Trial

El col·leccionista

Els 22 títols mundials de Toni Bou, aconseguits tots de manera consecutiva, el converteixen en el millor pilot de la història del trial

El curs que ve pot superar el rècord de triomfs a l’aire lliure de Lampkin (99): li’n falten tres

Difícilment trobaríem en cap altra modalitat de motor un palmarès semblant al que Toni Bou llueix en el trial. De fet, caldria remoure arxius i hemeroteques per trobar un esportista, de la disciplina que sigui, que acumuli 22 títols mundials com el pilot de Piera. Vint-i-dos! Cert és que el trial té dos mundials cada temporada –a l’aire lliure i en pista coberta–, però també ho és que Bou els ha guanyat tots a partir de l’any 2007. Són 22 campionats aconseguits de manera consecutiva que l’acrediten com el millor especialista de la història d’aquest esport. Després de Jordi Tarrés i Dougie Lampkin, tots dos amb set mundials a l’aire lliure, semblava difícil que sortís un pilot capaç d’igualar o superar aquestes carreres. Toni Bou no només ho ha fet, sinó que sembla que encara no té aturador.

Amb 30 anys d’edat, Bou està en la plenitud de la seva carrera. Encara no s’entreveu un final a la seva trajectòria, ni tampoc un rival a l’altura capaç de foragitar-lo del tron en què es va instal·lar ja fa més d’una dècada. Jaime Busto i Jorge Casales són dels pilots més prometedors sorgits les últimes temporades, però encara no han madurat prou per discutir el domini d’un pilot tan poderós com el català. I si Bou és capaç d’allargar la seva carrera com alguns dels pilots més veterans de la categoria –Albert Cabestany i Takahisa Fujinami tenen 37 anys i Adam Raga, 35– no seria estrany que arribés a superar els 30 títols mundials.

Els objectius de Bou

Bou encara té al davant alguns objectius per assolir, però sembla només qüestió de temps que tingui a l’abast la possibilitat de superar-los. Un és el del rècord de victòries en el mundial a l’aire lliure –en pista coberta ja el té, amb 52–, que està en possessió de Dougie Lampkin amb 99. Bou en té 96 i és a només tres victòries de superar el pilot anglès. La temporada que ve tindrà l’oportunitat de superar-lo. Al pilot de Montesa també li falta superar el rècord de podis en el mundial a l’aire lliure que Lampkin i Adam Raga comparteixen amb 170, però per batre’l encara li caldran unes quantes temporades més (en té 140). I també és lluny del rècord de podis en pista coberta que té Adam Raga en solitari (94).

Si els números absoluts de Bou ja són impressionants, els seus percentatges també són de vertigen. En el mundial a l’aire lliure ha disputat 192 curses, amb un 50 per cent de victòries (96) i un 73 per cent de podis (140). En el de pista coberta fins i tot millora aquestes estadístiques, amb un 69 per cent de victòries (52) i un 85,3 per cent de podis (64) en un total de 75 curses. Unes xifres d’escàndol, només a l’abast d’un pilot perfecte. El millor en la història del trial.

Raga iguala el rècord de 170 podis de Lampkin

Eclipsat per la figura immensa de Toni Bou des que aquest va començar a guanyar títols mundials a partir del 2007, Adam Raga continua bastint una carrera admirable que també és de les millors de la història del trial. El pilot d’Ulldecona ja pot presumir d’haver igualat el rècord de 170 podis en el mundial a l’aire lliure que fins ara tenia Dougie Lampkin en solitari. Raga ho va aconseguir després de guanyar el Gran Premi de la República Txeca, on va aconseguir la 51a victòria del seu palmarès. Raga, que també té sis títols mundials –dos a l’aire lliure i quatre en pista coberta–, pot presumir de ser el pilot amb més podis de la història en el mundial en pista coberta, amb 97. Comptant els dos mundials, els seus podis fan un rècord absolut de 267.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)