Motociclisme

Àlex Rins s’estrena

Victòria inapel·lable del català, que aguanta la pressió de Rossi i guanya la seva primera cursa en la categoria reina

Márquez té una caiguda quan era primer amb un bon avantatge i perd el lideratge

Àlex Rins (Suzuki) va imposar-se en el Gran Premi de les Amèriques i va aconseguir, amb 23 anys, la primera victòria de la seva carrera en la categoria reina del mundial. El català, que el 2013 havia aconseguit el seu primer triomf en aquest mateix escenari (Moto 3), va saber aguantar amb molta sang freda la pressió exercida per Valentino Rossi (Yamaha) –el seu “ídol” de petit, com va reconèixer–, que va acabar segon. Si Rins va ser la cara de la cursa, la creu la va encarnar Marc Márquez (Honda), que va tenir una desafortunada caiguda a 12 voltes del final i es va acomiadar d’una victòria que ja tenia encarrilada.

El pilot de Cervera no podia començar la cursa de la millor manera. Va conservar el primer lloc de la graella malgrat la pressió de Rossi i va començar a mossegar dècimes a l’italià amb voracitat: en l’inici de la sisena volta ja tenia un marge de 2.371 i en el de la vuitena, de 3.305. Còmodament instal·lat al capdavant, res no feia preveure el que li va passar en la primera corba de la novena volta, en què va perdre l’adherència i va acabar a terra. Tot i que va intentar tornar a pujar-hi, la seva Honda ja no es va engegar i Márquez va enfilar el camí del box. La caiguda l’acabaria apartant del lideratge del mundial en benefici d’Andrea Dovizioso (Ducati), que va fer una gran remuntada des de la tretzena posició de la graella a la quarta.

La caiguda de Márquez va deixar Valentino Rossi líder. Començava una cursa nova en què l’italià podia somniar en la seva primera victòria des del 2017 (30 curses sense guanyar), però es va trobar un rival incòmode en Àlex Rins. El català no li deixava la roda després de remuntar des del setè lloc. A quatre voltes del final va llançar, amb èxit, el primer atac i es va posar primer. L’italià va intentar superar-lo tot seguit, però va obrir-se massa en la seva maniobra i Rins va conservat amb solidesa el lideratge. L’última volta la va iniciar amb un marge de 0.665 que va saber gestionar amb mestria tot i la pressió de Rossi. La victòria no se li va escapar. Una victòria amb què es converteix en l’únic pilot que ha guanyat aquest gran premi en totes les categories. “Estic molt feliç. No tinc paraules. Gràcies als fans i a Suzuki per la seva feina. És increïble haver guanyat Valentino.”

La prova també va ser decebedora per a Maverick Viñales (Yamaha), que va rebre un drive-through com a sanció per haver-se avançat en la sortida. L’empordanès –que va interpretar malament la penalització i primer va fer un long lap– va poder lluitar per l’onzè lloc i mossegar cinc punts que el deixen dotzè de la general. Pol Espargaró (KTM) va acabar vuitè i el seu germà Aleix (Aprilia) va tenir una caiguda. Tito Rabat (Ducati) va sumar el primer punt de la temporada amb la quinzena posició.

Thomas Luthi s’imposa en Moto 2

Thomas Luthi va guanyar la cursa de Moto 2 en una cursa en què Marc Márquez va perdre la possibilitat de pujar al podi tot i liderar-la durant la primera part. El lleidatà va perdre ritme en la segona i va acabar cinquè. Lorenzo Baldassarri va tenir una caiguda, però va conservar el lideratge. Xavi Vierge va ser arrossegat en una caiguda de Fabio di Giannantonio i va abandonar per segona cursa consecutiva. En Moto 3, Aron Canet va endur-se la victòria i Jaume Masià es va posar líder en detriment de Kaito Toba.