Maria Teixidor, presidenta del circuit de Barcelona-Catalunya, arriba amb nou director
Motor. El govern aprofita el nomenament per rellevar el director Joan Fontserè i situa nous interlocutors al circuit de Barcelona-Catalunya per negociar amb la F-1
La cúpula del circuit de Barcelona-Catalunya té cares noves. Maria Teixidor serà la presidenta de Circuits de Catalunya en substitució del dimissionari Vicenç Aguilera –el president del RACC Josep Mateu ho ha estat interinament uns mesos– i Josep Lluís Santamaria, el director general del circuit de Barcelona-Catalunya, rellevant Joan Fontserè. Tot, en virtut d’un acord de govern que no va ser ferm fins ahir i que no s’ha escapat dels recels entre els dos socis de govern.
Tot arrenca quan Vicenç Aguilera dimiteix, oficialment per raons personals. Han transcendit, però, diferències de criteri amb la titular d’Empresa i Economia, Àngels Chacon, que vol trobar en Maria Teixidor una convivència millor. Totes dues mantenen una bona relació des del pas de Teixidor per la directiva del Barça.
Circuits de Catalunya depèn del Departament d’Empresa –JxCat– però el finançament surt d’Economia (ERC) i és aquest últim departament el que ha posat preu al cap de Fontserè atribuint-li la responsabilitat d’unes presumptes despeses irregulars (700.000 euros) que, segons diverses fonts consultades, corresponen a partides consolidades des de fa temps i que no havien generat cap advertiment en les auditories.
Els canvis seran efectius quan els aprovi el consell d’administració, convocat per demà per demà. Avui se celebra una junta d’accionistes en la qual la Generalitat té una majoria aclaparadora (les pèrdues de l’explotació es transformen en capital que passa a mans del govern a través de l’empresa pública Avançsa).
JxCat controla el consell
El Departament d’Economia ha acceptat l’arribada de Maria Teixidor si va acompanyada del relleu de Fontserè per Josep Lluís Santamaria, coneixedor de les curses i la competició des de la seva faceta de vicepresident de la federació catalana, director de curses i oficial de pista, però sense perfil polític conegut. Caldrà anar al consell amb tot ben lligat perquè set de les onze cadires les ocupen consellers vinculats amb JxCat, partit al qual pertany Fontserè.
Amb la F-1 en l’horitzó
El 16 d’agost es disputa el GP de F-1 a Catalunya, i serà la primera oportunitat que Chase Carey, el CEO de Liberty, conegui els seus nous interlocutors. I també es començarà a intuir si aquest doble relleu és oportú, pensant en la negociació del nou contracte. Liberty ha donat senyals d’agraïment perquè Catalunya s’hi ha posat bé aquest any, però per al futur voldrà certeses, garanties que els diners hi són. La declaració de la F-1 com a esdeveniment d’interès excepcional és un bon punt de partida, però els drets del GP es compten per milions –prop dels 20 per cursa– i s’han d’avalar.
Del Barça al circuit
Que Maria Teixidor tingui un perfil més empresarial i gestor que esportiu no ha de ser cap problema. De fet, els presidents que van precedir Aguilera no eren especialistes en curses. Teixidor va saltar al primer pla el 2015 quan es va incorporar a la directiva del Barça. En va ser secretària general, directiva del futbol femení i presidenta del Grup Edelmira Calvetó --per recuperar el llegat de les dones al Barça–, però va deixar el club l’abril passat en disconformitat amb la gestió del club en l’anomenat Barçagate.
Professionalment, Teixidor és llicenciada en dret, advocada i mediadora especialitzada en propietat intel·lectual, industrial, gestió de llicències i drets immaterials i compliance. Empreses com Vuca Solutions i el despatx Roca Junyent formen part del seu currículum, i també és creadora d’eines tecnològiques legals (LegalTech) per a empreses, organitzacions i per a l’àmbit educatiu.
POLITITZAT
El joc d’equilibris entre socis de govern es posarà de manifest en el consell de demàLA F-1
Liberty està agraït pel 2020 però per renovar el contracte voldrà certesesNOVA PRESIDENTA
Maria Teixidor té un perfil més gestor que esportiu i ha estat a la junta del BarçaUn vell conegut del circuit i la competició
Josep Lluís Santamaria, imminent director del Circuit, té un perfil clarament proper a la competició. L’avalen 30 anys d’experiència fent les funcions més diverses: cronometrador, director de cursa, vicepresident de la federació catalana i responsable de l’àrea d’oficials de la federacions catalana i espanyola. Vinculat al Circuit de Barcelona-Catalunya des dels inicis (1991), té un prestigi i competència reconeguts en les curses, a més d’un tarannà tranquil, dialogant i conciliador.
A banda de l’esport, és llicenciat en geologia i màster en prevenció de riscos laborals, i la seva trajectòria professional s’ha desenvolupat en el món de la consultoria i els estudis per a la construcció.
Notícies
Dissabte,23 novembre 2024