Més motor

L’any dels Márquez Alentà

El doblet de Marc i Àlex en Moto GP i Moto 2, respectivament, dona nom propi al mundial

Els cerverins compartiran box el 2020 en l’equip Honda de la categoria reina

El curs 2019 del mundial de velocitat va tenir nom propi: el de Marc i Àlex Márquez Alentà, campions de les categories de Moto GP i Moto 2, respectivament. El doble èxit dels germans cerverins va tenir continuació en la sorprenent cadena d’esdeveniments desfermada per la retirada sobtada de Jorge Lorenzo, que va culminar en l’ascens d’Àlex a Moto GP com a company de Marc en el totpoderós equip Honda HRC.

En la categoria reina, el Tro de Cervera va signar el millor curs d’ençà del seu brillant debut, el 2013. Tot i que el 93 va obtenir més victòries el 2014 (13), enguany la seva actuació va assolir una altra dimensió, per la regularitat del seu rendiment i el domini palesat a la pista. Als 26 anys, Marc va vèncer en dotze de les dinou curses, però una dada encara més rellevant fou que en les altres set va sumar sis segons llocs. És a dir, el campió va acabar primer o segon en totes les curses tret d’una, a Texas, on va anar a terra quan era líder còmodament.

Fruit d’aquest domini, el català es va embutxacar el títol a Tailàndia, quan encara faltaven quatre curses, i va tancar el curs amb el rècord de punts en la categoria reina, 420 d’un màxim de 475 (88%). El registre empetitia la marca anterior de Lorenzo, que el 2010 –l’any que Márquez va ser campió del món de 125 cc, als 17 anys– va guanyar el seu primer títol de Moto GP amb 383 punts de 450 possibles (85%).

De tot plegat s’infereix que Márquez només va tenir rivals esporàdics en curses soltes. Quatre cops el van batre en l’última volta, en els circuits menys favorables a la RC213V, però en nou de les dotze curses que va guanyar ho va fer en solitari. En la general, el seu avantatge no va parar de créixer, i Andrea Dovizioso (Ducati), subcampió per tercer any seguit, va acabar cedint 151 punts, el doble que l’any anterior. Márquez acumula ja vuit títols des d’aquell de 125 cc el 2010, sis dels quals, en els set cursos que ha completat en Moto GP.

L’èxit del Tro es va veure arrodonit pel títol del seu germà Àlex en la cilindrada intermèdia. Als 23 anys, el petit dels Márquez va ser el pilot més en forma del grup en el seu cinquè curs en Moto 2. Amb cinc victòries i deu podis en total, el 73 es va coronar en la penúltima prova, a Malàisia. El seu domini encara hauria estat més ampli si no hagués estat per la mala sort, ja que a Jerez es va veure embolicat en una caiguda múltiple en els primers revolts, i a Assen un rival el va tombar en les últimes voltes, en el camí del que hauria estat el quart triomf seguit.

És el tercer cop que els germans Márquez Alentà guanyen un títol el mateix any. El primer fou el 2012, quan Marc va ser campió de Moto 2 i Àlex va vèncer en el CEV de Moto3, l’actual mundial júnior. Dos anys més tard, el 2014, el gran va sumar el segon títol de Moto GP i el petit es va coronar en Moto 3. Oli en un llum, el doblet del 2019 implica que els dos campions de les cilindrades grans del mundial seran companys en l’equip HRC de Moto GP. L’un, Marc, disposant a continuar engreixant un palmarès de somni; l’altre, Àlex, decidit a guanyar-se el lloc al costat del millor mestre i amic.