Motociclisme

El mundial ja fa pujada

Marc Márquez es trenca l’húmer en la primera cursa, després d’una gran remuntada, i demà serà intervingut a Barcelona

Hi ha quatre curses el mes que ve i Quartararo, primer vencedor, s’afegeix a la lluita pel títol

Mala peça al teler per al vuit vegades campió del món, Marc Márquez, que en les properes hores serà intervingut a Barcelona per la fractura a l’húmer que es va fer després de caure quan faltaven quatre voltes per acabar la primera cursa de l’any.

La següent és diumenge al mateix circuit de Jerez i, després d’un cap de setmana sense mundial, n’hi ha tres de seguits (Brno i Spielberg per partida doble) abans d’un parèntesi fins al 13 de setembre, quan n’arribaran tres més de seguides. Quan podrà reaparèixer el cerverí? I en quines condicions? El braç afectat és el que el va dur a la sala d’operacions a l’hivern i el va deixar sense poder fer una pretemporada amb cara i ulls, abans que esclatés la pandèmia. I un darrer interrogant: com estarà la classificació, amb un calendari tan condensat com reduït –tretze proves–, quan Marc Márquez torni als circuits?

La irrupció de Fabio Quartararo –el vencedor més jove en la categoria reina, per sobre del rècord de Valentino– i l’erràtica estratègia en l’elecció dels pneumàtics de l’equip oficial Yamaha –Rossi va plegar i Viñales no va poder disputar el triomf– podrien jugar a favor del 93, si hi ha més candidats al títol.

Desmesura

No compensa el parèntesi temporal, però la cursa d’ahir és de les que difícilment oblidaran els teleespectadors que la van seguir. Márquez va salvar miraculosament una caiguda en el quart revolt del circuit andalús, quan ja liderava la cursa –Viñales es va posar al davant de seguida amb Marc a roda– i havia fet volta ràpida. El cerverí va anar a parar a la grava, des d’on va demostrar de nou la seva perícia per poder-se recuperar un cop la roda del davant li havia fallat, a més de 150 per hora i una inclinació superior als 60 graus. Quedaven 20 voltes i, des del setzè lloc, va arribar al tercer darrere Maverick, a qui havia tingut a 9 segons.

Márquez anava engrandint la seva llegenda recuperant volta rere volta gairebé un segon en cada gir. Valentino ni el veia passar –sí venir– mentre Pol Espargaró mantenia la seva lluita amb Dovizioso, tercer a meta. Un doble avançament i rodar al mateix temps que el líder, ja Quartararo, alimentava més la fera: avançament a Pol i al subcampió dels tres darrers anys, l’única maniobra al límit. Fins llavors.

Només Miller li plantava cara i el passava, només un moment, després de ser avançat. Quan Márquez va veure Viñales al davant, ja en llocs de podi –es recuperaven les posicions de la graella de sortida–, s’hi va llançar a l’atac. Fins que va sortir disparat per sobre de la seva Honda en el tercer revolt i va acabar a l’ambulància per ser traslladat a l’hospital.

I ara què?

“Marc Márquez ha patit un traumatisme que li ha fet una fractura al terç dret de l’húmer, completa tot i que no del tot desplaçada, amb possible afectació al nervi radial.” És el diagnòstic de Joan Mir, traumatòleg del campionat del món, des de l’exterior de l’hospital de Jerez poc més d’una hora després de la caiguda. Márquez havia de passar dotze hores en observació abans de viatjar a Barcelona. La previsió és que el doctor Mir l’operi demà a l’hospital universitari Dexeus i que, després, l’equip Repsol Honda anunciï el període estimat de recuperació.

Arenas sap esperar el seu moment

“En la darrera volta he pensat que el podi estava bé, però que si feia el que havia de fer en el moment adequat tindria possibilitats”, diu Albert Arenas (KTM) després de lligar el segon triomf en dues curses disputades. Aquesta, resolta en el darrer revolt. “M’he obert, he vist McPhee que arribava molt embalat i després m’he pogut posar per l’interior”, explica el gironí, que dedica la victòria a totes les persones que s’han vist afectades per la Covid-19. Arenas recorda que els pilots són uns privilegiats i que el temps aturat –133 dies des del seu triomf a Qatar– li ha servit per millorar molt. En Moto 2, Luca Marini (Kalex), germà de Valentino Rossi, és el segon vencedor de l’any, al davant de Tetsuta Nagashima (Kalex), que es manté líder del mundial.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)