Natació

Un treball d'equip

Nou catalanes aspiren a classificar-se per als Jocs de Rio aquesta setmana en la cita que repartirà les places definitives en les modalitats de natació sincronitzada, un dels esports que més èxits olímpics ha donat a l'esport català

Les esperances catalanes per intentar repetir una actuació com la dels Jocs de Rio en les proves de natació depenen del fet que aquests dies les nou noies de l'equip de natació sincronitzada confirmin la classificació per a la gran cita en el preolímpic que comença avui a Rio de Janeiro. El duo format per Ona Carbonell i Gemma Mengual (CN Sabadell) i l'equip amb Paula Klamburg (CN Sabadell), Clara Basiana, Sara Levy i Paula Ramírez (CN Kallipolis) i Meritxell Mas, Cristina Salvador i Cecilia Jiménez (CN Granollers) –acompanyades d'Alba Cabello (Sincro Retiro)–, hauran de fer valer la seva feina i la bona actuació en el darrer Open de França per mantenir la flama viva d'una modalitat que cada vegada més països treballen a fons.

La competició, a la mateixa piscina olímpica del Parc Aquàtic Maria Lenk, començarà avui amb el duet de rutina tècnica. A diferència dels campionats del món i d'Europa, el torneig olímpic es restringeix a les modalitats de parella i d'equips (vuit nedadores) i el COI exigeix que hi participin països de cinc continents, fet que complica la classificació.

En el cas del duet en el preolímpic, hi participaran 24 parelles. Hi ha 13 països ja classificats i les 11 places restants són les estan en joc. Sembla gairebé impossible que dues nedadores tan experimentades com Carbonell i Mengual no aconsegueixin la classificació. Cal minimitzar els errors. També serà interessant, amb tot, veure en quina posició queden finalment per calibrar les futures esperances de medalla.

A l'equip les coses es compliquen, ja que només vuit països competiran en la prova olímpica. Hi ha cinc equips classificats automàticament –el Brasil, Rússia, Egipte, Austràlia i la Xina– i el preolímpic només donarà tres places, que haurien de ser per a Espanya, Ucraïna i el Japó, però la igualtat és cada vegada més gran i les bielorusses també han fet un salt endavant en els darrers campionats.

Tarrés, amb l'adversari

El torneig és, doncs, una gran revàlida. A la supremacia de Rússia i la pujança de la Xina cal sumar-hi dues potències emergents que són una realitat, Ucraïna –amb l'assessorament d'Anna Tarrés– i el Japó. Per això l'equip de la federació espanyola es va concentrar pràcticament un mes a Sierra Nevada abans de competir a França, on va estrenar en competició les noves rutines tot i que els rivals eren de la segona divisió mundial. La seleccionadora espanyola, Ana Montero, ja ha dissipat els dubtes que hi podria haver sobre l'estat físic de Gemma Mengual (38 anys). “A París es va veure que està a un molt bon nivell”, va assenyalar l'entrenadora.

Mengual va ser plata en duet i en equip en els Jocs de Pequín i Carbonell, plata i bronze a Londres. El cinquè lloc de Carbonell amb Klamburg en el mundial de Kazan va obligar la federació espanyola a fer el canvi de la segona per Mengual, una aposta arriscada que deixava de banda altres joves aspirants a formar part de la parella titular olímpica, que ara té el primer examen.

EL DUET

Carbonell i Mengual sumen quatre medalles olímpiques entre totes dues

DIFICULTAT AFEGIDA

L'equip ho té difícil per la competència cada vegada més ferotge dels rivals

UCRAÏNA

La selecció que assessora Anna Tarrés és una de les principals rivals al Brasil
Atletisme
Jesús Á. García Bragado
50 km marxa
Carles Castillejo
marató
Ciclisme
Joaquim Rodríguez
Ruta i crono
Hípica
Beatriu Ferrer-Salat
Doma clàssica
Morgan Barbançon
Doma clàssica
Natació
Albert Puig
4x200 m lliure
Rem
Àlex Sigurbjörnsson (*)
M2-
Pau Vela (*)
M2-
Taekwondo
Joel González
68 kg
Tir olímpic
Sònia Franquet
Pistola 25 i 10 m
Vela
Joan Herp (*)
470
Jordi Xammar (*)
470 (*) Faran equip en la mateixa prova

Brollador de medalles

Les modalitats de la natació –natació, natació sincronitzada i waterpolo– van ser la gran mina de medalles per a l'esport català en els Jocs de Londres. Mireia Belmonte va tornar a casa amb dues plates; l'equip de sincronitzada, amb una plata i un bronze, i les noies del waterpolo femení van ser subcampiones. Belmonte, de moment, ha accedit al preolímpic d'aigües obertes i es jugarà l'accés a les proves de piscina en el campionat d'Espanya. L'equip de waterpolo també està pendent de classificar-se per al preolímpic que es farà a Holanda. De moment, Catalunya només té garantida la presència als Jocs d'una dotzena d'esportistes, xifra que pot augmentar sensiblement si les noies de sincronitzada fan la feina i es classifiquen aquesta setmana per als Jocs.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)