Més esport

jjoo de rio

balanç

I el COI va respirar

Thomas Bach parla d'uns jocs “meravellosos” en la cloenda de 17 dies de competició que han tingut amb l'ai al cor la família olímpica

Tòquio pren el relleu amb l'aurèola de pragmatisme, seriositat i rigor habituals

La referència del president del COI en les cerimònies de clausura dels jocs olímpics és un dels moments olímpics més esperats. “Han estat uns jocs meravellosos en una ciutat meravellosa”, va dir Thomas Bach.

Interpretant-lo lliurement, el que devia meravellar el president del COI és que un jocs tan precaritzats i mal executats com els de Rio hagin acabat raonablement bé, sense problemes irresolubles i amb totes les competicions disputades amb mínima normalitat. Rio ja és història olímpica després d'una cerimònia de clausura en la qual la presència del primer ministre japonès, Shinzo Abe, devia exercir un efecte tranquil·litzador entre la majoria de membres del COI.

Costa predir res amb quatre anys d'anticipació –res feia pensar l'any 2009 la crisi galopant que afecta l'aleshores puixant Brasil–, però sembla una evidència que a la direcció del COI li infon més confiança el pragmatisme, el rigor i la tecnologia que representava Abe a Maracanã que no pas si en el seu lloc hi hagués estat l'etern president en funcions Mariano Rajoy o el president turc Recep-Tayyip Erdogan i els seus heterodoxes mètodes per combatre les dissidències internes.

Super Mario Bros

Rigor japonès, sí, però també sentit innovador. Abe es va fer present als ulls dels assistents a través d'un túnel subterrani que unia imaginàriament Tòquio i Rio i vestit a la manera de Super Mario Bros, conegut lampista protagonista d'un dels videojocs més famosos del món, al costat del gat de dibuixos animats Doraemon. Va ser el detall imaginatiu d'una cerimònia amb els elements obligatoris (desfilada d'esportistes, llum, so i cultura popular brasilera) i també farcida de tòpics brasilers: plomes, vestits mínims però lluents, percussió, carnaval i samba. Això sí, la pluja i el vent van fer la guitza durant bona part de la clausura i fins i tot van obligar a tancar algun accés a l'estadi. Una instal·lació que, novament i com a conseqüència de la política de preus de l'empresa consignatària de la venda d'entrades, no es va omplir i va deixar una imatge un pèl trista, improvisada, d'uns jocs que confiaven que l'esport anés al seu salvament. I la competició ha brillat per sobre de totes les altres consideracions. D'altra banda, és del que es tractava.

VALORACIÓ DEL COI

“Han estat uns jocs meravellosos en una ciutat meravellosa”, va dir Thomas Bach

LA CERIMÒNIA

Pluja, vent, forats a les grades i un grapat de tòpics brasilers, en l'acte de clausura

Vénen retallades per als paralímpics

Els Jocs Paralímpics de Rio (del 7 al 18 de setembre) se celebraran. Només faltaria, per forta que sigui la crisi econòmica del comitè organitzador. Però hi haurà retallades, com ja saben els comitès paralímpics. S'explica que es mantenen els 22 esports (novament, només faltaria) però es prescindirà de part del personal remunerat, es concentrarà el transport dels esportistes, equips i altres acreditats, es tancarà un dels centres de premsa i es revisaran les zones de serveis de totes les instal·lacions esportives. Algunes no s'utilitzaran, com l'Arena de la Joventut, i l'esport corresponent (en aquest cas l'esgrima) es recol·locarà a l'Arena Carioca 3. De moment, els organitzadors no han satisfet els imports dels viatges dels comitès paralímpics, un problema que en alguns casos pot comprometre la participació dels esportistes. El comitè paralímpic espanyol té una previsió de 114 esportistes –dels quals 29 són catalans– de 14 esports diferents

El president del comitè paralímpic internacional, Phil Craven (foto), no les té totes: “És la crisi més gran que s'ha viscut en la història dels Jocs Paralímpics. Mai, en 56 anys d'historia, s'havien afrontat circumstàncies com aquestes.” Com a mesures d'emergència s'han pactat un finançament addicional de 41,4 milions d'euros per part de l'Ajuntament de Rio i una injecció de 27,6 milions de diner privat en forma de patrocinis que ha de gestionar el govern federal.

El gros de la delegació del COE arriba avui

La majoria dels més de 300 esportistes que han representat el Comitè Olímpic Espanyol a Rio té previst tornar avui en un vol xàrter que haurà sortit de Rio a les 4 de la matinada (hora catalana). No són tots perquè alguns, sobretot els que van acabar de competir en la primera setmana, ja han tornat. Molts catalans arribaran a l'aeroport de Barcelona a 2/4 de 5 de la tarda. D'altres escolliran el tren per anar de Madrid a Barcelona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)