Natació

“Podem enfonsar-nos o fer autocrítica”

Natació sincronitzada. La catalana Clara Basiana reconeix que va ser una sorpresa i un cop dur perdre el bitllet per als Jocs, però diu que toca girar la truita i lamenta la polèmica extraesportiva

L'intent fallit de la selecció espanyola de natació sincronitzada de classificar-se per als Jocs Olímpics en la modalitat per equips en el preolímpic de Rio ha aixecat de nou una polseguera en el món de la natació sincronitzada que transcendeix l'àmbit esportiu. Ahir, una de les components de l'equip, la catalana Clara Basiana, admetia el cop dur que suposa haver quedat fora de la cita olímpica i lamentava que es parli més del que passa fora de la piscina, mentre s'airejava passejant per Barcelona després de dues setmanes intenses fora de casa.

La nedadora va reconèixer que havia estat una “sorpresa” perdre el bitllet olímpic, perquè mirant la classificació del mundial de Kazan de l'estiu passat: “Ens hauríem classificat.” Però a Rio, Itàlia i el Canadà les va superar i les va relegar al cinquè lloc en una competició en què hi havia tres bitllets en joc. A l'hora de buscar les claus va explicar que encara s'havien d'analitzar, però, va afegir: “Valoren els jutges i no hem tret la nota esperada malgrat que vam sortir a donar la nostra millor versió.” A més, va comentar que la sincronitzada evoluciona i que s'han d'adaptar als canvis que es van introduint.

La davallada es pot assumir amb actituds diferents, segons Basiana: “Podem fer-ne una lectura derrotista i enfonsar-nos i dir que tot està perdut o bé fer autocrítica, investigar, renovar-nos i buscar alternatives per intentar donar la volta a la truita. Apostem per aquesta segona opció. Cada any tenim competicions per demostrar la millora.” També va afegir: “S'ha viscut un canvi generacional fort i necessitem temps per assimilar-lo. Les russes són com extraterrestres i sempre estan a dalt i tampoc es pot comparar les llicències que hi ha allà o a la Xina. La resta d'equips funcionem per cicles.”

Malgrat el seguiment de la sincronitzada aquí, Basiana assegura que “la pressió sempre hi és i també la gent que critica”: “Però hem après a posar-nos un escut protector i a no pensar en el que passa fora de l'aigua.” En aquest sentit, la nedadora i estudiant de periodisme, es mostra crítica: “A alguns periodistes els falta responsabilitat. S'haurien de centrar en els temes professionals i es perden en el safareig i la salsa rosa.” I va admetre que no havia parat atenció a les declaracions de la seva exentrenadora Anna Tarrés ni a la carta de l'excompanya Thais Henríquez, en què explicava que s'havia retirat de l'equip perquè no confiava en el cos tècnic i en què afirmava: “Al final tot té una explicació i no haurien de passar desapercebudes les sobtades retirades de quatre de les components que van formar part de l'equip espanyol de Londres 2012 menys d'un any després de la incorporació del nou cos tècnic.”

Les nedadores gaudiran d'un breu descans abans de reprendre les jornades setmanals de setanta hores per preparar l'europeu del maig, amb l'horitzó incert i pendent d'hipotètics canvis. Ahir, el president de la federació espanyola, Fernando Carpena, que es va mostrar sorprès per la no-classificació, va dir que s'han de mantenir serens fins després dels Jocs, quan també hi haurà eleccions.

Tarrés: “L'equip espanyol ha baixat de nivell”

L'exseleccionadora espanyola, la catalana Anna Tarrés, va criticar la gestió durant l'actual cicle olímpic i va afirmar que s'ha dilapidat l'esforç i el progrés dels últims anys.

Tarrés, que va aterrar ahir a l'aeroport del Prat després d'haver classificat l'equip ucraïnès per als Jocs per primer cop, es va mostrar contundent a l'hora d'analitzar la desfeta espanyola. “És una pèrdua important en tots els nivells. S'ha perdut el gran esforç que milers de persones han fet, i m'estic remetent a l'època en què vam començar el centre de tecnificació del CN Kallipolis, en els anys noranta. S'ha perdut aquell somni que vam fer realitat durant anys molta gent. És clar que l'equip espanyol amb la meva sortida i la del meu equip ha baixat de nivell de coreografia i tècnic i potser no s'han adonat que la baixada ha estat més estrepitosa del que es pensaven”, va declarar al programa Els Matins de Televisió de Catalunya. L'entrenadora també es va pronunciar en contra de l'actitud de la líder de l'equip, Ona Carbonell. “No va ser encertada la decisió de l'Ona de deixar l'equip després del mundial de Barcelona, secundada pel seu equip tècnic. Jo mai ho hauria fet. Se li va permetre i les coses van com van.” Finalment, va afegir: “Ara toca fer crítica, pensar com es remunta tot plegat. No és només no anar als Jocs Olímpics, sinó tot el que representa no anar-hi pel que fa a recursos.”

Tarrés va ser rellevada del seu càrrec a la federació espanyola el setembre del 2012 i va guanyar el judici contra aquest ens.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)