Natació

“És una porta d'entrada a l'elit per a la Laura i l'Àfrica”

Natació. Les dues catalanes (17 anys) s'estrenen avui en l'europeu de Netanya, el bateig en un torneig internacional absolut després “d'un bagatge júnior amb medalles”, com destaca Tubella

La carrera de Laura Rodríguez (CN Sabadell) i Àfrica Zamorano (CN Sant Andreu), dues de les joves nedadores amb més talent de la natació catalana, experimentarà un canvi a partir d'avui quan saltin a la piscina de les instal·lacions Wingate de Netanya (Israel) per competir en l'europeu de piscina curta. Serà l'estrena en un campionat absolut per a les dues esportistes de disset anys que han deixat empremta en el món júnior. Els tècnics de la federació espanyola han preferit que “l'equip absolut s'oblidi de la piscina curta i se centri en la de 50 amb vista als Jocs de Rio, i això ha ofert una oportunitat perfecta a la gent jove”, com explica el català Albert Tubella, responsable de les categories inferiors de la RFEN. L'equip espanyol es completa amb el madrileny Alberto Lozano i el mallorquí Joan Lluís Pons.

Tots ells compartiran piscina amb referents mundials com l'hongaresa Katinka Hosszú, inscrita en onze proves, i la sueca Sarah Sjostrom, que aspira a quatre ors, i que es disputaran el ceptre de reines de la piscina curta que fa dos anys va lluir Mireia Belmonte gràcies als quatre ors a Herning. En categoria masculina, la nòmina de favorits l'encapçala el britànic Adam Peaty, vigent campió i recordista mundial dels 50 i 100 braça. L'alemany Marco Koch, or en els 200 braça en el mundial de Kazan, l'hongarès Daniel Gyurta, bronze; el seu compatriota Laszlo Cesh, triple medallista a Kaza, són més nedadors a tenir en compte.

Rodríguez i Zamorano gaudiran d'una ocasió excel·lent per “aprendre i veure que en la competició de màxim nivell s'ha de saber nedar al cent per cent un dia i a una hora concreta”, segons Tubella. El més complicat del pas de júnior a absolut és gestionar la competició. “Surts de la zona de confort i no coneixes res. Entres en la dimensió desconeguda. La competició té més ressò mediàtic, tot és molt gran. Per més que els ho expliquis no ho assimilaran fins que no ho visquin en primera persona. És una gran porta d'entrada a l'elit”, explica el tècnic.

Zamorano trencarà el gel avui en els 400 estils i Rodríguez en els 800 lliure. L'andreuenca completarà la participació amb els 200 esquena (divendres) i els 200 estils (dissabte) mentre que la del Sabadell ho farà amb els 200 lliure (dissabte) i els 400 lliure (diumenge).

Les expectatives de les nedadores, a part de créixer, és millorar les marques personals, i això els podria permetre entrar en una semifinal o final. Zamorano, bronze en els 400 estils en el mundial júnior de Singapur i que ha destacat en l'estatal de piscina curta amb el títol dels 100 estils, és qui parteix amb més opcions de final.

PROTAGONISTA

Passar a l'absolut vol dir sortir de la zona de confort, entrar a la dimensió desconeguda
Albert Tubella
responsable de les categories inferiors de la RFEN

Dotze anys del primer or de la natació catalana

La natació catalana va pujar al graó més alt del podi en una competició internacional per primer cop fa dotze anys, precisament en un europeu de piscina curta. A Dublín, Erika Villaécija es va proclamar campiona dels 800 lliure en superar Hannah Stockbauer, triple campiona en el mundial de Barcelona, i Eva Risztov, aleshores recordista continental. La de L'Hospitalet va completar la distància amb un registre de 8:18.65 i es va quedar tan sols a quatre segons de millorar el rècord del món. Des d'aleshores, la natació catalana ha ampliat el seu botí de medalles d'or en esdeveniments internacionals, i actualment ja en té 30. L'aportació de Mireia Belmonte ha estat fonamental: 7 ors en mundials (p25), 4 en europeus (p50) i 9 en europeus (p25). També han estat campions en europeus: Melissa Caballero, Laura Roca, Tatiana Rouba, Edu Lorente i Aschwin Wildeboer.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)