Fórmula 1

Simplement el millor

Les xifres de Lewis Hamilton acosten perillosament el palmarès del nou tetracampió al de Michael Schumacher

El nou entorn a can Mercedes i l’enfrontament amb Ferrari i Vettel l’han esperonat

Lewis Hamilton ja era un dels grans; ara la qüestió és si, després del quart títol mundial assolit ahir, el pilot anglès va pel camí d’esdevenir el millor de la història. Si més no, pel que fa al palmarès. Si la comunió entre Hamilton i l’equip Mercedes en l’era híbrida, encetada el 2014, no es trenca en els tres cursos de vigència que els queden a les mecàniques actuals, els rècords que encara ostenta Michael Schumacher podrien trontollar. Hamilton acumula 62 victòries, i manté una mitjana de deu triomfs per curs els últims quatre anys. Si el pilot i l’equip mantenen el to, a les acaballes del 2020 superaria les 91 del campió alemany. I, de retruc, aquests números el deixarien ben a prop d’igualar les set corones de Schumi.

Així doncs, quan encara falten dues curses, Hamilton ha guanyat el mundial com ho acostuma a fer –a còpia de victòries–, encara que ahir es va haver de conformar a descomptar les voltes. L’antagonisme de Ferrari i Sebastian Vettel va oferir una primera meitat de curs prou emocionant, amb un tens estira-i-arronsa en què cada cursa tenia un vencedor diferent de l’anterior. Però –ai las!– el miratge del campionat més disputat entre dos equips diferents d’ençà del 2010 es va esvair tan bon punt es va reprendre el curs després de l’aturada estiuenca, amb una ratxa imparable de cinc victòries i un segon lloc de Hamilton els últims dos mesos. I no fora exagerat afirmar que el triomf a Sepang el va cedir graciosament a un pilot aliè a la lluita per la corona –Max Verstappen– en veure que un Ferrari, de Kimi Räikkönen, ni tan sols prenia la sortida i l’altre, de Vettel, arrencava l’últim –arran de dues avaries de motor en la vigília–, des d’on amb prou feines arribaria fins a les portes del podi.

Canvi de dinàmica

La dissort dels bòlids vermells en la gira asiàtica de la F-1 va aplanar el camí de Hamilton cap a la glòria, però això no desmereix l’exercici del pilot anglès, ans al contrari. D’ençà del doblet de Mercedes en l’última prova europea del curs, a Monza, la segona fletxa de plata, de Valtteri Bottas, només ha pujat al podi a Singapur, i també ahir, però sempre s’ha vist superat pels Red Bull sota la bandera de quadres. Després de divuit curses, Mercedes acumula onze victòries i tretze posicions preferents, però només tres doblets i dues primeres files de la graella. Dit d’una altra manera, Bottas no ha estat a l’altura del seu company, sobretot en la segona meitat del curs. “Lewis ha tret regularment tot el suc del cotxe i l’ha posat bé a punt en tots els circuits, en totes les condicions. Això és gràcies a l’experiència, però també a haver treballat intensament. Sens dubte, mereix tot el mèrit dels seus resultats aquest any”, va raonar el finlandès a Mèxic.

Hamilton, doncs, ha fet un pas endavant aquest any, esperonat pel nou entorn de l’equip Mercedes i l’enfrontament amb l’equip més triomfant, Ferrari. La retirada de Nico Rosberg l’any passat, després de prendre-li el títol a Lewis, ha tingut l’efecte de motivar encara més el pilot anglès i, alhora, d’asserenar els ànims dins del box. “La dinàmica entre Lewis i Nico va passar d’amistat a rivalitat; de rivalitat a polèmica, i de polèmica a hostilitat”, explica el cap de l’equip, Toto Wolff. És a dir, resulta molt més sa enfrontar-se a un enemic exterior que no a un company d’equip amb qui també cal conviure en harmonia.

Parlant de salut, en aquest àmbit Hamilton ha fet un canvi dràstic en la seva vida, en fer-se vegà, com ell mateix va revelar a Singapur. Això no ha apaivagat la seva fam d’èxits, però l’ha ajudat a mantenir el cos i el cervell en la zona de màxima concentració mental, física i emocional per tal de ser, simplement, el millor.

LES DADES

47,75
per cent
de les voltes ha encapçalat Hamilton en divuit curses. El segueix Vettel amb el 21,4%.

RÈCORDS

Hamilton va pel camí d’esdevenir el millor de la història, si més no, per palmarès

RECONEIXEMENT

“Lewis ha tret regularment tot el suc del cotxe”, admet el seu company, Bottas

ENTORN

És molt més sa enfrontar-se a un enemic exterior que no pas al teu company d’equip
11
cursos
seguits porta Lewis guanyant almenys una cursa. Només el supera Schumi (15, 1992-2006).
72
‘poles’
i 117 primeres línies de graella aplega Lewis. El 2017 ha batut els rècords de Schumi (68 i 116).

L’any que ve, “més i millor”

La davallada final i la consegüent derrota de Ferrari i Sebastian Vettel no amaga la gran revifada protagonitzada per l’equip italià i el seu cap de files el 2017. Després de no guanyar cap cursa en dos dels últims tres anys, els de Maranello van arrencar el curs amb una ratxa de sis curses seguides amb Vettel primer o segon, mentre que Hamilton queia dos cops del podi. “Ningú esperava que fóssim tan forts de bon començament”, explicava el tetracampió alemany a Mèxic, quan ja veia el títol esvaint-se en l’horitzó. “Vam mantenir el to a mig curs, i també ara, en la recta final. Llàstima que en un parell de curses no vam poder lluitar”, hi afegia. Es referia a la dramàtica gira asiàtica del curs, amb dos zeros a Singapur (accident) i Suzuka (avaria), i el quart lloc a Sepang des de la cua de la graella, tres curses en què altrament podria haver guanyat. L’any que ve, “més i millor”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)