Rugbi

Com un Barça-Madrid

El Tolosa és històricament el rival que més motiva la USAP, que haurà de fer una gesta per batre l'actual campió del Top 14

El matx pretén consolidar una festa anual que uneixi tot el rugbi català

L'estadi Lluís Companys viurà avui un dels millors partits de rugbi que es poden veure a Europa. La USAP, en plena transició esportiva i econòmica, té el repte enorme de batre el Tolosa, campió del Top 14 les dues últimes temporades i campió d'Europa el 2010. Un club, a més, admirat per la seva gestió aquests últims anys.

Així doncs, a banda d'una festa que intenta enfortir els llaços entre els catalans del sud i el nord un cop a l'any, el d'avui serà un espectacle esportiu de primera magnitud. A Perpinyà, des de temps immemorial, els partits contra el Tolosa és consideren el clàssic. El capità i ànima de la USAP, Nicolàs Mas, ha reconegut que aquest matx és el més semblant que hi ha a un Barça-Madrid de futbol.

La intensitat i l'eterna rivalitat Occitània-Rosselló no és l'únic ingredient del matx. Sobre la gespa del Lluís Companys, que es va inaugurar amb un partit de rugbi el 1929, hi haurà alguns dels referents mundials del rugbi modern. Per la banda catalana, el gal·lès James Hook, s'ha consolidat els darrers anys com un dels millors xutadors del món. Forma part, a més, de l'extraordinària selecció gal·lesa que va impressionar en la copa del món de Nova Zelanda i va guanyar de forma brillant l'últim Sis Nacions. Hook és un jugador espectacular en atac, però no és l'únic de l'equip. L'entrenador dels catalans, Marc Delpoux, alinearà també David Marty, nascut a Perpinyà, 37 vegades internacional, triple vencedor dels Sis Nacions i un dels herois del triomf de la USAP en el Top 14 el 2009.

El Tolosa, que dobla en pressupost l'equip català, presentarà un equip inicial excepcional. De fet, l'objectiu dels occitans és tornar a guanyar la lliga i fer el doblet amb la copa d'Europa. I té arguments per fer-ho. Thierry Dusautoir, millor jugador del món el 2011, és un dels pocs davanters de l'hemisferi nord que es pot comparar amb les grans figures del sud en aquesta posició. El mig d'obertura Luke McAlister va ser un dels campions del món amb Nova Zelanda (habitualment és el suplent de Dan Carter) i és un dels jugadors que més cobren a Europa. Al seu costat hi té el mig de melé australià Luke Burgess, un altre internacional de pes. Per acabar-ho d'adobar l'entrenador, Guy Novés, disposa d'alguns internacionals que són intocables en els XV del Gall, com ara Vincent Clerc, Yannick Jauzion i Louis Picamoles.

Mal començament

A banda de la potència del rival, la USAP també té en contra el seu discret inici en el Top 14, tres derrotes i una victòria aconseguida d'un pèl contra el Baiona. El Tolosa, a més, arribarà a Barcelona després de desplegar una exhibició ofensiva contra el Clermont en l'última jornada (62-13).

Juga la selecció

A l'espera de la independència (ara no tan utòpica), la selecció de rugbi continua reclamant el seu reconeixement a escala internacional. Avui ho farà en un matx contra Andorra, que començarà just després del partit de la USAP.

LA TRANSICIÓ

La USAP no ha començat bé la lliga i s'enfronta a un dels rivals més forts del Top 14

MENYS EXPECTACIÓ

El club confia aplegar mitja entrada al Lluís Companys, que el 2011 es va omplir

Una experiència irrepetible disset mesos després

La USAP té coll avall que és impossible repetir l'èxit de fa disset mesos, quan 54.000 espectadors van omplir el Lluís Companys per veure el matx dels quarts de final contra el Toló de Jonny Wilkinson. En aquella ocasió 32.000 aficionats van viatjar des del Rosselló fins a Barcelona i 15.000 catalans del sud es van afegir a la festa en un partit vertaderament històric. La venda d'entrades va reportar un benefici de mig milió d'euros al club de Perpinyà, que li va permetre equilibrar el pressupost en temps de crisi. Avui s'espera mitja entrada a Barcelona i tenint en compte que el 40% dels beneficis són per al FC Barcelona, l'altre organitzador del matx, el club de Perpinyà es conforma, segons el seu president, amb consolidar el partit i la “festa de la catalanitat” i deixar els beneficis per a més endavant. L'objectiu és portar partits de competició europea, sempre que, és clar, l'equip s'hi classifiqui ja que la situació esportiva no és la millor i l'equip va patir la temporada passada de valent per obtenir la permanència.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)