Dakar

El poder de la regularitat

Nani Roma, que només ha acabat una etapa fora del top 5, puja per quart cop al podi de cotxes amb el segon lloc, rere Al-Attiyah

Price guanya en motos amb dolor al canell i Farrés és segon en SxS

Nani Roma (Mini) va segellar ahir la segona posició del Dakar en una última especial de 112 km, amb final a Lima, en la qual no va tenir problemes per gestionar l’avantatge de gairebé 10 minuts que el separava de Sébastien Loeb (Peugeot), l’únic pilot que li podia prendre el lloc. Aquesta és la quarta vegada que el pilot osonenc puja al podi en la categoria de cotxes i la segona que ho fa en la segona posició. El primer podi va arribar en la seva segona participació sobre les quatre rodes, el 2006, en què va ser tercer. El 2012 va acabar segon i el 2014 va aconseguir la seva única victòria en aquesta categoria –havia guanyat en motos el 2004.

Roma en va fer prou ahir amb la sisena posició de l’especial, guanyada per Carlos Sainz (Mini), per certificar un excel·lent resultat amb el qual ha passat la mà per la cara als Minis de dues rodes motrius –el del català és 4x4– que semblava que aquest any s’havien de menjar el món. El madrileny, amb el català Lucas Cruz com a copilot, ja va quedar descartat en la tercera etapa després de trencar la suspensió d’una roda i en les jornades següents la resta d’aquests vehicles van demostrar falta de fiabilitat. Sobretot amb l’inflat i desinflat automàtic dels pneumàtics, anomalia que els va provocar quedar retinguts a la sorra –en una edició amb moltes dunes– més vegades de les esperades. Stéphane Peterhansel era quart quan es va veure obligat a retirar-se en la penúltima etapa pels dolors d’esquena del seu copilot, i finalment l’únic Mini de dues rodes motrius que ha arribat a meta ha estat el de Cyril Despres, que ha acabat cinquè.

Els problemes amb aquestes unitats els ha aprofitat, també, Nasser al-Attiyah (Toyota), que s’ha endut la seva tercera victòria en cotxes, les mateixes que René Metge i Pierre Latigue. Només Peterhansel (7) i Ari Vatanen (4) el superen com a pilots més llorejats. El qatarià ha arrodonit el títol amb la victòria en tres etapes. Nani Roma, en canvi, no ha aconseguit guanyar-ne cap, però la seva regularitat extraordinària l’ha dut fins al segon lloc d’honor: ha acabat tres cops segon i només ahir va quedar fora del top 5. L’osonenc s’ha sobreposat, també, als dolors del seu copilot, Àlex Haro, que en la sisena etapa es va fer dues fissures a les costelles per l’impacte d’un salt. Al català i al qatarià els ha acompanyat al podi Sébastien Loeb, que ha continuat fidel a Peugeot –en un equip privat– després de la renúncia de la marca francesa a continuar disputant la prova. El nou vegades campió del món de ral·lis (WRC) ha demostrat, si és que calia, que és un pilot rapidíssim, però algunes errades i dissorts l’han apartat de la lluita per la victòria.

Set vehicles més amb algun català entre els seus ocupants han arribat fins a Lima, amb Isidre Esteve i Txema Villalobos (BMW) a un sol pas de classificar-se entre el top 20.

Debut i podi

Gerard Farrés i Dani Oliveras (Can-Am) van rubricar un debut excel·lent en la categoria SxS, en què van acabar segons només superats per Chaleco López (Can-Am) i després d’aguantar fins a l’últim moment l’envestida de Reinaldo Varela (Can-Am), que va guanyar l’etapa i acaba tercer de la general. L’osonenc ha fet un Dakar molt regular –sis cops top 3– i només va haver de lamentar una errada greu en la sisena etapa, en què va bolcar el vehicle. Afortunadament, la pilot Cristina Gutiérrez el va socórrer i Farrés va poder continuar en cursa.

En motos, la categoria que arribava més oberta a l’última etapa, Toby Price (KTM) es va beneficiar de la caiguda de Pablo Quintanilla (Husqvarna) en el desè quilòmetre de l’especial per endur-se el seu segon títol. L’australià pot estar doblement satisfet, perquè ha disputat el Dakar adolorit al canell per una operació recent a l’escafoides. Les últimes etapes han estat per a Price un martiri, i fins i tot necessitava ajut per treure’s el guant de la mà lesionada. El seu rival xilè, que havia avisat que atacaria, va arribar coix a meta i no va poder conservar les posicions de podi, que van completar el campió de l’any passat Matthias Walkner (KTM) i Sam Sunderland (KTM). La categoria de dues rodes ha estat la més moguda, amb canvis de lideratge gairebé cada dia i múltiples abandonaments de favorits, inclosos els de dos líders en el moment de retirar-se: Joan Barreda (3a etapa) i Ricky Brabec (8a). Entre els catalans, Oriol Mena (Hero) va acabar novè en el seu segon Dakar i Laia Sanz (KTM) va aconseguir el seu segon millor resultat (11a) en nou participacions –totes acabades–, malgrat que arribava a la prova curta de preparació per una malaltia.

En camions, tercera victòria consecutiva d’Eduard Nikolaev i podi del català Moisès Torrallardona com a copilot de Gerard de Rooy.

És una de les meves victòries més maques. No hem fet cap error, i això que ha estat un ral·li molt difícil
12è Juvanteny-Criado-Domènech (Man) a 160h56:14
He competit bé i batallarem molt. Estic molt content d’acabar en el podi. Ara toca disfrutar-lo
Gerard Farrés
Avui és el dia de l’Àlex. Des de l’etapa de descans ha corregut amb dues fissures i és increïble l’esforç que ha fet