Natació

‘Million dollar baby'

L'hongaresa Hosszú, que acaba d'assolir la copa del món, s'ha convertit en la nedadora que més diners s'ha embutxacat en premis específics per guanyar

Enguany ha sumat 389,000 dòlars en catorze dies de competició

La nedadora hongaresa Katinka Hosszú ha dominat aclaparadorament la cop del món que va abaixar la persiana diumenge a Singapur després de passar per Doha, Dubai, Hong Kong, Moscou, Pequín i Tòquio. Ha guanyat la general final amb un marge de més de 600 punts respecte a la segona classificada gràcies a un grapat de victòries, però el més rellevant és que s'ha embutxacat uns 389,000 dòlars (més de 300.000 euros) en la tercera vegada que guanya la competició. La triple campiona del món s'ha folrat proclamant-se campiona de les tres últimes edicions del circuit mundial –la competició més ben dotada econòmicament– i s'ha convertit en la nedadora que més diners ha guanyat directament a la piscina, és a dir, competint, deixant de banda ingressos publicitaris. Els seus guanys han superat el milió de dòlars en els últims quatre anys, una xifra històrica en la natació mundial, en què majoritàriament les grans estrelles treuen el màxim benefici fora de l'aigua a través de patrocinis.

Hosszú és una tot terreny que ho neda pràcticament tot i, a més, acostuma a sortir-se'n la mar de bé. A Hong Kong, per exemple, va completar una actuació estel·lar amb deu medalles d'or a la maleta (200, 400 i 800 lliure; 50, 100 i 200 esquena; 200 papallona; i els 100, 200 i 400 estils). L'hongaresa converteix la competició en el seu entrenament de luxe i, ara per ara, el negoci no li funciona gens malament, sobretot en competicions com la que organitza la federació internacional.

La copa del món de natació no és l'esdeveniment més glamurós –abans destaquen Jocs, mundials i europeus–, però sí el que més bé recompensa els bons resultats. Enguany, en total, ha distribuït premis per valor de més de dos milions de dòlars que ha repartit en les catorze jornades de competició, dues en cada una de les set cites del calendari, compreses entre l'agost i el novembre. Premia el primer, el segon i el tercer de cada cursa; els sis amb més punts en cadascun dels tres cicles en què es divideix la copa del món; els tres primers de la classificació general final; i també es bonifiquen els rècords del món que es puguin establir en el decurs del campionat.

Amb aquestes premisses, un fenomen insaciable, amb qualitat i sense aturador a l'hora de les inscripcions pot sortir de la piscina amb un botí considerable. Hosszú, a part de les nombroses victòries i de liderar els tres cicles, ha batut cinc rècords del món retribuïts amb 10.000 dòlars cada un. Tot suma.

La jove de vint-i-cinc anys va començar a cotitzar a l'alça a partir del campionat del món de Roma (2009) quan va registrar el rècord mundial dels 400 estils. Però ha estat el seu pas per les tres últimes edicions de la copa del món el que li ha proporcionat uns ingressos extraordinaris–en total 923,250 dòlars–, que s'afegeixen als altres guanys.

Òbviament, els ingressos no es poden ni comparar amb els d'un jugador de futbol d'elit ni amb els d'esportistes que s'han convertit en icones publicitàries. Hosszú encara es mostra incrèdula pel greuge comparatiu, però és conscient del món en què competeix. “Els millors nedadors cobren, però els que no estan en el top 10 és possible que ni obtinguin el finançament suficient per continuar entrenant-se i acabin abandonant”, va reconèixer a Singapur.

Rècord de victòries

Més enllà dels guanys econòmics, l'hongaresa també ha esmicolat registres esportius. Ha fet història i ha superat l'eslovaca Martina Moravcova que fins ara era la nedadora amb més triomfs en la copa del món. Moravcova es va retirar amb 105 victòries i en dues ocasions es va adjudicar la classificació general a la conclusió del circuit (2001/02 i 2003/04). Hosszú ha completat les set cites amb un total de 54 medalles d'or i en total n'acumula 125.

Le Clos, l'imbatible

El sud-àfrica Chad Le Clos ha revalidat el títol final de la copa del món amb un marge de diferència menys ampli que el d'Hosszú i tampoc ha aconseguit un botí tan ampli. Le Clos ha sumat un total de 474 punts i 290,000 dòlars i en la general l'han seguit l'hongarès Daniel Gyurta (344 punts i 214,500 dòlars) i el nord-americà Tom Shields (225 punts i 108,500 dòlars. Tanmateix, el sud-africà ha completat el circuit sense perdre cap cursa. S'ha inscrit en 27 proves i en totes ha sortit amb la medalla d'or. Els 50 i els 100 lliure, els 50 papallona, els 100 papallona, els 200 papallona i fins i tot els 200 estils han estat les proves en què el campió olímpic ha imposat la seva qualitat.

Belmonte: 13 ors i 115.500 dòlars

Mireia Belmonte també ha protagonitzat una excel·lent actuació en la seva segona actuació en la copa del món. Ha culminat en quarta posició en la general, però amb els mateixos punts que la tercera, la jamaicana Alia Atkinson, encara que el desempat ha estat advers als interessos de la catalana. Amb tot, en la darrera actuació es va penjar quatre medalles d'or (en els 800 lliure, els 400 estils, els 200 papallona i els 400 lliure) que eleven fins a tretze el total de victòries signades durant la copa del món 2014. En l'aspecte econòmic, Belmonte també ha engreixat les arques. Ha acumulat un pot de 115,500 dòlars que al canvi suposen uns 92.450 euros. És el segon curs que participa en les set proves del circuit i l'any passat el va saldar amb 25 metalls i dos rècords del món.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)