Natació

ERIKA VILLAÉCIJA

NEDADORA DEL CN SABADELL

“No volia recordar la natació com una cosa dolenta”

“Participar en uns quarts Jocs és un repte personal”, explica abans d'uns mesos decisius

“No en tinc ni idea. L'altre dia li deia al Joan [Fortuny, el tècnic] que l'any que ve no em veia nedant, i em va dir que esperés, que anés objectiu a objectiu”

Els peatges fins a Rio.
No hi ha mínimes que valguin per obtenir el bitllet per als 10km en aigües obertes per als Jocs. En la prova de la copa del món d'Abu Dhabi (26 de febrer), Villaécija –a la foto a les instal·lacions del CN Sabadell–, buscarà un dels dos bitllets per al preolímpic amb Mireia Belmonte, Maria Vilas i Jimena Pérez. Si se'n surt, al juny, a Setúbal, haurà de quedar entre les deu primeres i ser la primera de les dues espanyoles per viure la quarta cita olímpica

El 2009 Erika Villaécija (Barcelona, 1984), va celebrar el 50è títol en un campionat d'Espanya i, al mateix temps, el 50è rècord absolut després d'una flamant cursa dels 1.500 lliure, en què va batre el rècord d'Europa (15:37.78). Des de llavors, confessa que ha perdut una mica el compte, però que amb les competicions d'aigües obertes i llarga distància deu vorejar els 65 títols. L'últim, recentment, en el campionat d'Espanya de llarga distància. Ara afronta uns mesos decisius en què intentarà classificar-se per al preolímpic i per als seus quarts Jocs Olímpics.

Un nou títol per a la col·lecció, quin balanç en fa de l'últim?
Estic bastant contenta, perquè va ser una setmana una mica dura. Havia agafat angines, havia estat amb febre i, tot i que no em vaig perdre cap entrenament, sí que físicament em vaig trobar una mica pitjor per l'antibiòtic. Així que satisfeta perquè, a més, vaig fer la meva millor marca [56:27] i les sensacions amb vista a la copa del món van ser bones.
S'esperava rebaixar la marca?
Entrenant-me em trobava bé, però després d'estar malalta em sentia que em faltava una mica de soltesa. M'ho vaig plantejar com un entrenament, i ja està.
I ara un febrer decisiu...
És un mes molt important, clau. Si les coses surten bé optaré per continuar endavant amb els plans i, si no, l'objectiu principal deixarà d'existir. Em trobo bastant bé després de les concentracions en altitud a Sierra Nevada, i ara toca fer la posada a punt, preparar físicament i mentalment la prova.
Li va costar reprendre els entrenaments després de tornar de Kazan sense el bitllet olímpic?
Em va costar una mica tornar a la rutina, perquè fins fa poc no estava gaire clar el que s'havia de fer per anar als Jocs. Sabíem que hi havia un preolímpic al juny, però no teníem clar com classificar-nos-hi. Fins que no estan clars els passos que s'han de seguir sempre dubtes una mica. Però tenia clar que volia anar als Jocs i vaig començar a entrenar-me per estar bé quan toqués i ja està. És cert que si hagués deixat la feina llesta a Kazan hauria estat més tranquil·la, però quan queda pendent alguna cosa s'ha d'arreglar.
La revàlida es presenta exigent i amb dues selectivitats...
La copa del món d'Abu Dhabi seria com un campionat d'Espanya amb dues places per al preolímpic. El que està bé és que podré competir en una prova internacional més, i la part negativa és que costarà més controlar les tres rivals espanyoles. Confio que sortiran bé les coses, però s'ha de competir.
Belmonte, Vilas, Pérez, quina rival la preocupa més?
Totes tres. Si s'han apuntat a una prova de la copa del món és perquè tenen clar l'objectiu. És una incògnita veure com es desenvolupen en una prova en aigües obertes, perquè no tenen gaire experiència, però se les ha de tenir molt en compte, perquè són molt ràpides a la piscina.
Com es planteja una cursa així?
Intentar nedar la meva prova i lluitar pels cinc primers llocs. Hauria de tenir molt mala sort per ser cinquena i ser la quarta espanyola. M'he de plantejar la prova per guanyar-la, m'agradaria estar al podi, no només pel passaport olímpic, sinó per preparar-me per a la cursa dels Jocs.
La preocupen més coses?
Sempre hi ha neguit perquè no saps què passarà. No saps si et donaran cops i com reaccionaràs quan els rebis, com seran els girs de boia, si la prova serà molt dura... Tot això em preocupa més que la distància en si.
El seu quart cicle olímpic ha estat molt diferent de la resta?
Sí, tots ho han estat. En el primer, comences a nedar vas a l'europeu, vas al mundial i vas al Jocs. No te n'adones. Nedes i ja està. En el segon estàs quatre anys pensant que has quedat cinquena a Atenes i ara toca medalla, medalla, medalla. Arribes allà: pneumònia, 40 de febre, la dotzena i fora... Fins a Londres m'ho vaig plantejar any a any, a veure com sortien les coses. Vaig començar les aigües obertes i em vaig plantejar d'anar a Londres compaginant les dues disciplines i va estar bé. Rio no entrava ni dins dels meus càlculs. M'havia dit: mundial de Barcelona i ho deixo. Però no vaig competir gaire bé, no ho vaig viure com ho havia de viure i no tenia ganes de deixar la natació en aquell estat i recordar-ho com una cosa dolenta. Vaig seguir un any més en l'europeu per recuperar sensacions, després vaig seguir en el mundial i ara em trobo a les portes dels Jocs. És, vinga, un any més, un any més i al final m'ho trobo. I ja que sóc aquí ho intento.
Quatre Jocs seria increïble...
És un repte personal. L'objectiu final és una medalla, que és el que no tinc i el que em fa seguir, però participar en uns quarts Jocs és un repte. Han passat setze anys i encara estic lluitant més o menys pel mateix.
I després?
No en tinc ni idea. L'altre dia li deia al Joan [Fortuny, el tècnic] que l'any que ve no em veia nedant i em va dir que esperés, que anés prova a prova, objectiu a objectiu, i, si tot va bé i vaig a Rio, després de les vacances ja decidiré. Potser em prendria la natació d'una manera diferent, però per com sóc jo i pel que he viscut, em sembla que no en seria capaç. M'hi he de trobar i pensar-ho bé.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)