Rugbi

Rugbi

Europa està dividida

Els clubs francesos i anglesos trenquen amb la federació internacional i crearan la temporada que ve la seva pròpia copa d'Europa

Volen un millor repartiment econòmic i obren les portes als irlandesos, escocesos i gal·lesos

Fa algunes temporades que els principals clubs d'Europa no se senten còmodes amb el repartiment dels beneficis a les grans competicions continentals de rugbi. No és una situació gaire diferent de la d'altres esports professionals. La diferència és que els dirigents d'aquests clubs han decidit agafar la paella pel mànec i anunciar formalment la creació de la seva pròpia copa d'Europa, independent de la que organitza la federació internacional, coneguda com a Heineken Cup. L'acord l'han signat de moment els equips d'Anglaterra i França. Els dirigents han manifestat que estan oberts a la incorporació dels principals clubs d'altres campionats. Les temporades 1997/1998 i 1998/1999 ja es va viure un primer capítol d'aquesta llarga batalla. Els clubs anglesos van renunciar a participar en el campionat per desavinences econòmiques. El 2006/2007 van ser els francesos, adduint raons esportives, els que van estar a punt de baixar del tren europeu. Finalment, no ho van fer. En la negociació per l'actual rescissió hi ha tingut un paper determinant el dirigent nord-català Paul Goze, actual president de la lliga professional francesa.

La competició serà batejada com a Rugby Champions Cup i entrarà en competència directa amb el torneig oficial, un fet que ja va passar en el bàsquet europeu quan la FIBA i l'Eurolliga (2000-2002) van organitzar paral·lelament dos grans tornejos continentals. La versió oficial dels clubs rebels, entre els quals hi ha la USAP de la Catalunya del Nord, és la discrepància sobre el format de l'actual copa d'Europa, que ha reunit aquestes últimes temporades 24 equips. D'entrada, reduiran aquest nombre fins a 20. Per evitar que sigui una copa binacional els responsables de la nova lliga intentaran convèncer els participants en l'altra lliga professional europea, la que reuneix els millors equips escocesos, gal·lesos, irlandesos i italians, l'antiga lliga cèltica, ara anomenada Pro 12. També obren les portes a altres països, sense concretar quins. La participació en la nova Champions estarà basada en el “principi de classificació lligat als resultats esportius”. El format que es pretén crear, segons els seus impulsors, serà “atractiu, d'alt nivell i equitatiu entre els diferents campionats”. Els clubs ja han acordat crear un comitè conjunt per estudiar el format i llançar la competició a partir de la temporada 2014/2015, que coincidirà amb la celebració de la copa del món a Anglaterra.

Al llarg dels últims mesos els dirigents dels clubs anglesos i francesos havien demanat insistentment canvis en el format de la competició. Els anglesos, fins i tot, havien amenaçat de boicotejar la copa d'Europa. També reclamaven un sistema de classificació homogeni i, sobretot, un millor repartiment dels diners. De moment els clubs de la lliga cèltica i d'Itàlia es neguen a entrar en aquest nou sistema ja que se senten perjudicats tant en l'àmbit esportiu com en l'econòmic. Així doncs, tot s'encamina a una dualitat de competicions. No s'ha d'obviar que en les últimes vuit temporades el Munster i el Leinster irlandesos han guanyat dues i tres copes d'Europa, respectivament. La seva presència en el nou campionat, doncs, sembla imprescindible perquè l'impacte mediàtic del nou torneig sigui immediat.

1995
La primera
edició de la copa d'Europa va acabar amb triomf del Tolosa.
24
equips
són els que disputen actualment el campionat. Els clubs en volen menys.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)