 21 anys que sóc membre del comitè de direcció de la lliga professional. Quan arribo, sempre diuen “Aquí arriba el català!”, i sempre es refereixen a mi i al nostre club com “els catalans”. Això no passa ni amb els occitans, ni amb els bretons, ni tan sols amb els bascos. Quan arriba el representat del Biarritz mai no diuen “Mireu el basc”, només ho fan amb nosaltres, i n'estem orgullosos. Encara us diré més: quan anem per França i ens volen insultar, ens criden “Espanyols!”.
El Biarritz i el Baiona juguen cada any a Sant Sebastià, i sempre és una festa basca. Això és el que volen aconseguir a Barcelona?
Sí, però ells ho tenen més fàcil. Sant Sebastià és a 30 quilòmetres de Biarritz. De Perpinyà a Barcelona hi ha dues hores i mitja en cotxe. Si a Figueres o a Girona hi hagués un estadi de 50.000 seients hi jugaríem molt sovint, sense cap dubte.
Per això espereu amb candeletes el TGV, oi?
Serà un gran avenç, però nosaltres tenim molt clar que és una aposta a llarg termini. Volem instaurar el partit anual de la USAP a Barcelona com una tradició, com una festa del rugbi català i de la identitat catalana. Això vol temps i vol molta feina ben feta. Qui vingui a l'estadi olímpic viurà una gran festa de la catalanitat, però també un partit de rugbi de màxim nivell. L'any que ve insistirem per venir a jugar a finals d'octubre, i si és possible farem un partit de competició europea.
De què depèn?
De nosaltres mateixos. Cal acabar entre els sis primers per obtenir una plaça europea. L'any passat vam fallar.
I per arreglar-ho han llançat la casa per la finestra en fitxatges.
Hem fet un esforç econòmic molt important, però és que molts jugadors de l'equip que va obtenir el títol el 2009 i que va arribar a semifinals de la copa d'Europa havien complert el seu cicle vital. Ara tenim un equip nou, un cos tècnic nou, i hem de donar-los una mica de temps fins que tot encaixi.
Alguns clubs del sud veuen la USAP com una amenaça, com un gegant que els fa ombra i que els pot prendre jugadors.
Segurament al Barça li passa el mateix amb els clubs catalans. Crec que és una visió equivocada. Els clubs haurien d'estar orgullosos que un dels seus jugadors arribi a l'elit del rugbi europeu. Nosaltres ens presentem al sud perquè som catalans, perquè volem ajudar a elevar el nivell del rugbi que es juga al sud, perquè aspirem a ser el club de referència de tot el rugbi català. Fa temps que somiem tenir jugadors del sud jugant al primer equip. En cap cas, però, això es fa o es farà en detriment dels altres clubs de Catalunya.
I com ajudeu el rugbi del sud?
Ja fa més de tres anys que col·laborem estretament amb la federació catalana. Hi ha un entrenador d'aquí que treballa activament per millorar la formació de jugadors i entrenadors, i la USAP col·labora econòmicament per pagar la seva nòmina. Organitzem estades de jugadors i entrenadors del sud que vénen a Perpinyà a entrenar-se i formar-se, i també anem al sud a fer cursos i seminaris. Sabem que elevar el nivell del rugbi al sud és un procés lent i a llarg termini, però la USAP hi serà. Ara hi ha tres jugadors del sud al nostre centre de formació.
Com veieu el procés de reconeixement internacional de la Federació Catalana de Rugbi?
És una qüestió purament política. Espanya no vol aquest reconeixement i farà tot el que estigui al seu abast per impedir-ho. La federació catalana és fundadora de la internacional i això és un fet. Si no se li reconeix, és per una qüestió política, i punt.
Com actuaria la USAP si aquest reconeixement s'obtingués?
La USAP aportaria els seus jugadors de bon grat a una selecció catalana amb integrants de les dues bandes dels Pirineus. És més, els jugadors catalans de la USAP hi jugarien amb molt de gust, n'estic convençut. I no seria pas cap novetat. La selecció irlandesa de rugbi té jugadors de dos estats diferents, de la República d'Irlanda i d'Irlanda del Nord, que pertany al Regne Unit, i ningú no en fa un tema polític, d'això.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)