Més esport

Sotxi abaixa el teló d'or

Els Jocs més controvertits han transcorregut sense incidents destacables i han deixat un grapat de bons moments per a la història

Thomas Bach (COI) rebutja les crítiques i elogia l'actitud de Putin

Els Jocs dels 37.000 milions d'euros, els més cars de la història, arriben a la seva fi. La controvèrsia generada els dies previs a l'inici de la competició, sobretot a causa de les lleis de l'executiu de Vladimir Putin que vulneren els drets humans, ha quedat apaivagada quan els atletes han entrat en acció. Amb prou feines s'han produït incidents –una de les poques taques negres és la pallissa a les membres del grup musical Pussy Riot per part d'uns cosacs encarregats de la seguretat als carrers de Sotxi– i la sensació és d'èxit total. Si més no, per les paraules del president del Comitè Olímpic Internacional (COI), Thomas Bach: “Hem vist uns Jocs excel·lents. El que més compta és l'opinió dels atletes i ells estan molt satisfets.” Fins i tot es va permetre carregar contra els sectors més crítics: “Pregunteu a tots aquells que els criticaven si ara han canviat la seva opinió.” I va continuar el seu discurs amb tot un al·legat a favor de Putin: “Ha jugat un paper molt important en la preparació d'aquests Jocs. Si no hagués estat així, ara estaríem asseguts aquí amb uns altres ànims. Sense ell, aquest gran èxit no hauria estat possible. Ha respectat plenament la carta olímpica. Ni una sola vegada recordo haver vist cap acte d'ell en el qual hagi excedit els límits.”

Les autoritats russes i els responsables del COI ja poden respirar tranquils. L'enorme dispositiu de seguretat –uns 75.000 agents de diversos cossos han estat destinats a Sotxi durant els Jocs– ha fet efecte i no s'han produït atemptats, malgrat el temor que poguessin actuar els grups terroristes del nord del Caucas. Aquesta era, de fet, la gran preocupació de l'organització, i més després dels atemptats que unes setmanes abans de l'inici dels Jocs es van produir en diverses ciutats properes a Sotxi.

Les altes temperatures

Els principal maldecap durant els Jocs ha tingut a veure, sobretot, amb les altes temperatures que s'han registrat a Kràsnaia Poliana, seu de les proves de neu. La quantitat de neu no ha estat mai cap problema, però si la seva qualitat. La calor va afectar les pistes, que es van tornar més lentes, cosa que no agradava als atletes. Això va obligar a modificar horaris i avançar algunes competicions, amb l'objectiu d'evitar les hores de més calor.

Els Jocs han acabat amb sis casos de dopatge, cinc més que a Vancouver 2010, una quantitat que no preocupa a Thomas Bach: “El nombre de casos no és rellevant per a mi. El que és important és que el sistema funciona i mostra que el COI té tolerància zero amb el dopatge, perquè aquests atletes han estat desqualificats dels Jocs.”

En la memòria quedaran els rècords de medalles dels noruecs Ole Einar Bjoerndalen (14, rècord absolut) i Marit Bjoergen (10, rècord femení), així com el bronze del nord-americà Bode Miller, que el converteix en el medallista d'esquí alpí més veterà de la història, amb 36 anys. Holanda passarà a la història per haver fet quatre triplets en patinatge de velocitat i l'eslovena Tina Maze i la suïssa Dominique Gisin, per ser les primeres campions que comparteixen un or en la mateixa prova d'esquí alpí. I, és clar, l'alemanya Carina Vogt serà recordada com la primera campiona en la prova de salts d'esquí femení, disciplina que debutava en el programa olímpic després d'anys de peticions.

THOMAS BACH

“Sense Vladimir Putin l'èxit d'aquests Jocs no hauria estat possible”

El futur de Sotxi després dels Jocs

Sotxi continuarà la seva expansió com a destinació esportiva de primer ordre. El proper esdeveniment després dels Jocs Olímpics d'hivern serà el Gran Premi de fórmula 1, que es disputarà el proper 12 d'octubre i que serà la quarta cursa abans de la finalització del mundial. El circuit, dissenyat per Hermann Tilke, s'ha construït al voltant del Parc Olímpic d'Adler, on s'han disputat totes les proves sota cobert, i ha costat 291 milions d'euros. Bernie Ecclestone, patró de la fórmula 1, va firmar amb les autoritats russes un contracte per a les properes set temporades. El 2018, Sotxi es convertirà en una de les subseus del mundial de futbol.

Pyeongchang pren el relleu a Sotxi

Els propers Jocs Olímpics d'hivern es disputaran a Pyeongchang entre el 9 i el 25 de febrer de 2018 i reproduiran un model semblant al de Sotxi. Una de les seus estarà situada a Gangneung, una ciutat costanera de 230.000 habitants en la qual es faran les proves de gel sota cobert. A, pocs quilòmetres, la població de Daegwallyeong-myeon tindrà repartides al seu voltant les diverses subseus de neu. La candidatura sud-coreana va imposar-se en les votacions del 2011 a Munic (Alemanya) i Annecy (França). Aquests seran els tercers Jocs Olímpics d'hivern que es disputaran a l'Àsia, després dels de Sapporo 1972 i Nagano 1998, tots dos al Japó.

Martin Fourcade, un dels reis de Sotxi

El nord-català Martin Fourcade s'ha convertit en un dels reis de Sotxi gràcies als dos ors i la plata en biatló. El del Capcir va debutar amb un discret sisè lloc en la prova dels 10 km esprint, però va aconseguir la victòria en les dues següents, els 12,5 km persecució i els 20 km. Fourcade va arrodonir el palmarès amb el segon lloc en els 15 km amb sortida en grup, en què va protagonitzar un dels grans moments d'aquests Jocs després de creuar la meta amb el mateix temps que el vencedor, el noruec Emi Hegle Svendsen. El desè lloc de Laura Orgué en els 30 km d'esquí de fons i l'onzè de Queralt Castellet en migtub han estat els altres dos millors resultat catalans.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)