Esport i política

El Congrés aprova derogar la polèmica llicència única

Política esportiva. La proposta de Democràcia i Llibertat en la comissió d'educació i esport va ser validada per 23 vots a 20. El govern espanyol, obligat a suprimir l'article 23 de la llei

La comissió d'educació i esports del Congrés dels Diputats va aprovar dimecres la proposició de modificació de l'article 23 de la llei 15/2014 –substituta de l'antiga llei de l'esport del 1990– per suprimir la llicència única esportiva. La proposta presentada per la diputada de Democràcia i Llibertat Míriam Nogueras va ser aprovada per 23 vots a favor i 20 en contra i representa un gran èxit de l'esport català contra el centralisme. Un cop dur per al Partit Popular, que va defensar a ultrança la llicència única a pesar d'un ampli rebuig no tan sols de l'esport català, perquè comporta un cost addicional per a l'esportista a l'hora de tramitar la seva llicència global encara que només vulgui competir en un àmbit més restringit. Lògicament, els partits que van votar en contra van ser el Partit Popular i Ciutadans, que no en van fer prou contra Democràcia i Llibertat, ERC, el grup mixt –amb Bildu– i el PSOE, una de les grans claus de la victòria ajustada en una comissió maratoniana. “Feia més d'un mes que estàvem treballant en la proposta, i representa una gran victòria. És el principi del final de la llicència única”, explica Nogueras, que ha estat la punta de llança de les institucions i organismes catalans esportius i que va exterioritzar l'alegria dimecres en el seu compte de Twitter amb un expressiu: “Brutal! Ja vam dir que no en passàvem ni una més! Gràcies a tots els vots a favor.” Nogueras explica que ara el govern espanyol “està obligat a iniciar els tràmits immediatament per suprimir la llicència única encara que estigui en funcions”. L'únic escenari desfavorable és ara mateix poc factible: “En el cas que hi haguessin eleccions i el PP obtingués majoria, el nou govern hauria de presentar una modificació per canviar el que ara s'ha decidit.”

L'article de la llicència única aprovada el 2014 en el marc de la llei de l'esport, que va entrar en vigor l'1 de juliol del 2015, ha estat un dels greuges principals denunciats per l'esport català. El text de la proposta presentada per Democràcia i Llibertat dimecres a la comissió exposava els beneficis de la supressió: “Afavorir la reducció del cost de las llicències d'àmbit autonòmic, en reduir les càrregues que las federacions estatals representen per a les autonòmiques. Mantenir i reforçar les funcions d'impuls i difusió de l'esport que tenen les federacions esportives, conjuntament amb les comunitats autònomes, en els seus territoris.” La despersonalització de les federacions comportaria un desequilibri a l'hora de repartir els recursos d'acord amb l'activitat del territori.

PROTAGONISTA

Feia més d'un mes que treballàvem en aquesta proposta i representa una gran victòria. És el principi del final de la llicència única

ELS MOTIUS

El triomf català es basa en no haver de pagar més per un document global innecessari
El govern espanyol està obligat a fer els tràmits per suprimir-la encara que estigui en funcions
Míriam Nogueras
DEMOCRÀCIA I LLIBERTAT
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)