Motociclisme

Tot continua (gairebé) igual

Motociclisme. Quartararo fa el rècord a Jerez i sortirà del millor lloc en la primera cursa de l’any en Moto GP, que guanyarà Márquez si no hi ha cap sorpresa i que Rins no podrà córrer per lesió

La calor, un cop entrada la canícula, és gairebé insuportable a Andalusia. El narrador de la televisió amb els drets en exclusiva –TVE oferirà també les curses d’Estíria (Àustria) d’aquí a un mes i d’Alcanyís (Aragó) a l’octubre– crida moltíssim. Fabio Quartararo (Yamaha) fa la posició preferent a Moto GP, Marc Márquez (Honda) guanyarà la cursa si no hi ha cap daltabaix provocat per ell mateix i Maverick Viñales (Yamaha) és qui més s’acosta a tots dos.

Podríem dir que tot continua (gairebé) igual si no fos per la pandèmia i les seves lamentables conseqüències. En el cas que ocupa el mundial de motociclisme, que la de Jerez sigui avui tot just la primera cita amb tres curses –el campionat va començar amb Moto 2 i Moto 3 a Qatar el 8 de març–, que es faci sense públic i que els protagonistes segueixin, amb més o menys fortuna –què duu Márquez, a la foto, en lloc d’una mascareta?–, les mesures recomanades per les autoritats sanitàries.

Fabio Quartararo a una volta és pràcticament invencible. Amb la d’avui, ja ha sortit del lloc més bo en tres curses seguides, sumant-hi Malàisia i València el 2019. N’acumula set en la categoria reina –tot just hi comença el segon any– i ahir va establir el rècord del circuit, amb 1:36.705. “És increïble. L’última volta ha estat gairebé perfecta; algú havia caigut en el revolt 11 i no he pogut fer-la com abans”, explicava a DAZN amb relació a l’incident que va deixar Àlex Rins fora de combat.

El Diablo va pispar el millor registre a Maverick quan estava a punt d’acabar-se la sessió, sense deixar cap possibilitat a ningú per millorar-lo. Quartararo i Márquez havien marcat el millor temps dos cops cadascun, abans que el pilot de Roses, l’esperança de Yamaha per fer ombra al campió, establís el 1:36.844, que no seria definitiu.

“S’ha rodat ràpid, no m’ho esperava”, deia Viñales, mentre que Márquez donava per bona la feina feta: “Sempre es pot millorar, però l’objectiu de la primera fila l’hem complert. Serà una cursa dura i difícil per la calor; estem preparats per patir.”

“No apte”

Àlex Rins no va tenir un bon dia i se’l va considerar “no apte” per córrer avui. El pilot de Suzuki va protagonitzar primer un incident amb Marc Márquez en la FP3 que els comissaris van investigar i que van acabar deixant sense conseqüències. El cerverí, en la sortida del quart revolt, deixava d’accelerar quan Rins venia llançat i feia extensible la queixa sobre la moto. Una situació similar a la de l’any passat a Brno. Amb el millor temps per entrar en la Q2, i quan faltava un minut per acabar, ell, Dovizioso i Miller van anar caient al mateix punt. Però el barceloní, mentre anava cap a l’ambulància, s’agafava l’espatlla d’una manera que feia témer el pitjor. Xavier Mir, el traumatòleg del campionat, confirmava la subluxació a l’espatlla dreta i, ja a l’hospital, se’l declarava no apte.

Tatsuki Suzuki (Squadra Corse) va establir també el rècord del circuit en Moto 3. El japonès ja havia marcat el millor temps per sortir en la posició preferent a Qatar, mentre que Jorge Martín l’assolia per primer cop en Moto 2 després de fer-ho vint cops en la categoria que va guanyar el 2018 (11).